ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενιαίο μισθολόγιο και για τους υπαλλήλους της Βουλής

Ενιαίο μισθολόγιο και για τους υπαλλήλους της Βουλής

Μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης η Βουλή αποφάσισε να προχωρήσει σε περικοπές και στους δικούς της υπαλλήλους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος κατέθεσε πρόταση για τροποποίηση των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής με την οποία καταργούνται ο 15ος και 16ος μισθός των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου.

Παράλληλα εφαρμόζεται το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και στους υπαλλήλους της Βουλής, ενώ σε αντικατάσταση των δύο επιπλέον μισθών καθιερώνεται κίνητρο επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου, το οποίο ισχύει και στο Δημόσιο.

Το συγκεκριμένο κίνητρο θα χορηγείται με την λήξη των εργασιών κάθε βουλευτικής συνόδου, όπως και πριν, και έχοντας υπόψη «τις ιδιαιτερότητες των λειτουργιών της Βουλής», όπως ο όγκος του κοινοβουλευτικού έργου, ο ρυθμός διεκπεραίωσής του, η εξοικονόμηση πόρων κατά τη εκτέλεση του προϋπολογισμού της Βουλής.

Οι ειδικότεροι όροι, το ύψος και ο τρόπος καταβολής του κινήτρου, θα καθορίζεται με απόφαση του Προέδρου, η οποία θα εκδίδεται εντός τριών μηνών από την έναρξη των εργασιών της κάθε βουλευτικής συνόδου και θα εξειδικεύονται τα κριτήρια χορήγησης, ενώ το συγκεκριμένο ποσό θα φορολογείται.

Επίσης καταργούνται 300 κενές οργανικές θέσεις (250 μονίμων υπαλλήλων και 50 υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου), πράγμα που σημαίνει ότι περιορίζεται ο αριθμός ενδεχόμενων προσλήψεων στην Βουλή .
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, «οφείλουν όλοι να συμμετέχουν στις θυσίες». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πλέον «το σύνολο των υπαλλήλων που υπηρετούν στη Βουλή είναι 1290 υπάρχει μείωση κατά 80 άτομα από το Φεβρουάριο του 2009».
Σημειώνεται ότι η Βουλή διαθέτει 1.290 υπαλλήλους σε όλα τα τμήματα, τις διευθύνσεις και τις υπηρεσίες της.