ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Εκλέγει πρόεδρο στις 14 Ιουνίου

ΠΑΣΟΚ: Εκλέγει πρόεδρο στις 14 Ιουνίου

Την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου την προηγούμενη Πέμπτη.

Ύστερα, έτσι, από εισήγηση του γραμματέα του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη αναμένεται να διεξαχθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου. Επιπλέον, το κόμμα από τη βάση θα εκλέξει νέο πρόεδρο στις 14 Ιουνίου, ενώ περίπου είκοσι ημέρες πριν, στις 24 Μαΐου θα γίνει η διαδικασία ανάδειξης συνέδρων.

Από την πλευρά του, στην ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της Γραμματείας, επισημαίνοντας:

«Όπως έχω αποφασίσει, εφαρμόζοντας τη σχετική πρόβλεψη του καταστατικού, το έκτακτο συνέδριο που έχω συγκαλέσει ως Πρόεδρος, θα συνέλθει στις 15, 16 και 17 Μαΐου. Αυτή είναι η απόφασή μας», ενώ σχετικά με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ σήμερα, συμπλήρωσε:

«Μπορεί και με το μικρό ποίμνιο ως ζύμη να καλλιεργήσεις μια νέα τάση, μια νέα άποψη. Δεν μας φοβίζουν τα μικρά ακροατήρια. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πιστέψει στα πραγματικά του μεγέθη, να τα κατανοήσει. Δεν θα αλλοιώσουμε τα αριθμητικά μεγέθη όπως είχε γίνει δυστυχώς στο παρελθόν.

Eπίσης θέλω να εκφραστεί το σύνολο των πολιτών που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, αλλά των πολιτών, των προσώπων, με όνομα, με επίθετο, με άποψη, με βιώματα, όχι μπαζώματα, όχι αριθμοί, όχι οπαδοί, όχι χειροκροτητές, όχι άνθρωποι οι οποίοι είδαν φως και ανέβηκαν μια στιγμή για να ψηφίσουν χωρίς να έχουν καμία πραγματική επαφή».

Παράλληλα, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, η οποία, όπως είπε, έχει μια πολύ καλή παρουσία, πολύ δυναμική: «Θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές έναν – έναν γι’ αυτή τους την προσπάθεια, η οποία εκφράζει την παράταξη ευρύτερα και όχι μόνο το στενά νοούμενο ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό εκφράστηκε εκλογικά.

Έχουν όλες και όλοι οι συνάδελφοι μια πολύ καλή παρουσία. Δίνουμε μεγάλους αγώνες στη Βουλή και εγώ κάνω ό,τι μπορώ όσο διαρκούν τα καθήκοντά μου, για να δώσω ένα στίγμα το οποίο αφορά τη χώρα και όχι μόνο την παράταξη, ή εν πάση περιπτώσει λέγοντας την αλήθεια στην οποία πιστεύω και την οποία θα λέω πάντα, ανεξαρτήτως της τυπικής ιδιότητος που θα φέρω.

Διότι αυτό είναι ένα δικαίωμά μου το οποίο είναι αναφαίρετο και το οποίο προτίθεμαι να ασκήσω πλήρως χωρίς καμία προκατάληψη, αλλά και χωρίς καμία διάθεση συμβιβασμού. Δηλαδή χωρίς τη θεσμική υποχρέωση συμβιβασμών που έχω ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Στο μεταξύ, από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου:

«Είναι θετικό το γεγονός ότι συνεχίζεται, πάνω στις ισχυρές βάσεις που είχαν δημιουργηθεί, η τριμερής συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και αυτό επιβεβαιώθηκε στη δεύτερη τριμερή συνάντηση κορυφής στη Λευκωσία στις 29.4.2015.

Έχει μεγάλη σημασία να τονίζεται ότι η τριμερής αυτή συνεργασία, που διέπεται από τον απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δεν στρέφεται κατά καμίας άλλης χώρας της περιοχής. Ούτε όμως εξαρτάται από καμία άλλη χώρα της περιοχής καθώς η διεθνής έννομη τάξη δίνει απάντηση σε όλα τα σχετικά ζητήματα συμπεριλαμβανομένης και της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών και ιδίως της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ τα απώτερα όρια των οποίων έχουν προσδιορισθεί από την Ελλάδα με το νόμο 4001/2011.

Από την άποψη αυτή οι διατυπώσεις της Διακήρυξης του Καΐρου, που αποτυπώνει τα συμπεράσματα της πρώτης τριμερούς συνάντησης κορυφής του Νοεμβρίου 2014 και απετέλεσε προϊόν ενδελεχούς προετοιμασίας των υπουργών εξωτερικών των τριών χωρών, είναι απολύτως ακριβείς.

Θα συνιστούσε πράξη προστασίας των στρατηγικών συμφερόντων της Χώρας η αποσαφήνιση του κρίσιμου αυτού σημείου από την κυβέρνηση μετά τις αποκλίσεις που υπήρξαν μεταξύ των προφορικών δηλώσεων του κ. Τσίπρα στην Λευκωσία και της γραπτής απόδοσης τους».

Σχετικές ειδήσεις