ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κόσμος καίγεται… ο Γιώργος πάει Κόστα Ρίκα

Ο κόσμος καίγεται… ο Γιώργος πάει Κόστα Ρίκα

Στην Κόστα Ρίκα θα περάσει τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα μεταβεί για να προεδρεύσει στις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Το ταξίδι αυτό έχει προκαλέσει δυσφορία σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος που θεωρούν ότι ο Παπανδρέου φεύγει από τη χώρα για ακόμη μια φορά, σε μια κρίσιμη περίοδο και δια ασήμαντον αφορμή. Η πλειονότητα των στελεχών δεν μπορούν να κατανοήσουν τη χρησιμότητα αυτού του ταξιδιού για τη χώρα ή την παράταξη. Βλέπουν πίσω από αυτό προσωπικά κίνητρα και προσδοκίες. Όσο θα απουσιάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα «τρέχουν» στην Ελλάδα θέματα που θα επηρεάσουν την πορεία προς την ανάκαμψη ή την χρεοκοπία, από τούδε και στο εξής.

Πορεία PSI

Ο ίδιος θεωρεί πως οι συνθήκες για την Ελλάδα είναι αρνητικές στην Ε.Ε. Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν σε τεντωμένο σκοινί. Ο Λουκάς Παπαδήμος δεν είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός για να κάνει υπερβάσεις χωρίς προηγούμενη συνεννόηση. Ο Τσαρλς Νταλάρα βρίσκεται στην Ελλάδα για να «κλείσει» το επίμαχο ζήτημα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Η παρουσία Παπανδρέου κρίνεται αναγκαία στη χώρα και οι επαφές με τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμες αν κάτι «στραβώσει» ή πάρει παράταση.

Εσωτερικά ΠΑΣΟΚ

Μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη φάνηκε πως στο ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκαν πολλά, δεν έχει όμως υλοποιηθεί τίποτα. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν βιάζεται να επιταχύνει τις εξελίξεις, αντιθέτως θα προτιμούσε να τις «παγώσει». Με τις λεπτομέρειες για μια εγγυημένη διαφανή εκλογική αναμέτρηση μπορεί να μην ασχοληθεί, όμως η επιτάχυνση των διαδικασιών θα διευκόλυνε το κόμμα να πάρει την άγουσα, μιας και έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά. Αφήνει όμως τους άλλους να δουλεύουν γι’ αυτόν. Η απουσία του είναι ενδεικτική της «πριγκηπικής» του νοοτροπίας και της αντιμετώπισης του κόμματος με ιδιοκτησιακά κριτήρια.

Πολυνομοσχέδιο

Για την Τρίτη πήρε αναβολή το πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η αντιπολίτευση αντιδρά, ενώ υπάρχουν σημεία προς συζήτηση ακόμα. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει άρθρα που αποτελούν κομβικούς παράγοντες μείωσης του χρέους, αλλά και άρθρα που βρίσκονται στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας για την νέα δανειακή σύμβαση και την ολοκλήρωση του PSI. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το ποιος θα ψηφίσει το σύνολο του πολυνομοσχεδίου και ποιος δεν θα ψηφίσει.

Τρόικα

Τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών βρίσκεται στην Ελλάδα. Επισκέπτεται τα υπουργεία και χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο αρχηγός της μεγάλης πλειοψηφίας των κυβερνητικών στελεχών. Η παρουσία του στη χώρα και οι συχνές συνεννοήσεις – όπως θα περίμενε κανείς – με τους υπουργούς, για έναν άλλον αρχηγό θα θεωρούνταν αυτονόητες…