ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας από Καλαμάτα: Η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει το ίδιο για όλους τους ανθρώπους

Αλέξης Τσίπρας
Newsbomb.gr/Χάρης Γκίκας

«Υπάρχουν ευθύνες για την τραγωδία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, από την Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην Καλαμάτα μετέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. «Δεν υπάρχουν λόγια ορισμένες φορές για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου μπροστά σε μια τόσο μεγάλη σε έκταση ανθρώπινη τραγωδία.

Θέλω να συγχαρώ όμως όλους τους ανθρώπους που έσπευσαν εδώ να βοηθήσουν, τους εθελοντές αλλά και τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού, όλους αυτούς που έσπευσαν να αποδείξουν ότι υπάρχει ακόμη ανθρωπιά στην κοινωνία.

Θέλω όμως να μιλήσω και στη γλώσσα της αλήθειας και να πω ότι σε αυτή την Ευρώπη που γεννήθηκαν μεγάλες ιδέες και μεγάλες αξίες του διαφωτισμού, δυστυχώς σήμερα η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει το ίδιο για όλους τους ανθρώπους».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν ευθύνες για την τραγωδία».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα:

«Δεν υπάρχουν λόγια ορισμένες φορές για να εκφράσεις τα συναισθήματα σου μπροστά σε μια τόσο μεγάλη, σε έκταση, ανθρώπινη τραγωδία. Θέλω να ξεκινήσω, όμως, συγχαίροντας όλους τους ανθρώπους που έσπευσαν εδώ να βοηθήσουν. Τους εθελοντές, πρώτα από όλα, αλλά και τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού. Του λιμενικού, της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του ΕΣΥ.

Όλους αυτούς που έσπευσαν έμπρακτα να δείξουν ότι υπάρχει ακόμα ανθρωπιά στην κοινωνία μας. Θέλω, όμως, σήμερα να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας. Και να πω πως, δυστυχώς, σε αυτή την Ευρώπη, που γεννήθηκαν οι μεγάλες ιδέες του Διαφωτισμού, πανανθρώπινες αξίες, οι αξίες της ανθρώπινης ζωής, δυστυχώς σήμερα η ανθρώπινη ζωή δεν μετράει το ίδιο για όλους. Και θέλω να πω πως υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες, πολιτικές, στην πολιτική μεταναστευτική που ακολουθεί η Ευρώπη εδώ και χρόνια.

Μια μεταναστευτική πολιτική που μετατρέπει τη Μεσόγειο, τις θάλασσες μας, σε υδάτινους τάφους. Και θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, διότι αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Είναι αυτονόητο να φυλάσσουμε τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Επιβάλλεται από τη λογική. Επιβάλλεται, όμως, από τις αξίες μας και από το διεθνές δίκαιο, την ίδια στιγμή να έχουμε ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Δεν μπορείς να κάνεις το ένα, δίχως το άλλο. Πρέπει ταυτόχρονα να κάνουμε και τα δύο. Και την προστασία των συνόρων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Απαιτείται, λοιπόν, αλλαγή αυτής της μεταναστευτικής πολιτικής. Ένα νέο σύστημα ασύλου, αναθεώρηση του “Δουβλίνο ΙΙ”, ένα νέο σύμφωνο ασύλου που θα διαμοιράζει τη ευθύνη σε όλα τα κράτη - μέλη και όχι μόνο στις χώρες υποδοχής και θα έχει νόμιμες οδούς μετανάστευσης, όχι μόνο τείχη. Θέλω όμως να πω δυο λόγια για το συμβάν αυτό καθ’ αυτό.

Να θέσω κάποια κρίσιμα ερωτήματα που ζητάνε απαντήσεις. Γιατί όταν βλέπουν οι αρχές και εντοπίζουν ένα υπέρφορτο πλοίο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έτοιμο να βυθιστεί, ποια είναι τα πρωτόκολλα αυτά της Frontex, τα πρωτόκολλα που ακολουθούν και οι ελληνικές αρχές, που δεν επιβάλλουν τη διάσωση του, αλλά το αφήνουν να συνεχίσει την πορεία του. Αρκεί η διαβεβαίωση -αν έγινε- από την πλευρά του υποτιθέμενου καπετάνιου -προφανώς διακινητή- ο οποίος και προφανώς και θα αρνήθηκε διάσωση, γιατί ήξερε πως αν επέμβουν οι αρχές θα συλληφθεί;

Η φωτογραφία που πήρε το ελικόπτερο του ελληνικού λιμενικού, είναι συγκλονιστική. Δείχνει ανθρώπους που ζητούσαν βοήθεια. Το ίδιο συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που συνάντησα μέσα και μας είπαν ότι ζητούσαν βοήθεια. Θέτω ένα κρίσιμο ερώτημα. Ποια είναι τα πρωτόκολλα; Ποια είναι η προτεραιότητά μας; Είναι η ανθρώπινη ζωή ή δεν είναι; Δεν θέλω να επιρρίψω καμία ευθύνη στους άνδρες και τις γυναίκες του λιμενικού. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό.

Ίσα ίσα είναι αυτοί που σώσανε ανθρώπους, που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες, που είναι εδώ νύχτα και μέρα. Θέλω όμως να θέσω όμως ερωτήματα, τα οποία δεν οφείλουμε να τα απαντήσουμε απέναντι στα κόμματα, στις πολιτικές δυνάμεις, αλλά απέναντι στον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό μας. Αν δεν τα απαντήσουμε αυτά, θα κάνουμε ένα τριήμερο πένθος και μετά θα προετοιμάζουμε την επόμενη τραγωδία».