ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό έλεγχο 11 βουλευτές που «σήκωσαν» τεράστια ποσά

Υπό έλεγχο 11 βουλευτές που «σήκωσαν» τεράστια ποσά

Μείωση καταθέσεων από 100.000 ευρώ μέχρι 400.000 ευρώ διαπιστώθηκε για 15 βουλευτές, με βάση τις περιουσιακές δηλώσεις «πόθεν έσχες» του 2009.

Πλην τεσσάρων, που με τα συγκεκριμένα ποσά προχώρησαν σε συγκεκριμένες αγοραπωλησίες, οι υπόλοιποι δεν διαθέτουν κανένα παραστατικό αγορών και εξόδων, που να δικαιολογεί τη μείωση.

Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του πόθεν έσχες, Ευάγγελος Αργύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τους υπόλοιπους 11 βουλευτές να ζητηθούν εξηγήσεις από ορκωτούς λογιστές, για να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο μειώθηκαν οι καταθέσεις, καθώς δεν υπάρχουν παραστατικά αγορών και εξόδων.

Σύμφωνα με τον κ. Αργύρη, κανείς από τους υπόχρεους δεν δηλώνει τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία. Συνεπώς, ξεκαθάρισε ότι αν βρεθεί έστω και ένας με ποσό έστω και 100 ευρώ στην Ελβετία, θα είναι παράνομος.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των ελέγχων διαπιστώθηκε ότι 9 βουλευτές το 2009 αγόρασαν διαμερίσματα, οι έξι εξ αυτών με δάνειο. Πέντε βουλευτές προχώρησαν σε ανέγερση κατοικίας και έξι βουλευτές αγόρασαν αγροτεμάχια μικρής αξίας, πλην ενός με αξία 100.000 ευρώ.

Πέντε ευρωβουλευτές είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται ελαφρώς και 17 είχαν μικρή αύξηση, ενώ δύο αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλλες με δάνειο.

Επίσης, ο κ. Αργύρης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί μια τράπεζα δεδομένων, ώστε να υποβάλλονται κάθε χρόνο μόνον οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης κι όχι το σύνολο των δηλώσεων.