ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MRB: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στον Μακρόν - Αρνητική άποψη για Μπάιντεν-ΝΑΤΟ και ΕΕ

Δημοσκόπηση MRB: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στον Μακρόν - Αρνητική άποψη για Μπάιντεν-ΝΑΤΟ και ΕΕ
Η θετική άποψη για τη Γαλλία είναι διακομματική
AP Photo

Η αξιολόγηση ηγετών και οργανισμών όπως καταγράφηκε στην έρευνα της MRB για το Νewsbomb.gr

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση που κρατούν στη δύσκολη συγκυρία ηγέτες και διεθνείς οργανισμοί αποτέλεσαν μέρος της έρευνας της MRB για το Newsbomb.gr.

Tα αποτελέσματα δείχνουν την εκτίμηση των πολιτών στη στάση της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν, αρνητική αποτίμηση της πολιτικής της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν ενώ εντύπωση προκαλεί η αρνητική άποψη για διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ αλλά και ο ΟΗΕ.

Για τη Γαλλία το 67,9% των πολιτών να έχει σίγουρα ή μάλλον θετική άποψη ενώ για την Ουκρανία το 51% των πολιτών να έχει σίγουρα ή μάλλον θετική άποψη. Από εκεί και πέρα, αρνητική άποψη υπάρχει σε ποσοστό 48,2% για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ποσοστό 46,5% για τον ΟΗΕ.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν χαμηλή δημοφιλία με αρνητική άποψη να έχει το 61,6% και το 63,1% των ερωτηθέντων αντίστοιχα αλλά και του ΝΑΤΟ με το 63,1% των πολιτών να έχει αρνητική άποψη. Το πλέον υψηλό ποσοστό αρνητικής γνώμης, συγκεντρώνει η Τουρκία με 86,4% ανάμεσα στους ερωτηθέντες.

Η θετική άποψη για τη Γαλλία είναι διακομματική.Σε ποσοστό 77,9% έχουν θετική άποψη οι πολίτες που τοποθετούνται στη δεξιά, ενώ το 81,1% αγγίζει το ποσοστό θετικής άποψης των κεντροδεξιών πολιτών. Στο 86% φτάνει το ποσοστό ανάμεσα στους πολίτες που ανήκουν στο κέντρο, ενώ αντίστοιχα 70,4% είναι για εκείνους που ανήκουν στην κεντροαριστερά.

Το χαμηλότερο ποσοστό θετικής γνώμης για τη Γαλλία καταγράφεται ανάμεσα στους πολίτες που ανήκουν στην αριστερά, με 40%. Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ποσοστά διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 45,1% για τους πολίτες που ανήκουν στη δεξιά, 64,1% για αυτούς της κεντροδεξιάς, 50,6% για αυτούς του κέντρου, 56% για αυτούς της κεντροαριστεράς και μόλις 27,7% για αυτούς της αριστεράς.

Αντίθετα, για το ΝΑΤΟ μόλις το 39,4% των πολιτών που ανήκουν στη δεξιά έχει θετική άποψη, ενώ ένα 51,1% των πολιτών που προσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί έχει θετική άποψη για τη συμμαχία. Οι πολίτες που ανήκουν στο κέντρο έχουν αρνητική γνώμη σε ποσοστό 65%, ενώ αυτό ανεβαίνει στο 74,2% για τους πολίτες που ανήκουν στην κεντροαριστερά και φτάνει στο 78,4% για όσους αυτοπροσδιορίστηκαν ως αριστεροί στην έρευνα.

Οι ηγέτες και ο πόλεμος της Ουκρανίας

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αξιολόγηση των πολιτών για τους ηγέτες και την στάση τους στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Πλέον αντιδημοφιλής αντιδημοφιλής είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το 74,5% των πολιτών έχει μάλλον ή σίγουρα αρνητική άποψη για τον Τούρκο πρόεδρο και τη στάση του στο θέμα της Ουκρανίας. Υψηλό ποσοστό αρνητικών απόψεων , 60,9%,συγκεντρώνει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είναι ο μοναδικός που συγκεντρώνει θετικό ποσοστό στο δείκτη θετικών - αρνητικών κρίσεων. Συγκεκριμένα, το 62,4% των ερωτηθέντων έχει σίγουρα ή μάλλον θετική άποψη για τον πρόεδρο της Γαλλίας και τη στάση του στο θέμα του πολέμου.

Στην ανάλυση με βάση την πολιτική τοποθέτηση των πολιτών που απάντησαν, ο Εμανουέλ Μακρόν καταφέρνει να συγκεντρώνει θετικές γνώμες για το 78,4% όσων ανήκουν στη δεξιά, 85,6% για όσους ανήκουν στην κεντροδεξιά, 78,1% για όσους ανήκουν στο κέντρο, 65,4% για όσους ανήκουν στην κεντροαριστερά και μόλις 26,1% για όσους ανήκουν στην αριστερά.

Ο Τζο Μπάιντεν κρίνεται αρνητικά επίσης από όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου, όπως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκρίνοντας τις απαντήσεις των πολιτών για τους ηγέτες και κάνοντας την αντιστοιχία με την άποψή τους για τη χώρα τους, υπάρχει ταύτιση απόψεων. Είναι ενδεικτικό πως το 62,4% έχει θετική άποψη για τον Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που ένα 67,9% έχει θετική άποψη για τη Γαλλία. Το 40,4% έχει θετική άποψη για τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ενώ το 51% έχει θετική γνώμη για την Ουκρανία. Αντίστοιχα χαμηλά είναι τα ποσοστά για τον Τζο Μπάιντεν με 25,1% θετικών απόψεων για εκείνον, όπως και για τις ΗΠΑ με μόλις 28,9% των πολιτών να έχει θετική γνώμη.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα της MRB για το Newsbomb.gr: Η ακρίβεια «καίει» την κυβέρνηση – Ανασφαλείς οι πολίτες