ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα της MRB για το Newsbomb.gr: Η ακρίβεια «καίει» την κυβέρνηση – Ανασφαλείς οι πολίτες

Έρευνα της MRB για το Newsbomb.gr: Η ακρίβεια «καίει» την κυβέρνηση – Ανασφαλείς οι πολίτες
Οι πολίτες κρίνουν στο σύνολό τους αρνητικά και μη αποτελεσματικά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
ΙΝΤΙΜΕ

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι για την κυβέρνηση τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr και τα οποία δείχνουν το τεράστιο κύμα ανασφάλειας που υπάρχει στη βάση της ελληνικής κοινωνίας για την ανεξέλεγκτη πορεία της ακρίβειας - Στο κόκκινο ο βραχνάς της ακρίβειας τρομάζει τα νοικοκυριά – Σε υψηλά ποσοστά η ανασφάλεια ακόμα και για όσους ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές του 2019

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις είναι αναμφίβολα το πρόβλημα της ακρίβειας και της ανεξέλεγκτης ανόδου των τιμών και στις πρώτες ύλες αλλά και βεβαίως στα προϊόντα λιανικής. Το θέμα της ακρίβειας φαίνεται να καίει μεγάλο πολιτικό λίπος από τη ΝΔ αφού τα ποσοστά ανασφάλειας όσων ψήφισαν ΝΔ το 2019 είναι περίπου ίδια με τα ποσοστά αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και είναι δυσαρεστημένοι από τις επιλογές της κυβέρνησης.

Οι πολίτες κρίνουν στο σύνολό τους αρνητικά και μη αποτελεσματικά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων. Σίγουρα μη αποτελεσματικά και μάλλον μη αποτελεσματικά θεωρεί το 75,2%. Ακόμα χειρότερο είναι για την κυβέρνηση το γεγονός ότι το 50% των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ το 2019 θεωρούν τα μέτρα αναποτελεσματικά! Δείτε αναλυτικά τον πίνακα που ακολουθεί.

Το 59,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η κυβέρνηση έλαβε λιγότερα μέτρα από όσα μπορούσε να λάβει για να ανακουφίσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Είναι ενδεικτικό ότι το 42,8% όσων το 2019 ψήφισαν Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η κυβέρνηση έλαβε λιγότερα μέτρα από αυτά που της επέτρεπε η οικονομία και το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγάλο.

Ιδιαιτέρως σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης της MRB για το Newsbomb.gr είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης και δεν φαίνεται να αποτελεί τη λύση που περιμένει το εκλογικό σώμα. Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα ζητήματα της οικονομίας και αν προσέφερε καλύτερη βοήθεια στα τα νοικοκυριά, σίγουρα όχι και μάλλον όχι απαντά το 64,9%. Μόνο το 27,8% πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια στα νοικοκυριά. Όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019 σε ποσοστό 62,6% λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε διαχειριστεί καλύτερα τα πράγματα, ενώ το 32,5% των ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου λένε το αντίθετο.

Το χειρότερο όλων είναι ότι οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της οικονομίας και των πληθωριστικών τάσεων. Το 83,9% πιστεύουν ότι οι τιμές τους επόμενους 6 με 8 μήνες θα αυξηθούν αρκετά ή πολύ περισσότερο από ότι είναι σήμερα. Μόνο το 3,1% πιστεύει ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση. 86,5% όσων ψήφισαν ΝΔ το 2019 θεωρούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν περισσότερο. Περίπου ίδιο ποσοστό με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που το 87,5% πιστεύει ότι οι τιμές θα αυξηθούν αρκετά ή πολύ περισσότερο από ότι σήμερα.

Ιδιαιτέρως απογοητευτικό που περιγράφει τη θλιβερή πραγματικότητα είναι το δεδομένο ότι το 77,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν αδυνατούν πλήρως να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ή δυσκολεύονται πάρα πολύ. Και εδώ τα ποσοστά των απαντήσεων που έδωσαν οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι τεράστια. Το 72,5% όσων ψήφισαν ΝΔ το 2019 δηλώνουν ότι αδυνατούν πλήρως να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ή δυσκολεύονται πάρα πολύ. Ποσοστό που είναι πολύ κοντά στο 81,1% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνουν ότι δεν τα καταφέρνουν.

Όπως μπορείτε να δείτε και από τα στοιχεία της δημοσκόπησης στο ερώτημα «πόσο σας ανησυχούν τα θέματα που τρέχουν στην επικαιρότητα;», την πρώτη θέση καταλαμβάνει η αύξηση των τιμών και η ακρίβεια σε ποσοστό 95,9% (πολύ και αρκετά) και ακολουθούν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην χώρα μας σε ποσοστό 91,6% (πολύ και αρκετά), η ανεργία σε ποσοστό 76,6%. Στον ίδιο πίνακα φαίνεται να υποχωρεί ελάχιστα ο φόβος για την πορεία των ελληνοτουρκικών που όμως παραμένει υψηλός στο 78,6% και στην τελευταία θέση υποχωρεί η πανδημία με ποσοστό 66,2%. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται αναλυτικά οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες για κάθε ένα από τα θέματα της επικαιρότητας ξεχωριστά.

Στη συνολική ερώτηση «ποιο θέμα από τα της επικαιρότητας σας απασχολεί περισσότερο από όλα προσωπικά;» οι πολίτες απάντησαν:

-47,7% η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών

-30,5% ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην χώρα μας

- 8,1% η ανεργία

-6,9% η πορεία των ελληνοτουρκικών

-5% η εξέλιξη της πανδημίας

Από τον ακόλουθο πίνακα γίνεται σαφές ότι ο φόβος της πανδημίας δείχνει να υποχωρεί και να δίνει τη θέση του στο φόβο της ακρίβειας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των απαντήσεων βάση των ψήφων που έδωσαν οι πολίτες στις εκλογές του 2019. Η εικόνα λοιπόν διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για την εξέλιξη της πανδημίας όσοι το 2019 ψήφισαν ΝΔ, ανησυχούν πολύ και αρκετά και ανέρχονται σε ποσοστό 65,6% , ενώ όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν σε ποσοστό 70,8%.
  • Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στη χώρα μας όσοι το 2019 είχαν ψηφίσει ΝΔ ανησυχούν πολύ και αρκετά σε ποσοστό 94,1%. Όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται σε ποσοστό 94,9%
  • Για την ακρίβεια και την άνοδο των τιμών, όσοι είχαν ψηφίσει ΝΔ εμφανίζουν ανησυχία σε ποσοστό 95,5%, ενώ όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ανήσυχοι σε ποσοστό 98,7%
  • Για τα ελληνοτουρκικά οι ψηφοφόροι της ΝΔ εμφανίζονται ανήσυχοι σε ποσοστό 79,6%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στο ποσοστό 78,9%
  • Τέλος για το θέμα της ανεργίας οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 72,1% ανησυχούν πολύ και αρκετά, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζουν 78,9%. Από τα παραπάνω ευρήματα γίνεται αντιληπτό ότι τόσο οι ψηφοφόροι της ΝΔ του Ιουλίου του 2019, όσο και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τους ίδιους φόβους. Η ανασφάλεια των ψηφοφόρων της ΝΔ κινείται στα ίδια και τεράστια ποσοστά με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Τεράστιο ενδιαφέρον στην έρευνα της MRB παρουσιάζουν και τα χαρακτηριστικά με βάση το φύλο και την ηλικία των ερωτηθέντων. Στα θέματα της πανδημίας η ανησυχία είναι γένος θηλυκού. Τα ποσοστά των γυναικών είναι περισσότερα από τους άνδρες και οι ηλικίες που δείχνουν να φοβούνται περισσότερο είναι οι ηλικίες 17-34 και οι άνω των 65 ετών. Στο θέμα της ακρίβειας οι ηλικίες 45-54 ανησυχούν περισσότερο από όλους σε ποσοστό 98,7%. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ανησυχούν οι ηλικίες 45-54 σε ποσοστό 94,8% και οι ηλικίες άνω των 65 σε ποσοστό 94,9%. Η ανεργία πάντως τρομάζει το 81,4% των πολιτών που είναι από 17 έως 34 ετών. Τέλος όπως φαίνεται και στον πίνακα, το 84% των 65 και άνω φοβούνται για την πορεία των ελληνοτουρκικών.

Αναλύοντας ακόμα περισσότερο τα ποσοτικά χαρακτηριστικά με βάση το φύλο και την ηλικία έχουν ενδιαφέρον τα εξής συμπεράσματα στην αξιολόγηση και την ιεράρχηση των φόβων. Οι άντρες που απάντησαν στην έρευνα και σε ποσοστό 53,2 θεωρούν την ακρίβεια μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα. Ως πρώτο πρόβλημα κατατάσσουν την ακρίβεια οι ηλικίες 35-44 σε ποσοστό 63,8%.

Μιλάμε βέβαια για το παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά και οι 45-54 σε ποσοστό 54,4% θεωρούν ότι η άνοδος των τιμών είναι το μέγα πρόβλημα της χώρας. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι φοβούνται περισσότερο από όλους σε ποσοστό 61,7%, ενώ σε πολύ υψηλά ποσοστά κινείται και η ανασφάλεια για το 50,2% των αυτοαπασχολούμενων. Ένα από τα σημαντικά ευρήματα είναι ότι αυτοί που φοβούνται περισσότερο από όλους τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι οι φοιτητές σε ποσοστό 37,9%!

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση MRB στο Νewsbomb.gr: Καμπανάκι για την κυβέρνηση – Στο 7,4% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ