ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα στρατηγική χαράζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι συμβαίνει με τον Πολάκη

Νέα στρατηγική χαράζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι συμβαίνει με τον Πολάκη
O Αλέξης Τσίπρας.
Intime news

Μέχρι αργά εχθές το βράδυ, δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα.

Στην εξέταση της πολιτικής συγκυρίας, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, θα συζητήσει σήμερα, στις 13.00, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που θα σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της «απολογίας» του Παύλου Πολάκη, που τον κληθεί κανονικά στη συνεδρίαση.

Πριν από 18 ημέρες, πριν δηλαδή σημειωθεί η εθνική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, η Κουμουνδούρου είχε προετοιμάσει το πρόγραμμα της για την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου. Άλλωστε, φάνταζε σχεδόν σίγουρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έστηνε κάλπες στις 9 Απριλίου.

Πλέον, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αρχικά, ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και είναι οργισμένος με τα όσα συνέβησαν. Παράλληλα, έχουν να αντιμετωπίσουν μια κυβέρνηση, την οποία και κατηγορούν ότι επιχειρεί να διαχύσει παντού την ευθύνη με σκοπό να μην την αναλάβει εκείνη. Και τρίτον, εκλογές στον άμεσο ορίζοντα, δεν φαίνονται.

Ως προς το πρώτο σκέλος, έχει φανεί εδώ και ημέρες ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να στηρίξει την πολιτική του γραμμή πάνω στους νεκρούς του μοιραίου τρένου. «Θα ήταν πολύ εύκολο να αντιγράψει τη συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από άλλες εθνικές τραγωδίες που συνέβησαν κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά δεν πρόκειται να το κάνει», είπε στο Newsbomb.gr πρόσωπο από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Θα αναδείξει με στοιχεία τις ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση και δεν θα αφήσει σε καμία περίπτωση να ξεχαστεί η υπόθεση. Άλλωστε, ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής στην επόμενη Βουλή – εφόσον η δικαστική έρευνα δείξει πως υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχεδιάσει τη στρατηγική του από εδώ και εμπρός. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην προκήρυξη των εκλογών, τον Μάιο. Ωστόσο, ουδείς αποκλείει την πιθανότητα να οδηγηθούμε στις κάλπες μέσα στο βαθύ καλοκαίρι.

Όχι μόνο για να ξεχαστεί το φριχτό, πολύνεκρο δυστύχημα. Αλλά και για να προσπαθήσει να αποθαρρύνει τους νέους (που είτε θα βρίσκονται σε κάποιο τουριστικό προορισμό για δουλειά ή για διακοπές) που είναι οργισμένοι, στο να πάνε να ψηφίσουν. Διότι στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν ακράδαντα πως αυτός είναι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επομένως, είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσουν να καταστρώσουν ένα σχέδιο που θα απευθύνεται στη νεολαία και θα την καλεί να συμμετάσχει μαζικά στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Η καμπάνια «χάου του» που έτρεξε το προηγούμενο διάστημα, ήταν μόνο η αρχή.

Από εκεί και πέρα, θα επενδύσουν σε δύο πυλώνες. Πρώτον, στην παρουσίαση των προγραμματικών τους θέσεων, οι οποίες και θα είναι το αντίβαρο στην πολιτική Μητσοτάκη. Και δεύτερον, θα προσπαθήσουν να θυμίσουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης σε βάθος τετραετίας.

Τις παρακολουθήσεις, την καταστολή, τους 35.000 νεκρούς της πανδημίας, τους πλειστηριασμούς, την υποβάθμιση της Παιδείας, την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, την απίστευτη ακρίβεια, τις άνευ προηγουμένου τιμές στην ενέργεια και τα καύσιμα, τη λεηλασία -όπως την ονομάζουν- των δημόσιων ταμείων μέσω των 9.5 δις των απευθείας αναθέσεων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και την «κοροϊδία» των συνταξιούχων και της μεσαίας τάξης.

Η «απολογία» Πολάκη

Παραμονή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως δεν έχει την υπόθεση του -που παραμένει «παγωμένη»- στην ημερήσια διάταξη, επέλεξε ο Παύλος Πολάκης να απολογηθεί στον Αλέξη Τσίπρα, για τις αναρτήσεις του που τον οδήγησαν εκτός ψηφοδελτίων και με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι αργά εχθές το βράδυ, δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, για την υπόθεση Πολάκη εκκρεμεί μια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, η οποία και θα αποφασίσει την ποινή που θα επιβληθεί.

Πάντως, το Newsbomb.gr, είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο Παύλος Πολάκης έχει προσκληθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του «αψύ κρητικού» στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ενδεχομένως εκτός του νομού Χανίων.

Σχετικές ειδήσεις

Συγγνώμη Πολάκη σε Τσίπρα μέσω επιστολής: Πρόεδρε, δεν είχα πρόθεση να σε αμφισβητήσω

ΣΥΡΙΖΑ: Στο «κάδρο» Μητσοτάκης, επίθεση σε Ντογιάκο και στο βάθος εξεταστική για τα Τέμπη

Ο ΣΥΡΙΖΑ μελετάει τις δημοσκοπήσεις μετά τα Τέμπη – Τα πρώτα συμπεράσματα