ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από «αουτσάιντερ» πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από «αουτσάιντερ» πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Τη μεγάλη ανατροπή κατάφερε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να εκλεγεί 9ος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ξεπερνώντας αρνητικά προγνωστικά από την αρχή της κούρσας της διαδοχής και μετατρέποντας τον τίτλο του αουτσάιντερ σε «ατού».

Η εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ ανοίγει το δρόμο για ριζικές αλλαγές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να επανακτήσει το ρόλο μίας αξιόπιστης δύναμης διακυβέρνησης, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η διακριτή, άλλωστε, τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αντιδιαστολή με το «υπόγειο» φλερτ του καραμανλικού στρατοπέδου και σε ένα βαθμό του αντιπάλου του, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, με το Μέγαρο Μαξίμου, θεωρείται ως ένα από τα στοιχεία που επιβράβευσαν τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

Με ξεκάθαρες θέσεις για το μέλλον της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να δώσει την εικόνα ενός σύγχρονου πολιτικού και να κερδίσει τη στήριξη των νεότερων ηλικιών της «γαλάζιας» παράταξης. Άκρως επιτυχημένη κρίνεται η καμπάνιά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποφεύγοντας τον ξύλινο πολιτικό λόγο και το λαϊκισμό, τον οποίο στηλίτευσε κατά την προεκλογική του εκστρατεία με κάθε ευκαιρία, είτε προερχόταν από το κόμμα του είτε από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

Μαζί με το λαϊκισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοίξει πόλεμο και στην κομματική γραφειοκρατία, η χρεοκοπία της οποίας διαφάνηκε ηχηρά το προηγούμενο διάστημα, τόσο με τις απανωτές εκλογικές ήττες του κόμματος όσο και με το «φιάσκο» της πρώτης απόπειρας στη διεξαγωγή της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας.

Η κεντροδεξιά κατεύθυνση της ηγεσίας Μητσοτάκη στη ΝΔ αναμένεται να φέρει ανακατατάξεις και στο γενικότερο πολιτικό τοπίο. Πρώτα και κύρια, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να αναπροσαρμόσει την τακτική του έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης -άλλωστε ήταν κάτι περισσότερο από σαφές ότι δεν επιθυμούσε την εκλογή του. Πιέσεις, όμως, αναμένεται να δεχτούν το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να κάνει πράξη την ανανέωση και να ξαναβάλει για τα καλά τη γαλάζια παράταξη στο παιχνίδι της εξουσίας, «διεμβολίζοντας» ακόμα και όμορους χώρους.

Σχετικές ειδήσεις