ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έβγαλε τον Μπογδάνο που κρύβει μέσα του – Είναι εγκλωβισμένος σε αντιφάσεις

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έβγαλε τον Μπογδάνο που κρύβει μέσα του – Είναι εγκλωβισμένος σε αντιφάσεις
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επίθεση στον Πρωθυπουργό για τον τομέα της Άμυνας εξαπέλυσε κατά τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται η ελληνογαλλική συμφωνία.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, όπου επέμεινε με στόμφο στη καταψήφιση της Συμφωνίας και στη τροποποίηση της, ειδικά ως προς την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ, από μία δική του κυβέρνηση, όπως προβλέπει το άρθρο 31.

Από εκεί και πέρα, επιτέθηκε με σκληρά λόγια εναντίον του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι «Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και στη δευτερολογία του έβγαλε το μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα του. Έκανε διχαστική ομιλία για να αποφύγει να απαντήσει στα ερωτήματα για τη Συμφωνία που τέθηκαν από όλες τις πλευρές». Παράλληλα, επανέλαβε τα ερωτήματα «γιατί δεν επέλεξε την αμυντική συμφωνία την άνοιξη του 2020; Γιατί τότε ήταν ακριβή η αγορά των φρεγατών, ενώ σήμερα η συμφωνία των 5 δισ. , επιπρόσθετα των 2,3 δισ. για τα Rafale, όλα αυτά τα αντέχουμε;», που έθεσε και στη πρωτολογία του, για τα οποία θεωρεί ότι δεν έλαβε καμία απολύτως πραγματική απάντηση.

«Εμείς δεν είχαμε ούτε Belharra, ούτε Rafale όταν τουρκικά ερευνητικά πλοία μαζί με πολεμικά βγήκαν στην ΑΟΖ. Αλλά δεν είπαμε ότι έχει άνεμο που παρασέρνει στην ΑΟΖ μας. Ούτε ότι δεν μπορούν να κάνουν έρευνες επειδή έχει φασαρία. Δεν είχαμε ούτε Rafale ούτε Belharra, αλλά υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τα πολεμικά μας πλοία», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πώς θα συμβιβάσετε τα δύο δόγματα της ΝΔ ότι δεν συζητάμε με πειρατές ή ότι κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, επανέλαβε το ερώτημα αν είχαμε τη Συμφωνία αυτή όταν το 2020, όταν το Oruc Reis έφτασε 6,5 μίλια από το Καστελόριζο ή αν αύριο παραβιαστεί η ΑΟΖ που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Αίγυπτο, αν θα είναι εκεί το γαλλικό πολεμικό ναυτικό. «Δεν τολμήσατε να το πείτε. Γιατί το δόγμα Γεραπετρίτη είναι το δόγμα σας, τα 6 ναυτικά μίλια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφιέρωσε αρκετό χρόνο από τη τοποθέτηση του ξανά για το οικονομικό σκέλος της Συμφωνίας, υπογραμμίζοντας πως η χώρα δεν έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα για 10 δισ. εξοπλιστικά. «Ξεχνάτε ότι κάποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα πριν το 2015, ότι μέρος της χρεοκοπίας ήταν και οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες και η κούρσα εξοπλισμών. Έρχεστε και σαν να μην υπάρχει αύριο, προτρέχετε των εισηγήσεων των ενόπλων δυνάμεων και ανακοινώνετε αγορές εξοπλιστικών».

Αν και δεν αποτελούσε μέρος της σημερινής συζήτησης, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενέστατη αναφορά στο θέμα της βάσης της Καλαμάτας, συγκρίνοντας το κόστος που θα έχει με τη συμφωνία της κυβέρνησης της ΝΔ, σε σχέση με αυτή που διαπραγματεύονταν η δική του κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σήμερα το κόστος είναι πολλαπλάσιο.

«Αντίστοιχες προσφορές για το κέντρο στην Καλαμάτα είχαν έρθει και επί των ημερών μας. Αλλά είχα απορρίψει υπέρμετρη σπατάλη. Αμέσως μετά από ένα ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, εξαγγείλατε συμφωνία για την Καλαμάτα που τώρα έχει φτάσει 1,8 δισ. ευρώ, ενώ αγνοήσατε τις συζητήσεις που είχαμε κάνει ως κυβέρνηση. Δίνετε σύμφωνα με τα έγγραφα του ΓΛΚ, του κ. Σκυλακάκη από σχεδόν 600 εκατ. το χρόνο στα τρία πρώτα χρόνια. Πριν από 3 χρόνια μετρούσαμε και το τελευταίο ευρώ, και τώρα ξαφνικά είστε πολύ large», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, μίλησε για «αλαζονεία» ως προς την αποστολή στρατευμάτων στο Σαχέλ, ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει με δήλωση του ότι δεν θα συμμετάσχουν Έλληνες στρατιώτες σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση στο Σαχέλ.

Στη συνέχεια, συνδύασε τη διαγραφή Μπογδάνου από τη Κ.Ο. της ΝΔ, με την αντιφατική -όπως τη χαρακτήρισε- εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. «Πριν δύο μέρες αναγκαστήκατε να διαγράψετε έναν βουλευτή σας, μόνο από την ΚΟ. Τον κ.Μπογδάνο τον διαγράψατε από ανάγκη και λίγες ώρες μετά ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι είναι μέλος του κόμματος και μπορεί να επιστέψει. Τον διαγράψατε γιατί πήγε σε μία γιορτή μίσους δίπλα σε χρυσαυγίτες σε εμφυλιοπολεμικές φιέστες; Κ. Μητσοτάκη, στην ίδια εκδήλωση που ήταν ο κ. Μπογδάνος, εκπροσωπηθήκατε επισήμως από την κα Αντωνίου, την επικεφαλής του γραφείου σας στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι αδιάφορο ότι μας κυβερνά ένας Πρωθυπουργός που έχει μόνιμο μέλημα πως θα ικανοποιεί το ακροδεξιό κοινό και θα αλιεύει ακροδεξιές ψήφους. Είστε εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις της πολιτικής σας, της ανάγκης σας να πατάτε σε δύο βάρκες».

Τέλος, δήλωσε ότι δεν θα πει ψέματα, «όπως εσείς που λέγατε προεκλογικά ότι δήθεν θα ασκήσετε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και τώρα ζητάτε την ενταξιακή πορεία της από τους εταίρους μας. Και σήμερα δεν τολμάτε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας γιατί φοβάστε τον Μπογδάνο και τον Σαμαρά και άλλους βουλευτές σας, αλλά σημείωσε ότι αλλάξει τη Συμφωνία αφορά στο άρθρο για την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών έξω από τη χώρα μας.

«Αυτή η Συμφωνία δεν εξασφαλίζει ενίσχυση για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μας εμπλέκει σε συγκρούσεις μακριά από τα σύνορά μας, δεν εξασφαλίζει ούτε ένα ευρώ για την αμυντική μας βιομηχανία και θα την καταψηφίσουμε», είπε κλείνοντας τη τοποθέτηση του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη ο τραγουδιστής Πασχάλης

Κακοκαιρία Αθηνά: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή -Ανησυχία για τις πυρόπληκτες περιοχές

Νίκος Χαρδαλιάς: Οι φωτογραφίες που εξόργισαν τους Τούρκους - «Πήγε σε υπό κατοχή νησιά μας»