ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «φράξιες» στα χαρακώματα, η σιωπή της Aχτσιόγλου και το «όχι» Σακελλαρίδη

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «φράξιες» στα χαρακώματα, η σιωπή της Aχτσιόγλου και το «όχι» Σακελλαρίδη

Η κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στο «τιμόνι» του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αρχίσει για τα καλά, με την ονοματολογία και τα διάφορα σενάρια να συζητιούνται ήδη.

Σε παρτίδα σκάκι για δυνατούς παίκτες εξελίσσεται η διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, με τα βασικά στρατόπεδα να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες σε εξέλιξη η πανελλαδική τηλεδιάσκεψη της «Κίνησης Μελών» που αποτελούν τη διευρυμένη ομάδα των «προεδρικών», στην οποία μετέχουν στελέχη που διαχρονικά στήριζαν τον Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και οι λεγόμενοι «πασοκογενείς».

Εξελίξεις αναμένεται να έχουμε την Κυριακή, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Εκεί, θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας της εκλογής.

Η «Κίνηση Μελών» αναμένεται να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει καθόλη τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή νέου προέδρου. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν η συγκεκριμένη τάση κατεβάσει δικό της υποψήφιο στην κούρσα της διαδοχής.

Από την άλλη πλευρά η «Ομπρέλα», που απαρτίζεται από στελέχη πιο αριστερόστροφα, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Ανδρέας Ξανθός, η Θεανώ Φωτίου, προγραμματίζει για αύριο Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Οι «53» φέρεται να τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας της Εφης Αχτσιόγλου, ενώ δεν αποκλείεται να προτείνουν κι άλλον πρόσωπο για την θέση του προέδρου.

Η σιωπή της Αχτσιόγλου και η ανάρτηση

Πάντως η Έφη Αχτσιόγλου που δεν τηρεί σιγήν ιχθύος σχετικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητά της σήμερα έκανε ανάρτηση στο Facebook στη οποία αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι και θα παραμείνει τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα και την Αριστερά.

«Σε συνθήκες εξαίρεσης, σε μια γωνιά της Ευρώπης, ηγήθηκε μιας πρωτόγνωρης πολιτικής ανατροπής, φέρνοντας την Αριστερά στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα έδειξε πως ένας άνθρωπος χωρίς δεσμούς και εξαρτήσεις από τους «νόμιμους ιδιοκτήτες» της χώρας μπορεί να γίνει πρωθυπουργός» σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου. Και προσέθεσε: «Αγωνίστηκε, διαπραγματεύτηκε και μετά από μια μεγάλη διαδρομή γεμάτη νίκες, ήττες, υποχωρήσεις, επιταχύνσεις και φρεναρίσματα δικαιώθηκε. Δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος όταν έπρεπε να υπερασπιστεί αξίες και αρχές. Και αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μάθημα που μας έδωσε. Μαζί του θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνες για τους πολλούς, για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας, για μια κοινωνία αξιοπρέπειας».

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Σακελλαρίδης

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που το όνομά του ακούγονταν έντονα για τη διεκδίκηση της ηγεσίας, έβαλε τέλος στα σχετικά σενάρια.

«Δεν ενδιαφέρομαι να είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα θέσω υποψηφιότητα» ανέφερε μιλώντας στον Realfm 97,8. Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση για την επιστροφή του στα κοινά είπε: «Το αφήνω ανοιχτό, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. Δεν το αποκλείω».

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθυντής του Ινστιτούτου ETERON και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, είχε δηλώσει τη στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, μέσα από μια μακροσκελή ανάρτηση στα social media, αναλύοντας διεξοδικά τους λόγους που τον οδήγησαν να ταχθεί στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικές ειδήσεις