ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση υποκλοπών: Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα

Υπόθεση υποκλοπών: Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα

Μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με τις παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων, αλλά και το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να τοποθετηθεί σχετικά τη Δευτέρα με μια δημόσια δήλωση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει στη διαχείριση αυτής της κρίσης τον δρόμο της αλήθειας και της παραδοχής. Που σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψει οποιοδήποτε κουκούλωμα και δεν θα αρνηθεί να αναλάβει το κόστος της πολιτικής ευθύνης για τα ενδεχόμενα λάθη ή το έλλειμα ενημέρωσης που υπήρχε για τα ζητήματα των παρακολουθήσεων. Όπως έχει ισχυριστεί πολλές φορές ο πρωθυπουργός, θα επαναλάβει ότι είναι «θεσμικός» και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία.

Ο κ. Μητσοτάκης θα διαβεβαιώσει τους πάντες ότι η υπόθεση θα ελεγχθεί και από τη δικαιοσύνη και από τα αρμόδια όργανα της Βουλής και θα χυθεί άπλετο φως προκειμένου να διευκρινιστεί τι ακριβώς συνέβη.

Θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση είναι θετική στην προοπτική σύστασης εξεταστικής επιτροπής κάτι που ζήτησε προφορικά ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως εκτιμούν αρκετά κυβερνητικά στελέχη μια τέτοια εξεταστική πρέπει να γίνει όχι μόνο για την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, αλλά να ερευνήσει και την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που επίσης ήταν τεταμένη πολιτικά με διάφορα σκάνδαλα παρακολουθήσεων που έμειναν ανεξιχνίαστα.

Παρόλα αυτά, αυτό που «φοβάται» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι όλο αυτό το τοξικό κλίμα που δημιουργείται, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ευτελισμό της πολιτικής ζωής συνολικά. Να οδηγηθούμε δηλαδή σε μια πόλωση τύπου: «βρώμικο ‘89» με λάσπη και κατηγορίες εκατέρωθεν, κάτι που μόνο κακό μπορεί να κάνει στη χώρα και μάλιστα αυτή την κρίσιμη περίοδο. Μια τέτοιου τύπου τοξικότητα με λάσπη στον ανεμιστήρα και στη λογική «όλοι εναντίον όλων» μόνο κακό προκαλεί στη χώρα και στο πολιτικό προσωπικό, όπως εκτιμούν γαλάζια στελέχη.

Το πώς θα αποφευχθεί ένα τόσο κακό κλίμα, δεν είναι προφανώς μόνο θέμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά όλων των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι με την στάση τους θα επηρεάσουν τις όποιες πολιτικές εξελίξεις μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω το ζήτημα των υποκλοπών.

Πέραν πάντως της επικοινωνιακής και της πολιτικής διαχείρισης του θέματος, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει το προσεχές διάστημα μια κίνηση – ματ που θα του επιτρέψει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που εκ των πραγμάτων δημιουργεί αυτή η υπόθεση.

Αν και κανείς δεν μιλάει για εκλογές, δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για έναν ανασχηματισμό που θα έρθει πιο κοντά χρονικά, αλλά και για το αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.