ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανασκουμπώνεται» ο Σαμαράς

«Ανασκουμπώνεται» ο Σαμαράς

Έντονες διεργασίες αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τις εκλογές στο χώρο της κεντροδεξιάς, με τον Αντώνη Σαμαρά να επιχειρεί να αναδιοργανώσει το κόμμα του και τους εσχάτως διαγραφέντες να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Χθες το απόγευμα, ο Πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τους προέδρους των ΝΟΔΕ, επιχειρώντας να εξηγήσει την επιλογή του να στηρίξει το νέο Μνημόνιο, αλλά και να υπερασπιστεί την απόφασή του να θέσει εκτός κόμματος, συνολικά, 22 βουλευτές.

«Η θέση μας ήταν μεταξύ της βεβαιότητας της καταστροφής και της αμφιβολίας της σωτηρίας» είπε, επικαλούμενος εκ νέου την αποστροφή του καραμανλικού Προκόπη Παυλόπουλου, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος.

«Πολλοί νόμιζαν ότι δεν θα το κάνω. Αν δεν το έκανα θα ήμουν εγκλωβισμένος. Τι σόι πρωθυπουργός θα είμαι την επόμενη ημέρα;» πρόσθεσε, θέλοντας να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα και με προφανή διάθεση να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε ένα κομματικό ακροατήριο που δυσκολεύεται ακόμη να κατανοήσει τη στροφή 180 μοιρών που επέλεξε η ηγεσία της παράταξης.

Την ίδια ώρα, όσοι στήριξαν το μνημόνιο αλλά και εκείνοι που το καταψήφισαν επιδίδονται σε σειρά δηλώσεων. «Αν δεν υπήρχε κομματική πειθαρχία, δεν θα ψήφιζαν ούτε δέκα», λένε οι διαγραφέντες, θέλοντας να δείξουν πως οι ίδιοι δεν επέδειξαν ατολμία.

«Όσοι δεν ψήφισαν, μέσα τους εύχονταν να υπερψηφιστεί το Μνημόνιο, για να μην τους κυνηγούν όλοι την επομένη», το σχόλιο βουλευτών της ΝΔ, που διατείνονται πως πήραν τη δύσκολη αλλά σωστή απόφαση για τον τόπο.

Ο Γραμματέας του Κόμματος, Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, παραμένουν «άφαντοι», αφού χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας απέφυγαν οποιαδήποτε τοποθέτηση, την ώρα που δεκάδες στελέχη της ΝΔ, τους αποδίδουν αποκλειστική ευθύνη για ελλιπή ενημέρωση του Αντώνη Σαμαρά, για τις διαθέσεις των βουλευτών του.

Η επόμενη ημέρα

Η ΝΔ προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της. Εντός των επομένων ημερών θα συνέλθει μάλιστα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προκειμένου να αναπληρωθούν τα κενά στην Εκτελεστική Γραμματεία.

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς, επιχειρεί ηγετικού τύπου παρεμβάσεις, όπως η χθεσινή, όταν αποκάλεσε «καθάρματα» τους κουκουλοφόρους, δεσμευόμενος πως θα τους κατεβάσει ο ίδιος τις κουκούλες.

Στην απέναντι όχθη, οι διαγραφέντες αναζητούν τον προσανατολισμό τους, αν και δεν φαίνεται να έχουν όλοι κοινή γραμμή πλεύσης, κάτι το οποίο το εκτιμούν και από τα κεντρικά της Συγγρού.

Προχθές, μεγάλο μέρος των 22, είχαν μια πρώτη συνάντηση στο ξενοδοχείο Caravel, με σκοπό να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς έχουν την δυνατότητα να συστήσουν κοινοβουλευτική ομάδα.

Ωστόσο, δεν δείχνουν όλοι να έχουν τις ίδιες διαθέσεις. Ο Πάνος Καμμένος έχει ανακοινώσει πως θα κατέβει με αυτόνομο ψηφοδέλτιο.

Δυο τρεις έχουν εκδηλώσει τη διάθεση να τον ακολουθήσουν σε ένα νέο λαϊκό, αντι – μνημονιακό σχήμα, ανάμεσά τους και ο πρώην Τομεάρχης Εσωτερικών Χρήστος Ζώης.

Υπάρχει ωστόσο και μια ομάδα βουλευτών, όπως ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, που δηλώνουν με κάθε ευκαιρία πως η ΝΔ είναι το σπίτι τους, δημιουργώντας την εντύπωση πως η ημέρα της επιστροφής στο…μαντρί δεν είναι πολύ μακριά.