ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ισπανικός» εμφύλιος στη ΝΔ λόγω Ντόρας

«Ισπανικός» εμφύλιος στη ΝΔ λόγω Ντόρας

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο προτού ξεκινήσει το εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη, στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα, με αφορμή την απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να μην θέσει υποψηφιότητα για μία από τις θέσεις των αντιπροέδρων του ΕΛΚ.

«ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ» ΣΤΗΝ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ Η ΝΔ - Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΚ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ, Ο ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ατμόσφαιρα «μύριζε μπαρούτι» ήδη από την προηγούμενη Κυριακή (18/10/2015), όταν η πρώην υπουργός Εξωτερικών έλαβε τη σχετική απόφαση. Κι έστω κι αν η υπαναχώρηση της κ. Μπακογιάννη αποτέλεσε αντικείμενο συναπόφασης της ίδιας με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εντούτοις κυκλοφορούσαν έντονες φήμες ότι το ΕΛΚ εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένο από τη στάση της ΝΔ στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα του «Μνημονίου 3».

Ενδεικτικά, η απόφαση της «γαλάζιας» παράταξης να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο φαίνεται ότι προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις του ΕΛΚ. Τα ευρωπαϊκά αδελφά κόμματα της ΝΔ θεώρησαν ότι η ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση σήκωσε αντιμνημονιακή παντιέρα, κινούμενη σε τακτικές παλαιότερων ετών, όταν ο Αντώνης Σαμαράς κατακεραύνωνε το πρώτο μνημόνιο επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου.

Αν και η ΝΔ διαθέτει μόνον πέντε ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τον πυρήνα του ΕΛΚ η στάση του ελληνικού συντηρητικού κόμματος εγείρει σοβαρό θέμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.

Ο ρόλος του Σαμαρά

Η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη φαίνεται πάντως ότι «έξυσε» και μια παλιά πληγή στη ΝΔ: το μέτωπο με τον Αντώνη Σαμαρά.

Υποστηρικτές της υποστήριξαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται ότι είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό σειρά επαφών με στελέχη του ΕΛΚ σε θέσεις-κλειδιά, υπογραμμίζοντάς τους ότι μια ενδεχόμενη στήριξη στην υποψηφιότητά της θα αποτελούσε ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της ΝΔ και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου το κόμμα βαίνει προς τις εσωκομματικές κάλπες της 22ας Νοεμβρίου.

Η αντίδραση υπήρξε άμεση: Το περιβάλλον του κ. Σαμαρά χαρακτήρισε ως «γελοιότητες και μυθεύματα» τα όσα διέδιδαν υποστηρικτές της κ. Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν ο κ. Σαμαράς να έπεφτε τόσο χαμηλά, ώστε να τηλεφωνήσει σε περίπου 700 συνέδρους για να ‘κόψει’ την Ντόρα».

Ο εκνευρισμός του Κεφαλογιάννη

Εν τω μεταξύ, η αρχική απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ να στηρίξει την υποψηφιότητα Μπακογιάννη για μια από τις 10 θέσεις των αντιπροέδρων του ΕΛΚ έβαλε στο «παιχνίδι της οργής» και τον νυν ευρωβουλευτή του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ποντάριζε στο ότι η Συγγρού θα τον έβαζε στο κάδρο των υποψηφίων, μιας και ο ίδιος το ήθελε και ταυτόχρονα είχε αναπτύξει δεσμούς και σχέσεις με ευρωβουλευτές, λόγω της μέχρι τώρα παρουσίας του στη Ευρωβουλή.

Επί της ουσίας, εκείνο που ενόχλησε τον «γαλάζιο» ευρωβουλευτή ήταν ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ενέκρινε την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη, χωρίς να ενημερώσει κανέναν.

Και ελληνοκυπριακή σύρραξη

Όμως η ιστορία έχει και συνέχεια, αφού και το κυπριακό κόμμα της Δεξιάς, το ΔΗΣΥ εκφράζει πλέον έντονη ενόχληση για την υπαναχώρηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι Κύπριοι ήθελαν να είναι υποψήφιος ο επικεφαλής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και πίστευαν ότι θα εκλεγόταν.

Ελέω… Ντόρας, το ΔΗΣΥ απέσυρε την υποψηφιότητα Νεοφύτου, μιας και το κόμμα διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις μαζί της. Όμως τα πράγματα δεν ήρθαν τελικά, όπως τα υπολόγιζε η Λευκωσία και πλέον τα νεύρα περισσεύουν και εκεί.

Βαρύ κλίμα

Υπό το πρίσμα αυτό ταξιδεύουν αύριο, Τετάρτη (21/10/2015) για τη Μαδρίτη οι τέσσερις υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα (Μεϊμαράκης, Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης) για τις εκλογικές εργασίες του ΕΛΚ.

Το κλίμα είναι βαρύ στη ΝΔ και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στην ισπανική πρωτεύουσα θα ταξιδέψει μόνος του ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα μιλήσει σε ξεχωριστή εκδήλωση του ΕΛΚ, με θέμα τον λαϊκισμό στην Ευρώπη.

Αυτή ακριβώς η εικόνα δείχνει πως η Συγγρού κινείται σε ρυθμούς έντονης εσωστρέφειας, που είναι ικανή ανάψει για τα καλά τη θρυαλλίδα στα θεμέλια της ενότητας της ΝΔ.

Σχετικές ειδήσεις