ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κεντρική Επιτροπή και νέες αποχωρήσεις - Ποια είναι τα «στρατόπεδα»

Στέφανος Κασσελάκης

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με νέες αποχωρήσεις - Το κλίμα πριν την Κεντρική Επιτροπή 

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της συνεδριάσης της Κεντρικής Επιτροπής, που αναμένεται να πυροδοτήσει και νέα ένταση στο εσωτερικό του κόμματος.

Η «Ομπρέλα», όπως φαίνεται, έχει ήδη αποφασίσει πως στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει ότι αποχωρεί από το κόμμα. Πριν την ΚΕ οι συσκέψεις στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολλές, με ορισμένες τάσεις να φαίνεται να ψάχνουν τρόπους ώστε να βρεθεί κοινή συνισταμένη μετά την μεγάλη ένταση που προκλήθηκε το πρωί της Παρασκευής με την αποχώρηση δυο ιστορικών στελεχών, του Νίκου Βούτση και του Πάνου Σκουρλέτη, που άφησαν αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν κάνει πίσω για το δημοψήφισμα και δεν αλλάζει… ούτε λέξη από τα όσα είπε το πρωί της Παρασκευής στο διάγγελμά του.

«Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έρχεται ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ;

Κάποιοι πάντως λένε ότι ακόμη και τώρα ζητούμενο είναι να βρεθεί μια κοινή γραμμή για να αποφευχθεί η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως επιμένει για το δημοψήφισμα.

Πάντως, η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου και οι «6+6», όπως αναφέρουν οι ίδιοι πληροφορίες, θα πάει στη συνεδρίαση με δικό της κείμενο.

Σε αυτό θα διαφωνεί με την πρόταση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, για δημοψήφισμα για τις διαγραφές. Ακόμη, κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα τεθεί θέμα στην Κεντρική Επιτροπή να καταψηφιστεί η πρόταση για δημοψήφισμα.

Μάλιστα, και ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει την ίδια άποψη. Κι αυτό γιατί τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του: «Καταψηφίζουμε το δημοψήφισμα και ζητούμε αλλαγή του οδικού χάρτη για το συνέδριο».

Απέναντι στην απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τις διαγραφές των 4 (Σκουρλέτη, Τζουμάκα, Φίλη, Βίτσα) θα σταθούν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Τα πρόσωπα αυτά φέρονται να ζήτησαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει την πρότασή του για δημοψήφισμα με το επιχείρημα ότι δημιουργεί διαλυτικές διαδικασίες στο κόμμα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ αποστάσεις από την πρόταση Κασσελάκη έχουν πάρει και ο Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης και Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ενοχλημένος εμφανίζεται ο Τσίπρας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega υπάρχει μεγάλη ενόχληση κι από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο κ. Κασσελάκης είχε στο πλευρό του τον διπλωματικό σύμβουλο που είχε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να τον βοηθήσει στα πρώτα του βήματα κι αυτή η κίνηση δεν «διαβάστηκε».

Σχετικές ειδήσεις