ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι έκαναν στο Βερολίνο Σημίτης και Παπανδρέου

Τι έκαναν στο Βερολίνο Σημίτης και Παπανδρέου

Μετά το ταξίδι στο Λονδίνο και στο Παρίσι, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ένα πολύ κρίσιμο ραντεβού με τον Κώστα Σημίτη στο Βερολίνο.

Κατά τη διάρκεια της «περιοδείας» του στην Ευρώπη, ο Γ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος και από τη σύζυγό του, Άντα, δεν περιορίστηκε στο Λονδίνο, όπως κυριάρχησε στη δημοσιότητα, αλλά πέρασε και στην απέναντι πλευρά της Μάγχης. Αφού πέρασε από το Παρίσι έφθασε και στο παγωμένο Βερολίνο.

Εκεί, όπως πληροφορούμαστε από έγκυρες πηγές, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική συνάντηση με την οικογένεια Σημίτη, αφού ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, φιλοξενείτο από τον αδελφό του κ. Σπύρο Σημίτη.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η διαρροή που είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα για την απορία που είχε ο κ. Σημίτης για τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου

Η συζήτηση, η οποία έγινε πριν από το Πολιτικό Συμβούλιο της Παρασκευής αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, αφορούσε όχι μόνον την επόμενη μέρα στο Κίνημα, την κούρσα διαδοχής του Γ. Παπανδρέου, αλλά και μία «ασπίδα κάλυψης» που θέλει να έχει ο τέως –πλέον- πρωθυπουργός αλλά παραμένων πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του, για όσα δρομολογήθηκαν τη διετία 2009-2011 σχετικά με την ελληνική οικονομία. ΔΝΤ, CDS, Μνημόνια...

Το αποτέλεσμα της συζήτησης

Η συζήτηση προφανώς πήγε καλά. Πρώτο της αποτέλεσμα ήταν πριν από το Πολιτικό Συμβούλιο, η τοποθέτηση της κ. Άννας Διαμαντοπούλου σχετικά με το ότι θα πρέπει να υπάρξουν ανοιχτές διαδικασίες για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, αφού ολοκληρωθεί το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση. Όταν δηλαδή η Ελλάδα, άρα και το ΠΑΣΟΚ θα μπουν σε προεκλογική περίοδο.

Όσον αφορά στην πρόταση αυτή, πέραν όλων των άλλων, του απαγορευτικού δηλαδή χρονικού περιθωρίου, το γεγονός ότι μάλλον ανοησία θα ήταν κάποιος να διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ 20 μέρες πριν τις εκλογές, που όπως διαφαίνεται, θα αποτελέσουν πανωλεθρία. Για ποιο λόγο δηλαδή κάποιος θα αναλάβει όλο το κόστος της φθοράς της προηγούμενης διετίας και θα αυτοκαταστραφεί πολιτικά.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο Παπανδρέου πέταξε στην ουσία τη μπάλα στην εξέδρα σε σχέση με την αφετηρία της κούρσας για τη διαδοχή, υποστηρίζοντας να αρχίσουν οι διαδικασίες στο τέλος Μαρτίου ή τον Ιούνιο.

Στη συνέχεια, στο Εθνικό Συμβούλιο είδαμε ότι και ο άλλος ισχυρός στην κούρσα διαδοχής, Ευάγγελος Βενιζέλος, επίσης πρόσωπο που επηρεάζεται από τον Κ. Σημίτη, να επιλέγει μια πολιτική όπως είδε είχε προδιαγράψει, του να μην εμπλακεί σε ανοιχτές και μαζικές διαδικασίες για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος -όχι αδίκως- δεν εγκλωβίζεται ότι σε μια τέτοια διαδικασία, με ανοιχτές εσωκομματικές κάλπες. Άλλωστε, υπάρχει το κακό προηγούμενο της Ντόρας Μπακογιάννη στη Ν.Δ.

Εκτιμήσεις αναλυτών

Όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση και θα συμμετάσχει και στην επόμενη κυβέρνηση με πιθανότερο πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά, στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τη Ν.Δ. και θα αποφύγει τελικά να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος.

Με τον τρόπο αυτό και τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα, που ενδιαφέρει τον Γ. Παπανδρέου εξαιτίας και της φιλοδοξίας του μεταξύ των άλλων να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία θα κριθεί τον Ιούνιο, πετυχαίνοντας επί του παρόντος μια έμμεση διαρχία με τον κ. Βενιζέλο.