ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγές στο «πόθεν έσχες» προτείνει ο Απ. Κακλαμάνης

Αλλαγές στο «πόθεν έσχες» προτείνει ο Απ. Κακλαμάνης

Πιο αυστηρό χαρακτήρα στις διατάξεις για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προβλέπει πρόταση νόμου που κατέθεσε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Στη αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, ο κ. Κακλαμάνης επισημαίνει ότι ο ισχύων νόμος είναι ανεπαρκής, καθώς ουδείς απατεώνας και καταχραστής δημοσίου χρήματος δεν καταγράφει στη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του τα προϊόντα των εγκληματικών του δραστηριοτήτων.

Γι αυτό, ο κ. Κακλαμάνης ζητά να δοθεί έμφαση όχι μόνο στο «πόθεν», αλλά και στο σκέλος του «τι έσχες».

Μάλιστα, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής προτείνει παράλληλα με το πόθεν έσχες να συνυποβάλλει κάθε βουλευτής και δήλωση παραίτησης «από κάθε δικαίωμα επί ακινήτων, χρημάτων, άυλων τίτλων, ή οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου έχει παραληφθεί», καθώς και τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων, αν δεν υλοποιηθεί η μεταβίβασή τους στο κράτος.

Επίσης, προτείνει επί ποινή φυλάκισης να θεσπιστεί υποχρέωση των τραπεζών, των ελεγκτών και των φορολογικών ή φοροτεχνικών συμβούλων να ενημερώνουν τις αρχές, εφόσον έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει παράβαση των υποχρεώσεων των προσώπων που ελέγχονται.