ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Άμεση διερεύνηση για τα αίτια των θανάτων στην Μόρια

Μουζάλας: Άμεση διερεύνηση για τα αίτια των θανάτων στην Μόρια

Την επέμβαση της κυβέρνησης για την διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τους θανάτους στη Μόρια προανήγγειλε ο Γιάννης Μουζάλας.

Ρεπορτάζ Νικόλ Παπάζογλου

«Οφείλουμε να διερευνήσουμε γρήγορα τα αίτια που προκάλεσαν του θανάτους στην Μόρια και να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη», επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος δήλωσε συντετριμένος για το γεγονός.

Κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης, τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να αποσυνδέσει τους θανάτους από το γεγονός του υπερπληθυσμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και πρόσθεσε ότι το υπουργείο περιμένει τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων για να προβεί εκ νέου σε ενημέρωση.

Παράλληλα υπογράμμισε πως κύριες αιτίες των θανάτων αυτών είναι οι κακές καιρικές συνθήκες αλλά και ο υπερπληθυσμός που έχει αναπτυχθεί ειδικά στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια.

Ο Γιάννης Μουζάλας για το εάν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν θερμάστρες στα κέντρα φιλοξενίας είπε πως ο αριθμός των κατοίκων του κέντρου δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις ΜΚΟ ξεκαθάρισε πως ο οικονομικός τους έλεγχος εμπίπτει καθαρά και μονό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι στην ελληνική κυβέρνηση ή το υπουργείο.

Από σήμερα όπως ενημέρωσε ο ίδιος, ξεκινούν οι διαδικασίες να μπουν θερμαινόμενα ραπχολ αλλά η μεταφορά πολικών σκηνών σε διπλανό οικόπεδο από το κέντρο φιλοξενίας της Μυτιλήνης ενώ υπογράμμισε πως θα βρεθεί και ο ίδιος αύριο εκεί για να επιβλέψει την εγκατάσταση αύτη.

Ο αριθμός των ραπχολ και των πολικών σκηνών που θα τοποθετηθούν είναι άγνωστος, ενώ σύμφωνα με τον κύριο Μουζάλα θα στεγάσουν 200-400 άτομα.

Διαβάστε επίσης: Και τρίτος πρόσφυγας νεκρός στη Μόρια

Επίσκεψη στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα

mouzalas prosfugopoula

Στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα βρέθηκε ο υπουργός μεταναστευτικής Πολίτικης, Γιάννης Μοζέλας, μαζί με τον Ελβετό Πρέσβη Hans - Rudolf Hodel, με σκοπό να μοιράσουν λεξικά.

Τα λεξικά είναι γραμμένα σε 6 διαφορετικές γλώσσες (τουρκικά, φαρσί κτλ). Με αυτά οι προσφυγές θα μπορέσουν να μάθουν κάποιες εκφράσεις και λέξεις στα ελληνικά.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Μουζάλας, «βρισκόμαστε εδώ για να τονίσουμε πως παράλληλα με την κρίση προσπαθούμε να λύσουμε τον εγκλωβισμό των 60.000 ατόμων κι ενώ είναι ακόμα ενεργό το πρόγραμμα για καινούργιες δομές.

Παράλληλα κάνουμε προσπάθειες καλύτερης διαβίωσης των ανθρώπων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην κοινωνία. Έτσι, σήμερα θα μοιράσουμε λεξικά σε 6 γλώσσες και τα οποία θα μοιραστούν σε όλες τις δομές φιλοξενίας.

prosfygopoula

Πιστεύω πως αυτό θα βοηθήσει τη συμβίωση τους με την ελληνική κοινωνία».

Τέλος ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε την ελβετική κυβέρνηση αλλά και την Υπάτη Αρμοστά του ΟΗΕ για την πρωτοβουλία αύτη.

Από την πλευρά του ο Ελβετός πρέσβης υπογράμμισε πως με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους ώστε να εξηγήσουν τις ανάγκες τους.

Σχετικές ειδήσεις