ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σαμαράς: Οι κίνδυνοι δεν εξουδετερώθηκαν πλήρως

Α. Σαμαράς: Οι κίνδυνοι δεν εξουδετερώθηκαν πλήρως

Ως δυο πράγματα «αξεχώριστα» παρουσίασε την Ευρώπη και την Ελλάδα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο.

Επιχειρώντας να κάνει μια λεκτική διαδρομή από τους αρχαίους χρόνους ως σήμερα και από τις πνευματικές αξίες ως την Πολιτική και την Οικονομία, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως η Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από ένα μύθο, είναι ένα στοίχημα ενοποίησης λαών και πολιτισμών - διαφορετικών και συγγενικών ταυτόχρονα - με Ελευθερία και Δημοκρατία και πως η πατρίδα μας αποτελεί μια «Πύλη αυτογνωσίας», και μια «Πύλη για την κατανόηση της ίδιας της ταυτότητάς της Ευρώπης».

«Δεν θα μπορέσει ποτέ η Ευρώπη να γίνει παγκόσμια δύναμη, αν δεν προβάλει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή! Και εδώ «προπύργιο» της Ευρώπης στέκεται πάντα η Ελλάδα. Ή, ακόμα καλύτερα, η Ελλάδα και η Κύπρος. Που μαζί αποτελούν την Πύλη της Ευρώπης, στο κύριο πεδίο διεθνούς επιρροής της», τόνισε, επισημαίνοντας το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας.

Κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο

«Με την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία και ''κλείδωσε'' την παραμονή της στο ευρώ. Αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε οριστικά. Και οι κίνδυνοι δεν εξουδετερώθηκαν πλήρως... Κερδίσαμε, όμως, πολύτιμο χρόνο», εκτίμησε ο Αντώνης Σαμαράς, διαπιστώνοντας πως οι Έλληνες την τελευταία διετία είδαν να μειώνεται το βιοτικό τους επίπεδο κατά 34% μέσα σε δυόμιση χρόνια και πως ποτέ σε καιρό ειρήνης δεν έζησε λαός τέτοια καταβαράθρωση του βιοτικού του επιπέδου και ποτέ δημοκρατική κοινωνία δεν άντεξε τέτοια εξαθλίωση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχθηκε πως τα ελλείμματα πρέπει να εκμηδενιστούν, το χρέος πρέπει να ελεγχθεί και να περιοριστεί δραστικά, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να επιταχυνθούν, οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να προχωρήσουν σε συνδυασμό όμως με μέτρα ανάκαμψης και ανάπτυξης.

«Σήμερα, η σύγχρονη Ελλάδα φέρνει στην επικαιρότητα όλης της Ευρώπης και μιαν άλλη πανάρχαια, αλλά ξεχασμένη, ελληνική αξία: την Ισορροπία», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας πως η ΝΔ δεν επιθυμεί να αποφύγει κανέναν από τους στόχους του προγράμματος, ούτε να μεταθέσει χρονικά την επίτευξή τους αλλά να εξισορροπήσει τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις με την ανάκαμψη.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν αναδείξει κοινή ταυτότητα, πως κοινή ταυτότητα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινές αξίες, κοινές πολιτιστικές καταβολές, πως η Ελλάδα είναι και «προπύργιο» της Ευρώπης στους σπουδαιότερους χώρους επέκτασης της επιρροής της αλλά και πως η ελληνική κρίση, μεταδίδεται πια και στην υπόλοιπη Ευρώπη που δεν αντιμετωπίζει την Ελλάδα, ως τον «αποδιοπομπαίο τράγο» της, αλλά ως το δραματικό σύμβολο μιας πολιτικής που πρέπει να αλλάξει.