ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες επαφές Τσίπρα με υψηλά κλιμάκια των δανειστών

Νέες επαφές Τσίπρα με υψηλά κλιμάκια των δανειστών

Την ώρα που το θερμόμετρο των διαπραγματεύσεων «χτυπά» κόκκινο στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας από την Αθήνα εντείνει τις προσπάθειες για σύναψη επωφελούς συμφωνίας τις επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα αναμένεται να έχει νέα σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να πιέσει για ένα νέο έκτακτο Eurogroup που θα επιβεβαιώσει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ανάβοντας το «πράσινο» φως για την «ένεση» ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι χθες, Σάββατο (2/5), ολοκληρώθηκε ένας ακόμη κύκλος διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, ενώ σήμερα οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα ενημερώσουν τις πολιτικές τους ηγεσίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τα σημεία ταύτισης, αλλά και τα «αγκάθια» που παραμένουν.

Οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν από αύριο, την ίδια ώρα που στόχος της Αθήνας παραμένει η σύγκληση του Eurogroup έως το τέλος της εβδομάδας. Στο επίκεντρο βρίσκεται το χάσμα, τόσο στο εργασιακό, όσο και στο ασφαλιστικό, με το ΔΝΤ να «παίζει» το ρόλο του σκληρού. Από την πλευρά των δανειστών, πηγές αναφέρουν πως η πρόοδος είναι αργή, ωστόσο τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πλέον ουσιαστικές, αν και «υπάρχει ακόμα ζήτημα τεκμηρίωσης κάποιων ελληνικών θέσεων».

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μάλιστα και χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μαζί με τους υπουργούς και τους στενούς του συνεργάτες καταστρώνει τις επόμενες κινήσεις του ενόψει της συνέχειας των κρίσιμων διαπραγματεύσεων. Σήμερα, δε, θα έχει σύσκεψη και με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στην οποία ωστόσο δεν θα δώσει το «παρών» ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος απουσιάζει στην Αίγινα.

Όπως και να έχει, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα την Τετάρτη, όταν και θα συνέλθει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ευελπιστώντας σε χαλάρωση της οικονομικής ασφυξίας και χρηματοδότηση της χώρας από τα έντοκα γραμμάτια. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν φαίνεται να έχει και πολλές πιθανότητες... επιβεβαίωσης, από τη στιγμή οι δανειστές χρησιμοποιούν ως μέτρο πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση την ΕΚΤ.

Σε περίπτωση πάντως που δεν ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης έως τις 11 Μαΐου, οι δανειστές γνωρίζουν, ότι - όπως έχουν άλλωστε διαμηνύσει επίσημα χείλη της ελληνικής κυβέρνησης - το ΔΝΤ δεν θα δει το… χρώμα του χρήματος, καθώς προτεραιότητα έχουν οι μισθοί και οι συντάξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Παράλληλα, η Αθήνα προειδοποίησε επίσης τους δανειστές πως δεν πρόκειται να φέρει νομοσχέδιο με μέτρα στη Βουλή, αν προηγουμένως δεν υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία…

Σχετικές ειδήσεις