ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καλό κλίμα με Κασσελάκη, φουλ επίθεση σε Ανδρουλάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καλό κλίμα με Κασσελάκη, φουλ επίθεση σε Ανδρουλάκη
Eurokinissi

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί ο πρωθυπουργός βάζει στο στόχαστρο τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ;

Ανέλπιστα καλά πήγε η χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Στέφανο Κασσελάκη. Όπως αρκετοί προέβλεψαν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν και πήγε στο γραφείο του πρωθυπουργού με «ατζέντα Τσίπρα» απέφυγε να προβεί σε κάποιο επικοινωνιακό σόου και προτίμησε να φανεί θεσμικός.

Βεβαίως ο κ. Κασσελάκης είχε τρακ και αυτό φάνηκε στη δημόσια εικόνα του, αλλά απέφυγε τις επικοινωνιακές κορώνες. Έθεσε πολλά θέματα ταυτόχρονα στον πρωθυπουργού επιχειρώντας όμως να δείξει ότι έχει καταλάβει πώς γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση. Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διευκολύνει τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών εγκρίνοντας ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ την άρση απορρήτου για τους υπαλλήλους της ΕΥΠ. Ζήτησε όλοι οι διορισμοί των διοικητών στους δημόσιους οργανισμούς να γίνονται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ και πρόσθεσε να γίνουν αλλαγές στον νόμο για το «Πόθεν Έσχες».

Από την άλλη μεριά αρκετά γαλάζια στελέχη σημείωναν ότι «τουλάχιστον ο Κασσελάκης επεδίωξε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό σε αντίθεση με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη που δεν έχει δεχθεί να συνομιλήσει ακόμα με τον Μητσοτάκη».

Από την άλλη μεριά ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και δευτερεύοντος κατά του Σωκράτη Φάμελλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τη δευτερολογία του με απαντήσεις σε όσα είπαν ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις νέα διαδικασία επιλογής διοικητών στο δημόσιο.

«Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για τον κανονισμό της Βουλής. Μιλήσατε 30 λεπτά και για το νομοσχέδιο 3 λεπτά. Εδώ δεν είναι αίθουσα ανάπτυξης έκθεσης ιδεών. Μιας και αναφέρεστε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για την παρουσία μου στην Βουλή, την προηγούμενη τετραετία η παρουσία μου στην Βουλή και αντιπαραθέσεις μου με άλλους πολιτικούς αρχηγούς ήταν οι πιο συχνές σε βάθος 20ετίας. Δόξα τω Θεώ δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε ότι δεν είχαμε ζωντανό κοινοβουλευτικό διάλογο. Να δούμε τι έχει γίνει τις 120 ημέρες της νέας περιόδου; Πότες ερωτήσεις μου έχετε καταθέσει κ. Φάμελλε; Μηδέν. Εσείς κ Ανδρουλάκη; Μια. Το ποιος κρύβεται από την Βουλή και ποιος έρχεται με γραμμένες ομιλίες θα το κρίνουν οι πολίτες» είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε, επίσης, ότι «στο ευρωκοινοβούλιο κ. Ανδρουλάκη δεν τα κάνατε αυτά. Σας έκλειναν το μικρόφωνο γιατί αυτό προέβλεπε ο Κανονισμός. Και έρχεστε εδώ και λέτε άλλα».

Μιλώντας ξανα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός είπε «μας είπατε για τη μεγάλη παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ και αναφερθήκατε στις σχέσεις Παπανδρέου με Αραφάτ για να μας πείτε τι; Ότι τότε ήταν ισορροπημένη η στάση μας με βάση τις διεθνείς σχέσεις; Ή δεν τα ξέρετε και θα πρέπει να διαβάσετε λίγο καλύτερα την ιστορία του χώρου σας ή κάτι άλλο θέλετε να πείτε».

«Ήμασταν η τελευταία χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το 1990 με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

Εξίσου σφοδρή ήταν η επίθεσή του πρωθυπουργού κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των παρακολουθήσεων: «Η κάλπη δεν ξεπλένει την ποινική διάσταση μιας υπόθεσης αλλά αυτό θα το κρίνει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Μας λέτε για δήθεν πρόστιμα από την ανεξάρτητη αρχή. Που τα ξέρετε κ. Ανδρουλάκη. Εμείς δεν τα ξέρουμε. Εσείς που τα ξέρετε. Εκτός αν αυτή η ανεξάρτητη αρχή είναι σουρωτήρι. Πόσους μήνες είχαν λήξει οι θητείες των μελών της ΑΔΑΕ; 18 μήνες. Και επειδή δεν θέλαμε να το κάνουμε προεκλογικά για να μην κατηγορηθούμε το κάναμε μετά τις εκλογές. Και εσείς τι μας προτείνετε; Να διατηρήσουμε μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει. Και κατά τα άλλα μας μιλάτε για κράτος δικαίου κ. Ανδρουλάκη. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή λέει ότι έχει την καλύτερη πορεία στους δείκτες κράτους δικαίου. Αυτό λέει η Ευρώπη. Τώρα τι λέτε εσείς και ο κ. Ράμμος και δεν ξέρω ποιος άλλος είναι άλλο θέμα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.