ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «λεπτομέρεια» που χωρίζει τον Σαμαρά από την Ντόρα

Η «λεπτομέρεια» που χωρίζει τον Σαμαρά από την Ντόρα
  • Ποια είναι η διαφορά που χωρίζει τη ΔΗΣΥ από τη Νέα Δημοκρατία
  • Ποιο είναι το πρόσωπο «κλειδί» για τη συμπαράταξη με Βελόπουλο και Πλεύρη
  • Τι προβληματίζει τον Καρατζαφέρη

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Οι τελικές διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο του «Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού» κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, αλλά και το ξεκαθάρισμα αν πρόκειται για ενσωμάτωση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» στη «Νέα Δημοκρατία» ή πολιτική συνεργασία απομένουν ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Κεντροδεξιά. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις, αν και στο παρασκήνιο δέχεται αντιδράσεις προσώπων που διαφωνούν με τη συγκρότηση του κεντροδεξιού – φιλοευρωπαϊκού μετώπου.

Μία λεπτομέρεια, η οποία όμως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, έχει απομείνει για να ξεκαθαριστεί το τοπίο στην ευρύτερη κεντροδεξιά. Ενώ οι συζητήσεις ανάμεσα τον κ. Αντώνη Σαμαρά και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχουν εξελιχθεί σε εξαιρετικό βαθμό, οι εκατέρωθεν αντιδράσεις αν η «Δημοκρατική Συμμαχία» θα ενσωματωθεί με τη «Νέα Δημοκρατία» ή θα συνεργαστεί σε πολιτικό επίπεδο δεν επιτρέπουν (ακόμα) οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αντιδρούν στο ενδεχόμενο επανόδου τόσο της κ. Μπακογιάννη, όσο και των κ.κ. Λ. Αυγενάκη, Χρ. Μαρκογιαννάκη, Γ. Κοντογιάννη, Θ. Σκυλλακάκη, Δημ. Ζαφειριάδη και Γ. Οικονόμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επιστροφή αυτών των προσώπων και μάλιστα σε εκλόγιμες ή στελεχιακές θέσεις θα διαμορφώσει «νέα εσωκομματικά δεδομένα». Όπως και να γίνει, ο χρόνος τελειώνει κι αυτό που θα ξεκαθαριστεί μέσα στις επόμενες ώρες είναι ο χαρακτήρας αυτής της συνεργασίας, η οποία για πολλούς αποτελεί μονόδρομο με πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη.

Όσον αφορά στη λεπτομέρεια, ίσως αυτή θα κριθεί από τα δημοσκοπικά στοιχεία, από τα οποία θα εκτιμηθεί αν θα προτιμηθεί η ενσωμάτωση ή η συνεργασία λόγω του «μπόνους» που μπορεί να δώσει ο ισχύων εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα.

Τι συμβαίνει με τον Καρατζαφέρη

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο του «Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού» κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Από τη μια πλευρά φαίνεται ότι οι κύριοι Κυριάκος Βελόπουλος και Αθανάσιος Πλεύρης φαίνεται πως δέχονται να ενσωματωθούν στη Νέα Δημοκρατία.

Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είναι το πρόσωπο – κλειδί που άνοιξε τους διαύλους επικοινωνίας με τα δύο στελέχη του ΛΑΟΣ. Ο κ. Γεωργιάδης φέρεται μάλιστα να έχει κάμψει τις αντιρρήσεις που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς για την πιθανότητα ένταξης του κ. Πλεύρη στο κόμμα λόγω των πολιτικών θέσεων και αντιλήψεων που διετύπωνε στο παρελθόν ο πατέρας του, ο κ. Κωνσταντίνος Πλεύρης.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης θέλει μεν να επιστρέψει στη Ν.Δ. αλλά δεν μπορεί να δεχθεί ότι θα συνυπάρχει επί ίσοις όροις με τον κ. Μάκη Βορίδη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τον οποίο πλέον υπάρχει προσωπική κόντρα. Το χειρότερο μάλιστα θα ήταν το ενδεχόμενο να παίξει ηγετικότερο ρόλο ο κ. Βορίδης, ενδεχόμενο το οποίο δεν θα ήθελε ούτε να φανταστεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.