ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ: Αλέξη, μην σκέφτεσαι εκλογές!

Συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ: Αλέξη, μην σκέφτεσαι εκλογές!

Συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ: Όλοι οι διάλογοι για πρόωρες εκλογές και χρέος - Κάθε άλλο παρά «εύκολη» ήταν η συνομιλία που είχαν την Παρασκευή (16/12) κατά τη συνάντησή τους η καγκελάριος Μέρκελ κι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αποκλειστικό Newsbomb.gr - Το μήνυμα της Καγκελαρίου στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους

Είχαν άλλωστε προϊδεάσει γι’ αυτό και οι δύο και κυρίως η Μέρκελ, με τις δηλώσεις που είχαν κάνει πριν τη συνάντησή τους.

Ούτως η άλλως η καγκελάριος ουσιαστικά παρέπεμψε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Eurogroup για τις ουσιαστικές αποφάσεις τόσο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ του επεσήμανε πως ο Σόιμπλε δεν λειτουργεί μόνος του και τον προέτρεψε έμμεσα να σταματήσει τις εναντίον του επιθέσεις…

Μάλιστα για να είμαστε σαφείς, η κυρία Μέρκελ κάλυψε πλήρως τον Σόιμπλε.

Ωστόσο –όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, η Άνγκελα Μέρκελ ήταν σαφής και σε μια άλλη τοποθέτησή της έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του εξέπεμψε σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία τον επόμενο Σεπτέμβρη.

Σε κάποιο σημείο της συζήτησής τους, τον ρώτησε αν έχει στρατηγική πρόωρων εκλογών, προκειμένου να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Τον ρώτησε διακριτικά μεν, αλλά τον ρώτησε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός της απάντησε, ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στις προθέσεις του, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται. Για να δεχτεί το σαφές μήνυμα της καγκελαρίου:

- Αλέξη, καλύτερα να μην τις σκέφτεσαι τις εκλογές!

Και του εξήγησε βέβαια, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «μη παραγωγικό» και δεν θα έλυνε κανένα απ’ τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, πολύ περισσότερο που οι αρκετές και σοβαρές εκλογικές αναμετρήσεις που ούτως ή άλλως είναι προγραμματισμένες για χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, πιθανώς Ιταλία) έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αστάθειας, το οποίο δεν ευνοεί εκλογικά παιχνίδια εκεί όπου μπορούν να αποφευχθούν…

Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα της Μέρκελ.

Τώρα, το αν και πόσο θα το λάβει υπόψη ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό θα φανεί, στο άμεσο μέλλον. Να το αγνοήσει πάντως, δεν είναι τόσο εύκολο…

Όλοι οι διάλογοι Τσίπρα - Μέρκελ

Να σημειώσουμε πάντως ότι υπήρξαν κι άλλοι διάλογοι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άνγκελα Μέρκελ οι οποίοι έχουν... διαρρεύσει στη δημοσιότητα.

  • Τσίπρας: Το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Μας προβληματίζει επίσης η στάση που κρατά στη διαπραγμάτευση.
  • Μέρκελ: Ξέρεις ποια είναι η θέση μας για το ΔΝΤ (σ.σ. θέλει να παραμείνει γιατί αυτό έχει υποσχεθεί στους Γερμανούς βουλευτές). Αλλιώς θα πρέπει να πάω στη γερμανική Βουλή και δεν θέλω να το κάνω αυτό.

Για τα πρόσθετα μέτρα

  • Τσίπρας: Η κυβέρνησή μου δεν θα ψηφίσει μέτρα για το 2019 και το 2020. Αυτό είναι ξεκάθαρο και θέλω να γίνει σαφές.
  • Μέρκελ: Πρέπει να βρεθεί λύση.Για τα κοινωνικά μέτρα στήριξης των αδυνάμων.

Για τα μέτρα στήριξης

  • Μέρκελ: Τι είναι αυτό;
  • Τσίπρας: Είναι από την υπεραπόδοση των εσόδων. Θα δοθεί εφάπαξ. Αυτή η κίνηση σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε κίνδυνο τους στόχους.
  • Μέρκελ: Εντάξει, θα μας πουν οι θεσμοί.

Σχετικές ειδήσεις