ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς συμφωνία για τις επικουρικές η κυβέρνηση

Προς συμφωνία για τις επικουρικές η κυβέρνηση

Κοντά σε συμφωνία για τις επικουρικές συντάξεις φαίνεται ότι βρίσκονται τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Στη σημερινή διϋπουργική σύσκεψη συζητήθηκαν τα εργασιακά, για τα οποία η τρόικα ασκεί έντονες πιέσεις.

Οι μετέχοντες συμφώνησαν ότι προέχει η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, ωστόσο επανέλαβαν την αντίθεση με τη μείωση του κατώτατου μισθού καθώς και του 13ου και 14ου μισθού.

Στη σύσκεψη υπήρξε κλίμα ομοφωνίας όσον αγορά το «πάγωμα» των αυξήσεων και των μισθολογικών συμβάσεων. Επίσης, οι μετέχοντες φαίνεται ότι συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω προσαρμογής προς τα κάτω των κλαδικών συμβάσεων με υψηλές αποκλίσεις από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στοχευμένα σε επιχειρησιακές συμβάσεις.

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, φαίνεται ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία των τριών κομμάτων για κλιμακωτές κι όχι οριζόντιες μειώσεις. Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι περιμένει τις προτάσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, οι οποίες θα έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με αυτό που θα επέφερε μια οριζόντια μείωση.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο υπήρξε συμφωνία αφορά τη μείωση των δημοσίων δαπανών, η οποία θα πρέπει να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος τόνισε στους υπουργούς ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει η κυβέρνηση είναι κρίσιμες και γίνονται υπό πίεση. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι κρίνεται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε.