ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στην ΚΕ: Τελείωσε το πάρτι της φοροδιαφυγής

Τσίπρας στην ΚΕ: Τελείωσε το πάρτι της φοροδιαφυγής

Μήνυμα ότι η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα τελείωσε - και μάλιστα με άδοξο τρόπο έστειλε από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έθεσε τις βασικές αξίες του κόμματος εν όψει του συνεδρίου που πρότεινε να γίνει στα τέλη του Φεβρουαρίου.

«Στόχος μας είναι να δουλέψουμε σκληρά για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα» σημείωσε.

Παράλληλα, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στις εκλογές πέραν της δικαίωσης και της εμπιστοσύνης στο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε και η απόλυτη επιβεβαίωση ενός νέου διαχωρισμού του εκλογικού σώματος.

«Τα λαϊκά στρώματα, με την ανοιχτόκαρδη εμπιστοσύνη που μας περιέβαλαν και τα πλειοψηφικά ποσοστά στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά και όλης της Ελλάδας, αποτελούν για μας ταυτόχρονα δέσμευση αλλά και πυξίδα για τις πολιτικές μας προτεραιότητες. Να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους. Να μην προδώσουμε την εμπιστοσύνη τους. Και αυτή είναι η υποχρέωση και η ευθύνη της κυβέρνησης και του κόμματος.»

Υπογράμμισε δε ότι το κόμμα οφείλει να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος, να λειτουργεί ως πραγματικό κύτταρο της κοινωνίας.

«Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό στο περιβάλλον του και τα κοινωνικά κινήματα γύρω του.
Ένα κόμμα ανοιχτό στις νέες και τους νέους» είπε, συμπληρώνοντας ότι «από αύριο κιόλας ανασυγκροτούμε τις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγουμε τις οργανώσεις, ξεκινάμε καμπάνια εγγραφής νέων μελών και πορευόμαστε προς ένα Συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία».

Αναφερόμενος στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος είναι η σκληρή δουλειά, ώστε στο τέλος της τετραετίας η χώρα να έχει αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση.

Επανέλαβε επίσης την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, ώστε η οικονομία να μπει και πάλι σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Προς αυτή την κατεύθυνση τα κρίσιμα ζητήματα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015 για τη διασφάλιση των καταθέσεων, τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι η απομείωση του χρέους και η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως «ολοκληρώνουμε τις διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων, που έχει ήδη ξεκινήσει το ΣΔΟΕ», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας πως ήδη ελέγχονται εξονυχιστικά όλες οι λίστες της φοροδιαφυγής, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ, για την οποία φαίνεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει τώρα νέα στοιχεία.

«Όσοι αετονύχηδες οφείλουν στον ελληνικό λαό, θα εμφανισθούν ένας προς ένα στον γκισέ για να καταβάλουν τα οφειλόμενα. Γιατί το πάρτι τελείωσε» τόνισε στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Σημαντικό το μήνυμα στην Ευρώπη

Σχολίασε παράλληλα ότι η νίκη του κόμματος στις 20 Σεπτέμβρη έφερε τους πρώτους καρπούς της και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Ο πορτογαλικός λαός πήρε τη σκυτάλη της ελπίδας και της αλλαγής από τον ελληνικό. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, έδωσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Το Μπλόκο της Αριστεράς διπλασίασε την εκλογική του βάση και εκτοξεύτηκε από το 5,2% το 2011 στο 10,2%.

Μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα, έχουν απόλυτη πλειοψηφία στο πορτογαλικό Κοινοβούλιο» ανέφερε.

«Η Ευρώπη πήρε το μήνυμα. Σειρά έχει το Δεκέμβρη η Ισπανία, με τους Podemos. Και τους πρώτους μήνες του 2016 η Ιρλανδία, με το Sinn Fein» είπε ακόμα.

Εκτίμησε ότι με σταθερά βήματα θα γίνει πράξη η σταδιακή μετατόπιση των συσχετισμών σε βάρος των πολιτικών δυνάμεων της νεοφιλελεύθερης λιτότητας στην Ευρώπη.

Δήλωσε αισιόδοξος ότι την επόμενη χρονιά, «η κυβέρνησή μας δεν θα είναι η μόνη κυβέρνηση της Αριστεράς στο νότο της Ευρώπης. Ότι θα λειτουργούμε σε πιο ευνοϊκές συνθήκες».

«Γιατί στην ευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στη λιτότητα συναντιούνται πλέον ευρύτερες προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις» ανέφερε.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας».

Σχετικές ειδήσεις