ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνουν τα ψηφοδέλτια επικρατείας

Εκλογές 2023: Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνουν τα ψηφοδέλτια επικρατείας

Εκλογές 2023: Ποια ονόματα περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ

Την Παρακευή 29 Απριλίου επέλεξαν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για να παρουσιάσουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Πληροφορίες κάνουν λόγο για εκπλήξεις στη συμμετοχή των υποψηφίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τη σύνθεση του Επικρατείας, και το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής θα είναι γυναίκα και ενδεχομένως όχι από τον πολιτικό χώρο, καθώς ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει την επιθυμία να έχει μεγάλη συμμετοχή γυναικών στο ψηφοδέλτιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, στο ψηφοδέλτιο θα είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη - ωστόσο η Ματίνα Παγώνη ανακοίνωσε στην πρωινή εκπομπή του καναλιού, παρά τις πληροφορίες, ότι δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο.

«Από χθες έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τι θα γίνει και ποιοί θα είναι. Επειδή έχω συνηθίσει τον κόσμο να λέει αλήθειες, εγώ στο Επικρατείας της ΝΔ δεν είμαι. Από χθες έχω δεχθεί πολλά μηνύματα από όλη την Ελλάδα, δεν μπορούσα να απαντήσω σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είμαι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, να σταματήσει αυτή η ιστορία», ανέφερε αρχικά.

«Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο αρχηγός του κόμματος επιλέγει τα πρόσωπα που είναι αναγνωρίσιμα και θα πάρουν ψήφους από όλη την Ελλάδα, γιατί εμείς ως ΝΔ θέλουμε την αυτοδυναμία. Επο9μενως, ο αρχηγός του κόμματος θα επιλέξει τα κατάλληλα πρόσωπα, εγώ δεν είμαι εκεί», συμπλήρωσε η κ. Παγώνη.

Για το παρασκήνιο της μη ένταξής της στο ψηφοδέλτιο είπε πως, «δεν έχει σημασία πότε είχα συνάντηση. δεν θέλω να λέω ψέματα στον κόσμο. Δεν έχει νόημα να συζητάμε, τελειώνει το θέμα Παγώνη σήμερα. Είναι κάποια άλλα πρόσωπα που έχουν περισσότερη αναγνωρισιμότητα. Τον κ. Σκυλακάκη και τον κ. Στυλιανίδη τους γνωρίζω, τις υπόλοιπες κυρίες, κ.κ. Αγαπιδάκη και Χατζηιωαννίδου, δεν τις γνωρίζω».

Στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας της ΝΔ θα είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Άκης Σκέρτσος και ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Την ίδια ώρα, στο κυβερνών κόμμα μελετούν με προσοχή τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και εστιάζουν στην αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης εντός της ΝΔ, που κινούνται βέβαια σε καλό δρόμο, αλλά ακόμα δεν έχουν… πιάσει ταβάνι. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν έχει ως ευαγγέλιο τις δημοσκοπήσεις, στη ΝΔ υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως σταδιακά καλύπτεται ένα τμήμα από τις διαρροές που υπήρξαν μετά τα Τέμπη. Το μέγα ερώτημα στη γαλάζια παράταξη είναι ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πολυπόθητη αυτοδυναμία, αλλά και η επιμονή του αρχηγού της ΝΔ για διεύρυνση προς το μεσαίο χώρο.

Το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα ανακοινώνεται και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ταυτόγχρονα με το πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας ονομάζει «συμβόλαιο για την αλλαγή».

Το ποια πρόσωπα θα βρίσκονται στη λίστα αυτή, το χειρίζεται σχεδόν αποκλειστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να στείλει πολλαπλά μηνύματα μέσα από αυτή. Αρχικά, να επιβάλλει στην πράξη την ισότιμη συμμετοχή ανδρών γυναικών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθως, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους, από τους χώρους των επιστημών, της διανόησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, θέλει να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους με τους οποίους το κόμμα του δεν έχει την οικοδομήσει την επικοινωνία που θα ιδανικά θα ήθελε, αλλά και να δείξει ότι η επόμενη κυβέρνηση του -εφόσον κερδίσει τις εκλογές- θα έχει και έντονα τεχνοκρατικά στοιχεία.

Όλα δείχνουν ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, θα είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Για τον πρώην υπουργό Άμυνας και πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, οι συστάσεις είναι περιττές. Πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι, αναγνωρίζουν τις ικανότητες του και την αποφασιστικότητα του και είναι ένα πρόσωπο που ακόμα και οι συντηρητικοί ψηφοφόροι εκτιμούν πολύ.

Από εκεί και πέρα, σε εκλόγιμη θέση αναμένεται να βρίσκονται η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου και ο καθηγητής Ιατρικής του Harvard, Όθωνας Ηλιόπουλος και η συγγραφέας και δημοσιογράφος, Έλενα Ακρίτα, που είπε εν τέλει το «ναι» στον Αλέξη Τσίπρα.

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται να βρίσκονται, επίσης, η αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η νομικός με τη μακρά πορεία στα ευρωπαϊκά πράγματα, Ζωρζέτα Λάλη και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής.

Σχετικές ειδήσεις:

Εκλογές 2023: Μαθηματικά και… φόβος αντί πολιτικής

Εκλογές 2023: Ώρα Επικρατείας για τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Η στρατηγική της ΝΔ - Επιμονή στο Κέντρο και παράγοντες για αυτοδυναμία

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις για τις Εθνικές Εκλογές 2023

Μάθετε που ψηφίζετε στις Εκλογές 2023