ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξι σημεία κριτικής στον Παπαδήμο

Έξι σημεία κριτικής στον Παπαδήμο

Ρεπορτάζ: Λ. Κεφαλάς, Π. Χριστόπουλος

Έντονο προβληματισμό για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο εκφράζουν πολιτικά στελέχη, που ασκούν κριτική στα νέα μέτρα που φέρουν τη «σφραγίδα» του Λουκά Παπαδήμου.

Βουλευτές και στελέχη των πολιτικών κομμάτων με αποκλειστικές δηλώσεις στο newsbomb.gr αναγνωρίζουν το σκληρό χαρακτήρα των μέτρων λιτότητας που εμπεριέχει το νέο μνημόνιο, τα οποία επιφέρουν στους Έλληνες πολίτες νέες εισοδηματικές απώλειες.

Ενστάσεις διατυπώνονται επίσης και τόσο για τη συνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων όσο και για τη δυνατότητά τους να βγάλουν την Ελλάδα από την «εντατική».

Διαβάστε τι δήλωσαν στο newsbomb.gr οι κ.κ. Δημήτρης Καρύδης, Νίκος Ζωίδης, Χρύσα Αράπογλου, Παναγιώτης Σγουρίδης, Νότης Μηταράκης και Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Δημήτρης Καρύδης - Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Πειραιά & Νησιών: «Βαλκανοποιούμε την πατρίδα μας με εξοντωτικά μέτρα»

«Ευθύς εξαρχής τόσο κατά την συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πριν την οριστικοποίηση της νέας δανειακής Σύμβασης, όσο και δημοσίως κατέθεσα την ισχυρή καθοριστική διαφωνία και αντίθεσή μου για τη δεσμευτική μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, την κατεδάφιση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και των Κλαδικών Συμβάσεων, την συνακόλουθη μείωση των επιδομάτων ανεργίας με αποτέλεσμα να οδηγούμε στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους και κυρίως τους νέους στον ιδιωτικό τομέα, να «βαλκανοποιούμε» την πατρίδα μας με μέτρα που είναι εξοντωτικά και ακατανόητα, τα οποία μικρή σχέση έχουν με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Το εργασιακό μοντέλο που θέλει να επιβάλει η «Τρόικα» στην πατρίδα μας παραβιάζει βάναυσα το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το ελληνικό Σύνταγμα.

Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν κάθε δικαίωμα από κοινού να καθορίζουν και να σφραγίζουν με την συμφωνία τους τον εργασιακό χάρτη στον ιδιωτικό τομέα.

Δήλωσα κατηγορηματικά ότι η απάντηση είναι ένα μεγάλο «ΟΧΙ» σε τέτοιου είδους πολιτικές οι οποίες στο άμεσο μέλλον θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Υπερψήφισα επί της αρχής για να μη βυθιστεί η χώρα στο χάος και χαθούν τα πάντα. Για να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η συμμετοχή της στο ευρώ. Το τεράστιο «κούρεμα» του χρέους κατά 100 δις μπορεί να οδηγήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Ταυτόχρονα η νέα Δανειακή Σύμβαση δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε τη δημόσια σπατάλη, να αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα χτυπώντας τη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή, να κάνουμε ουσιαστικές διαθρωτικές αλλαγές στο κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση, να προχωρήσουμε γρήγορα στις αναγκαίες αποκρατικοποιήσεις ή παραχωρήσεις στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, να ελεγχθεί αποτελεσματικά η υπερσυνταγογράφηση στην Υγεία, να απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα και να κινηθεί επιτέλους η μηχανή της Ανάπτυξης και των επενδύσεων στα μεγάλα έργα και το ΕΣΠΑ. Αρκεί βέβαια αυτά να γίνουν πράξη γρήγορα και να μη χάσουμε πάλι ευκαιρίες που σε τελική ανάλυση θα βαρύνουν για μια ακόμη φορά τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Η τόλμη και η αποτελεσματικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα».

Νίκος Ζωίδης – βουλευτής Δωδεκανήσων ΠΑΣΟΚ: «Η Ελλάδα στην εντατική»

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην εντατική. Αν δεν είχαμε το αποτέλεσμα της Κυριακής, σήμερα θα είχαν βγει και τα σωληνάκια. Τώρα ελπίζουμε πως αν συντρέξουν προϋποθέσεις που εξαρτώνται και από τους εταίρους μας αλλά κυρίως από εμάς, τότε ίσως μπορεί και να σωθούμε.

Χρύσα Αράπογλου – βουλευτής ΠΑΣΟΚ: «Η στάση μου δηλώνει τα πάντα»

«Η χθεσινή μου στάση στην ψηφοφορία δηλώνει τα πάντα. Δεν έχω να δηλώσω κάτι περισσότερο από αυτό».

Παναγιώτης Σγουρίδης – πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής: «Θα μας αφήσουν έρμαια στην τύχη μας»

«Θα έπρεπε να υπάρχει μια ανεξάρτητη πολιτική πάνω σε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν και με την εξωτερική μας θέση, δηλαδή θα έπρεπε να έχουμε μια επίσκεψη ήδη μέσω, για παράδειγμα, του Υφυπουργού Εξωτερικών στο Ιράν για θέματα πετρελαίου.

Επίσης, αν δεν κινήσουμε το θέμα της ΑΟΖ, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σύμφωνα με το Θαλάσσιο Δίκαιο, αν δεν υπάρχει ένα σχέδιο Β' σχετικά με το τι θα γίνει αν δεν μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα θέματα των εσωτερικών μισθών και συντάξεων και βρεθούμε σε μια ανάγκη, αν δεν συνεχίσουμε να έχουμε κάποιες επαφές με τον Ρωσικό παράγοντα, σίγουρα θα πάμε μοιραίοι και άβουλοι στο να οδηγηθούμε -αφού αποστεωθούμε από το ελάχιστο λίπος που έχουμε- στη δραχμή. Αν λοιπόν δεν δείξουμε μια πιο ελεύθερη και ανεξάρτητη πολιτική σε πολλά ζητήματα και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, νομίζω ότι αφού πάρουν ό, τι θέλουν από εμάς, θα μας αφήσουν έρμαια στην τύχη μας. Η κυβέρνηση αυτή είναι υπηρεσιακή.

Οι υπηρεσιακές κυβερνήσεις δεν μπορούν να πάρουν μεγάλες αποφάσεις. Η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές άμεσα».

Νότης Μηταράκης - Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής: «Τη χρεοκοπία μόνο εμείς μπορούμε να τη σταματήσουμε»

«Το διακύβευμα της ψηφοφορίας στη Βουλή την Κυριακή θεωρώ ότι έγινε αντιληπτό στην πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας. Κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για να αποφύγουμε την άμεση χρεοκοπία και τις καταστροφικές της συνέπειες. Διατηρούμε ακόμα την ελπίδα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Αναμφίβολα το νέο Μνημόνιο περιέχει ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε νέες εισοδηματικές απώλειες για τους Έλληνες πολίτες. Η φτώχεια δεν θα έρθει με το νέο Μνημόνιο. Είναι ήδη εδώ. Μην ξεχνάτε ότι 3 εκατ. συμπολίτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και 1 εκατ. Έλληνες είναι άνεργοι. Τον δρόμο προς την χρεωκοπία δεν τον σταματά κανένα μνημόνιο. Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να τον σταματήσουμε. Όπως αποδείχθηκε το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό. Η μόνη λύση είναι η διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη μιας ισχυρής κυβέρνησης που θα αναλάβει να εφαρμόσει μια ρεαλιστική αλλά και αποτελεσματική οικονομική πολιτική. Να βάλει τέλος στην παραλυτική ύφεση και τη διαρκή λιτότητα προκειμένου να μπουν οι βάσεις για την Ανάκαμψη από το 2013».

Μιχάλης Τρεμόπουλος – ευρωβουλευτής Οικολόγων-Πρασίνων: «Η χώρα σε ημιθανάτια κατάσταση»

«Δυστυχώς η χώρα δεν σώθηκε. Βέβαια μας παρηγορεί η απάντηση του Κολοκοτρώνη, όταν είχαν πάει να τον βρουν στη φυλακή, στο Ναύπλιο, και του είπαν «Εδώ χάνεται η χώρα, πρέπει να βγεις να δούμε τι θα κάνουμε». Και η απάντησή του ήταν «Αυτή η χώρα ούτε σώζεται ούτε χάνεται».

Σε αυτό το μεταίχμιο, σε μια ημιθανάτια κατάσταση θα περάσει και το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, ο βασικός στόχος που αποδείχτηκε και με την υπερψήφιση του μνημονίου 2 αυτής της κυβέρνησης, είναι η εξυπηρέτηση των δανειστών της χώρας και των τραπεζιτών κι όχι της κοινωνίας και των πολιτών.

Υπάρχουν ουσιώδεις σημαντικές ανάγκες για να μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τα προγράμματα. Όπως η αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους, όπως η αντιμετώπιση ενός αδιέξοδου μοντέλου ανάπτυξης, η αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και τα χρήματα στους φορολογικούς παραδείσους, όπως η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η τιμωρία των ενόχων, όπως η δραστική μείωση των εξοπλισμών και των αντίστοιχων ποσών που έχουν δεσμευτεί από τις κυβερνήσεις. Δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται με κανένα νέο μνημόνιο. Η χώρα πρέπει να κάνει δραματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί άλλο εξόντωση των μισθών και των συντάξεων.

Όπως φαίνεται, μέσα στους επόμενους μήνες θα χρειαστεί να περάσουμε κι άλλη τέτοια ταλαιπωρία, γιατί ακριβώς η συνταγή η οποία εφαρμόζεται, με ομολογία του ΔΝΤ, είναι λάθος. Είναι μια λάθος συνταγή, το είπαν σε απόρρητο έγγραφο πριν από δυο μήνες, σε μια λάθος χώρα. Προσπαθεί όμως, ο άξονας Μερκοζί, να αποδείξει ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα στην Ελλάδα.

Και γι' αυτό επιμένουν. Ελπίζουμε σε μια συνολική αλλαγή των συσχετισμών σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο και σε μια αλλαγή της πολιτικής με σαφέστατη και πρακτική έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Τέτοια είναι η πρόταση του ευρωομολόγου, που οι Πράσινοι κατέθεσαν ήδη από το Δεκέμβριο του 2009 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αποτέλεσε απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Μάρτιο του 2010.

Οι πολιτικές αυτές της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της αυστηρής λιτότητας, και τα λοιπά και τα λοιπά, ίσως να έπιαναν σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο βιώσιμου αναπροσανατολισμού αναδιάρθρωσης της οικονομίας, χτύπημα των καρτέλ και ταυτόχρονα αγώνας για μια άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλάμε για μια χρεοκοπία που ήδη έχει συμβεί στη χώρα, ενώ χρέος –όχι αυτής της κυβέρνησης, γιατί δεν ελπίζουμε - μιας άλλης κυβέρνησης, η οποία θα προκύψει μέσα από τις επόμενες εκλογές (όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα), είναι να μπορέσει να δώσει μια άλλη πνοή, μια άλλη προοπτική, έναν άλλο προσανατολισμό, με τους απαραίτητους εκσυγχρονισμούς και τις αναδιαρθρώσεις σε μια βιώσιμη κατεύθυνση».