ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο γύρω από το ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ

Το παρασκήνιο γύρω από το ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ

Αλέξης Τσίπρας | ΗΠΑ: Ως μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα ερμηνεύουν κυβερνητικά στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό, την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και τις τελευταίες ημέρες προτού ο κ. Τσίπρας αναχωρήσει για το Σικάγο, υπήρχαν διάφορες «γκρίνιες» εντός του Μαξίμου αναφορικά με το τι θα μπορούσε να προσφέρει στην κυβέρνηση το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, πλέον η πενθήμερη περιοδεία του αντιμετωπίζεται με άλλο μάτι.

Με δεδομένη πλέον την κρίση που σοβεί το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εκτιμούν πως αυτό αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και την καθιστά βασικό συνομιλητή της αμερικανικής πλευράς.

Εξάλλου, η ελληνική πλευρά ερμηνεύει τη συγκεκριμένη συγκυρία και ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για περαιτέρω στήριξη της Ουάσινγκτον και στο θέμα του Κυπριακού. Στο σημείο αυτό, βεβαίως, κρύβεται και το «αντάλλαγμα» που ενδεχομένως θα ζητήσουν οι ΗΠΑ και δεν είναι άλλο από το ενεργειακό «φιλέτο» που εποφθαλμιά η Exxon Mobil εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Εντούτοις, η στήριξη των ΗΠΑ στα εθνικά θέματα, τα ζητήματα ασφάλειας και την ενέργεια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, δεν έρχεται δίχως ανταλλάγματα: οι Αμερικανοί αναμένεται να αξιώσουν από τον Έλληνα πρωθυπουργό έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο σε ό,τι αφορά την αεροπορική βάση στη Σούδα, αλλά και το ενδεχόμενο διεύρυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ και η δυνατότητα αξιοποίησης και άλλων υποδομών από τις αμερικανικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της κοινής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ (π.χ. χρήση της βάσης και στο Καστέλλι Ηρακλείου).

Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο των συνομιλιών Αθήνας – Ουάσινγκτον αναμένεται να βρεθεί, κατά πληροφορίες πάντα, και το ζήτημα της αναβάθμισης του στόλου των ελληνικών F-16.

Σημειώνεται πως κατά την τριήμερη παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Τσίπρας θα δει, πέραν του Αμερικανού Προέδρου, και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ενώ θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του με ομιλία στο Brookings Institution.

Κρίσιμο ραντεβού με την Λαγκάρντ

Τα βλέμματα, ωστόσο, στρέφονται και στη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς το ραντεβού έκλεισε για το απόγευμα της Δευτέρας. Μόλις δύο 24ωρα νωρίτερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ θα έχει συναντηθεί με το δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη, το οποίο βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα για τη φθινοπωρινή σύνοδο του Ταμείου.

Ο πήχης των προσδοκιών της ελληνικής πλευράς, ωστόσο, από τη διπλή συνάντηση έχει υποχωρήσει σημαντικά. Ο λόγος είναι η διαφαινόμενη άρνηση του Ταμείου να ανακοινώσει τις τελικές προθέσεις του περί συμμετοχής ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά τις πιέσεις της Αθήνας.

Επιθυμία του Μαξίμου είναι να υπάρξει τουλάχιστον στήριξη από τον Τραμπ στο συγκεκριμένο ζήτημα και να ασκήσει έτσι εμμέσως πιέσεις στο συμβούλιο του Ταμείου, με το βλέμμα και στο ζήτημα του χρέους και της διευθέτησής του.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ προετοιμάζεται για… ντέρμπι μετά τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Αν και η κυβέρνηση προβάλλει τις θετικές προβλέψεις του Ταμείου για την ανάπτυξη και στέκεται στη δήλωση Λαγκάρντ πως δεν ζητούνται νέα μέτρα παρά μόνον επίτευξη των συμφωνημένων στόχων, ουσιαστικά το Ταμείο πετάει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους.

Σχετικές ειδήσεις