ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή πλεύσης από τον Μητσοτάκη: Πίσω τα ΜΑΤ, διάλογος με τους φορείς των νησιών του Β. Αιγαίου

Αλλαγή πλεύσης από τον Μητσοτάκη: Πίσω τα ΜΑΤ, διάλογος με τους φορείς των νησιών του Β. Αιγαίου

Το πρωί της Πέμπτης αποσύρονται δυνάμεις των ΜΑΤ από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, καθώς η κατάσταση τις τελευταίες δύο ημέρες είναι εκτός ελέγχου - Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει ρότα μετά τις εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών - Το Newsbomb.gr είχε επισημάνει από εχθές 26/02/2020 με άρθρο παρέμβαση τον κίνδυνο να συμβεί κάποιο μοιραίο περιστατικό και την ανάγκη να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από τα νησιά. 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί το δρόμο της λογικής μετά τα εκτεταμένα επεισόδια σε Χίο και Μυτιλήνη, τους τραυματισμούς των Αστυνομικών και τις σκηνές πολέμου που εκτυλίχθηκαν και καλεί σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σήμερα (27/02/2020) στις 12 το μεσημέρι και το απόγευμα στις 17:00 σύσκεψη με Δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Στη σύσκεψη ωστόσο δεν έχει κληθεί ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μετά τις χυδαιότητες που φαίνεται να λέει σε βίντεο.

Με εντολή του πρωθυπουργού τα ΜΑΤ κάνουν πίσω και ξεκινά ο διάλογος για τα κέντρα υποδοχής στα νησιά.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός είναι εξοργισμένος με τις δηλώσεις του κ. Μουτζούρη και ζήτησε από τους επιτελείς του Μαξίμου να μην τον προσκαλέσουν στην συνάντηση.

Προς το παρόν - κι αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι το απόγευμα - ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τίθεται εκτός σύσκεψης.

Όπως είχε επισημάνει πρώτο το Newsbomb.gr σε άρθρο παρέμβαση, η εισβολή των ΜΑΤ στα νησιά θα έφερνε τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο Πρωθυπουργός αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι το σχέδιο με τα ΜΑΤ σε Χίο και Μυτιλήνη οδηγούσε σε επικίνδυνες ατραπούς, γι' αυτό άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης την απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά.

Διαβάστε εδώ το άρθρο παρέμβαση του Newsbomb.gr:

«Πόλεμος» σε Μυτιλήνη και Χίο: Tραβήξτε τώρα τα ΜΑΤ από τα νησιά – Θα έχουμε νεκρούς

Το χρονικό των συγκρούσεων

Εκτός ελέγχου για ώρες ήταν η κατάσταση που επικράτησε την Τετάρτη (26/2) σε Χίο με Μυτιλήνη καθώς σημειώθηκαν ευρείας κλίμακας επεισόδια μεταξύ κατοίκων των δύο νησιών και δυνάμεων ΜΑΤ.

Η γενική απεργία που είχε κηρύξει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ανταποκρίθηκαν σε αυτή όλοι οι φορείς του νησιού, είχε σαν αποτέλεσμα το σφράγισμα κάθε οικονομικής δραστηριότητας.

Στις 11 το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε ογκώδης διαδήλωση, που ξεκίνησε από την πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, ενώ η πορεία που ακολούθησε κατέληξε στην κλειστή γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που ήταν κλειστή λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές μετακινήθηκαν με κάθε τρόπο προς την Καράβα και το Διαβολόρεμα, τα δυο άκρα του δρόμου που οδηγεί στον επιταγμένο χώρο των 261 στρεμμάτων, όπου θα κατασκευαστεί η σχεδιαζόμενη νέα δομή μεταναστών και προσφύγων στη Μυτιλήνη.

Η άφιξη τους στην Καράβα από τη μεριά της Μυτιλήνης ή από τη μεριά του Μανταμάδου και στο Διαβολόρεμα, αύξησε την πίεση προς τους άνδρες των ΜΑΤ. Οι συγκρούσεις που ακολούθησαν ήταν άγριες και εξελίχθηκαν, είτε μέσα στα χωράφια, είτε στο μέσον του δρόμου.

Το απομεσήμερο, ομάδες διαδηλωτών μέσα από δασικά μονοπάτια, έφτασαν στου Καβακλή, την επιταγμένη έκταση, όπου βρισκόταν άνδρες των ΜΑΤ και μηχανήματα που πραγματοποιούσαν εργασίες για την κατασκευή της νέας δομής. Στο οροπέδιο αυτό εξελίχθηκε άγρια μάχη με πετροπόλεμο από μεριάς διαδηλωτών και με τα ΜΑΤ να απαντούν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Τελικά τα ΜΑΤ υποχώρησαν, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων υπέστησαν σοβαρές ζημιές δυο κλούβες της ΕΛΑΣ.

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστή η απόφαση για αποκλιμάκωση των δυνάμεων της αστυνομίας. Η αναχώρηση από το Διαβολόρεμα ήταν σχετικά εύκολη, παρά τις συγκρούσεις που τη συνόδευσαν.

Στην Καράβα τα πράγματα ήταν δυσκολότερα, αφού η αστυνομία είναι εγκλωβιστεί μεταξύ διαδηλωτών από το Μανταμάδο από τα βόρεια, από τη Μυτιλήνη από τα νότια και από το Καβακλή, που μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ βγήκαν στα πλάγια της Αστυνομίας. Μετά από διαπραγματεύσεις, με την καταλυτική συμβολή του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, του προέδρου της κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπου Τζελαιδή, των βουλευτών Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού και του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα, οι αστυνομικές δυνάμεις οδηγήθηκαν με ασφάλεια εκτός του κλοιού των διαδηλωτών. Μάλιστα, επικεφαλής της πορείας των αστυνομικών ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, προκειμένου να μην υπάρξουν ενέργειες σε βάρος των ανδρών της ΕΛΑΣ.

Τόσο στην Καράβα, όσο και στο Διαβολόρεμα, παρέμειναν μεγάλες ομάδες διαδηλωτών που περιφρουρούν την έκταση. Διαδηλωτές παρέμειναν και στην επιταγμένη έκταση στου Καβακλή.

Τα επεισόδια και οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και αποφασίστηκε να κληθούν οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι των τριών νησιών, της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου, ώστε να γίνει μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Πέτσας: Αποσύρουμε μερικώς τα ΜΑΤ από Μυτιλήνη και Χίο

Δείτε παρακάτω στα βίντεο που ακολουθούν την ένταση που επικράτησε:

Καταγγελίες ότι αστυνομικοί πυροβόλησαν κατά διαδηλωτών

Στη Μυτιλήνη, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, με τους διαδηλωτές να απαντούν με πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Aυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ, ενώ βίντεο στα social media απεικονίζει διαδηλωτές να φέρουν τραύματα από σφαίρες αστυνομικών.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery που ακολουθεί:

Χίος: Εισβολή κατοίκων σε ξενοδοχείο όπου μένουν αστυνομικοί

Σε δύο ξενοδοχεία όπου διαμένουν άνδρες των ΜΑΤ στη Χίο, εισέβαλαν το μεσημέρι της Τετάρτης (26/02), κάτοικοι του νησιού.

Σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του CNN Greece, Μίνα Καραμήτρου, οι κάτοικοι «πολιόρκησαν» για λίγη ώρα το ξενοδοχείο και στη συνέχεια μπήκαν στα δωμάτια των αστυνομικών.

Μάλιστα, άρχισαν να πετάνε τα πράγματά τους από παράθυρα και μπαλκόνια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 8 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί ελαφρά.

Δείτε εικόνες από το ξενοδοχείο:

Στη Χίο, η Αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη, 18 προσαγωγές ενώ έχει γίνει και η ταυτοποίηση ενός ακόμα ατόμου.

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Πολλά ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα - Πρόκειται για ταξιδιώτες από τη βόρεια Ιταλία

Ο κοροναϊός «κυκλώνει» την Ευρώπη: Ο χάρτης της επιδημίας – Δείτε σε real time την εξάπλωση