ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σόιμπλε σπέρνει διχόνοια στον ΣΥΡΙΖΑ: Αποθεώνει Τσακαλώτο και καρφώνει Τσίπρα

Ο Σόιμπλε σπέρνει διχόνοια στον ΣΥΡΙΖΑ: Αποθεώνει Τσακαλώτο και καρφώνει Τσίπρα

Υποστηρίζει ότι ο Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται, αν και όπως υποστηρίζει είναι καλός διαπραγματευτής

ΘΕΤΕΙ ΘΕΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να… αποθεώσει τον Έλληνα ομόλογό του, ενώ αντίθετα εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι τον πρωθυπουργό.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι «εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών και ένας σκληρός διαπραγματευτής», προσθέτοντας ότι «είναι κρίμα που ο κ. Τσίπρας. δεν τον εμπιστεύεται αρκετά».

Αισιόδοξος για συμφωνία, αλλά με ποιους όρους;

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από τις συνήθεις τοποθετήσεις του για τη χώρα μας, ο Σόιμπλε δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ένα βήμα που θα αποδεσμεύσει περισσότερα δάνεια για την Αθήνα.

«Θα το καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα δείτε», είπε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θεωρείται κρίσιμο για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, με το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να παραμείνει αγεφύρωτη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποιώντας ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια προκαλούν προβλήματα σε κάποιες περιοχές του κόσμου.

«Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική σε πολλές περιοχές ενθάρρυνε την αδικαιολόγητη ανάληψη κινδύνων, την πολιτική εφησυχασμού, την κακή κατανομή κεφαλαίων και τις φούσκες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και θα συνεχίσει να το κάνει εάν δεν αντιστραφεί εγκαίρως», ανέφερε ο Σόιμπλε σε ομιλία του.

«Χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την τρέχουσα νομισματική πολιτική εγκαίρως και να επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική πορεία», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Πρόσθεσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) έχει ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία και η ΕΚΤ έχει πρόσφατα προχωρήσει σε μικρές τροποποιήσεις στο ανακοινωθέν της με ένα τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υποδεικνύει μια παρόμοια κατεύθυνση.

Σχετικές ειδήσεις