ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το power game γύρω από τον εκλογικό νόμο

Το power game γύρω από τον εκλογικό νόμο
Φωτογραφία αρχείου: Intime News

Μια τεράστια μάχη εντυπώσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γεννά η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο αλλαγή του εκλογικού νόμου, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει με σχετικά ρεπορτάζ ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για αλλαγή του νόμου προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη αυτοδυναμία και να μην μπει ο τόπος σε περιπέτειες πέραν της 2ης Κυριακής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τρίβουν τα χέρια τους με μια τέτοια εξέλιξη αφού όπως λένε αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια θα είναι παραδοχή ήττας για τον Κυριάκο Μητσοτάκης. Στον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν ελπίζουν η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση καθώς θεωρούν ότι είναι η απόλυτη ένδειξη πανικού και ηττοπάθειας. Επισημαίνουν δε ότι θα είναι πρωτοφανές στα πολιτικά δεδομένα της χώρας να υπάρξει νέος εκλογικός νόμος, ενώ δεν έχει εφαρμοστεί ο ήδη υπάρχων, τον οποίο μάλιστα έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Παρόλα αυτά, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι οποίες αλλαγές και να κάνει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και άρα αυτός θα ευνοηθεί από ενδεχόμενη επιστροφή στον νόμο Παυλόπουλου που προβλέπει το μπόνους των 50 εδρών.

Βέβαια από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα επιχειρηθεί επιστροφή στο νόμο Παυλόπουλου ή αν θα επιχειρηθεί η κλιμακωτή αύξηση του μπόνους. Οι εισηγήσεις πάντως που δέχεται το μέγαρο Μαξίμου και τις οποίες φαίνεται να έχει επεξεργαστεί σε προηγούμενο χρόνο το υπουργείο Εσωτερικών βασίζονται στον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020. Αυτός δίνει στο πρώτο κόμμα, αν συγκεντρώσει το 20%, ένα μπόνους 20 εδρών και για κάθε 0,5% πάνω από το 25% μία έδρα. Η σκέψη είναι να μειωθεί το ποσοστό που απαιτείται για κάθε επιπλέον έδρα από το 0,5% στο 0,4% ή ακόμα και στο 0,3%. Με τον τρόπο αυτόν, το όριο για την αυτοδυναμία (υπό την προϋπόθεση πως τα εκτός Βουλής κόμματα θα συγκεντρώσουν περίπου το 8%) πέφτει στα επίπεδα του 36%. Πάντως, όλοι μιλούν για χειρουργική παρέμβαση- βελτίωση επί του εκλογικού νόμου και όχι για αλλαγή.

Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε πώς θα εισάγει το Μαξίμου στο δημόσιο διάλογο την αλλαγή του νόμου και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιδράσει – για παράδειγμα – στην επιστροφή στο νόμο Παυλόπουλου… Επίσης μένει να επιβεβαιωθεί αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή ή αν απλά «ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα».

Προς το παρόν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ούτε διαψεύδουν, ούτε επιβεβαιώνουν. Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλές φορές απορρίψει αυτές τις εισηγήσεις ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πλήγμα στο θεσμικό προφίλ που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.