ΡΩΓΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥΣ: «ΠΑΡΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιξαν οι «πύλες της κολάσεως»– Αποχωρήσεις, επικοινωνιακά παιχνίδια Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιξαν οι «πύλες της κολάσεως»– Αποχωρήσεις, επικοινωνιακά παιχνίδια Κασσελάκη

Μια χαοτική κατάσταση, άνευ προηγουμένου στα πολιτικά χρονικά της χώρας βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αποχωρήσεις των ιστορικών στελεχών του κόμματος και το επικοινωνιακό σόου με το «δημοψήφισμα» του Στέφανου Κασσελάκη, γεγονότα που ενδεχομένως να αποδειχθούν επιταχυντής των εξελίξεων στο εσωκομματικό πεδίο, με ραγδαίες ανακατατάξεις και μαζικές παραιτήσεις στελεχών.

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, η οποία δεν παράγει κανένα πολιτικό αποτέλεσμα, καταφεύγει ο Στέφανος Κασσελάκης, μεταφέροντας τη διχόνοια που επικρατεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση κόμματος, επιλέγοντας να παρακάμψει τα εκλεγμένα - από τα μέλη - όργανα του κόμματος, για να ικανοποιήσει τους οπαδούς του. Όλα αυτά, ως απάντηση στις αποχωρήσεις των στελεχών της «Ομπρέλας», αλλά και ως ένα μήνυμα προς την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου, για το τι θα ακολουθήσει προσεχώς.

Προφανώς και το βάρος όλο πέφτει τώρα στα στελέχη των «6+6». Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, θα επανεξετάσουν, πλέον, τη στάση τους απέναντι στη νέα ηγεσία. Απόφαση δεν έχουν προλάβει να πάρουν, καθώς η επιλογή του «δημοψηφίσματος» τους αιφνιδίασε. Αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τα καλά.

Όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «μούδιασμα» επικρατεί και σε στελέχη και βουλευτές του κόμματος που αντιμετωπίζουν με θετική διάθεση τον Στέφανο Κασσελάκη. Και αυτό γιατί περίμεναν μια πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης, εκ μέρους του και όχι μια επικοινωνιακή «φούσκα», που θέτει στην «κρίση των μελών» ανθρώπους που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα.

Αμηχανία στην «προεδρική» πτέρυγα – Όλα ανοιχτά, αποστάσεις κορυφαίων από Κασσελάκη

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το Newsbomb.gr, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος -ακόμα και όσα αντιμετωπίζουν με θετική διάθεση τον Στέφανο Κασσελάκη- είναι διατεθειμένα να συζητήσουν όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επιλογή του να ζητήσει «δημοψήφισμα» για τη διαγραφή των τεσσάρων, θεωρώντας ότι πρόκειται για «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Μάλιστα, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολλές συναντήσεις ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, με ορισμένους να μην αποκλείουν ακόμα και προωθημένες κινήσεις εναντίον της νέας ηγετικής ομάδας.

Με αμηχανία και εντονότατη ανησυχία αντιμετωπίζουν τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην Κουμουνδούρου ορισμένα στελέχη πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, που αυτή την περίοδο έχουν σταθεί στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς θεωρούν ότι τέτοιες ενέργειες δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετά πρόσωπα που δεν είναι απέναντι στον πρόεδρο του κόμματος, θεωρούν λανθασμένη την κίνηση για προσφυγή στη βάση του κόμματος, σχετικά με τις διαγραφές των τεσσάρων ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ειδικά από τη στιγμή που τα τρία εξ αυτών δεν θα βρίσκονται στο κόμμα, από αύριο κιόλας.

Θεωρούν ότι αυτές οι επιλογές συντηρούν τον κύκλο της εσωστρέφειας και της αποσάθρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας προς τους πολίτες την εικόνα του απόλυτου χάους και επιβεβαιώνουν εκείνους που υποστηρίζουν ότι το κόμμα παραμερίζεται πλήρως.

Σχετικά με τα παραπάνω, ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ανέφερε πως «νομίζω ότι έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία που οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το κόμμα. Όταν κάποιος αποχωρεί, δεν βρίσκω το λόγο να συνεχίσουν με κάθε μέτρο οι διαδικασίες των διοικητικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να θυμίσω σε όλους ότι η διαδικασία των διαγραφών και των πειθαρχικών μέτρων, κάθε είδους πειθαρχικού μέτρου στο κόμμα δεν είναι ζήτημα το οποίο τίθεται στην κρίση των μελών. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε την Επιτροπή Δεοντολογίας».

Ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη που φέρονται βαθιά προβληματισμένα είναι, κατά πληροφορίες, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, την ώρα που όλες οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδριάζουν ξανά, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

«Δυστυχώς αυτές τις μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας κείμενα αποχώρησης μελών του κόμματος. Μεταξύ αυτών και στελεχών που έχουν παραπεμφθεί στην επιτροπή δεοντολογίας. Οι δημόσιες δηλώσεις συνεχίζονται. Η ταλαιπωρία των μελών μας πρέπει να σταματήσει. Ειδικά υπό το φως και των σημερινών καταγγελτικών δηλώσεων θεωρούμε αυτονόητο ότι παρέλκουν οι λόγοι για τις παραπομπές στην επιτροπή δεοντολογίας. Πόσο μάλλον η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα τέτοιο ζήτημα», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Φουντώνουν οι αντιδράσεις – Μπίστης: Ως εδώ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, φουντώνουν οι αντιδράσεις για την απόφαση Κασσελάκη να προκηρύξει «δημοψήφισμα». Με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας στέλνει το δικό του μήνυμα.

«Λαοδικεία; Φτάνει. Ως εδώ. Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντώνης Τζανακόπουλος: Όλα αυτά είναι αντίθετα με τη Δημοκρατία

Με ένα κείμενο-«καταπέλτη», ο καθηγητής της νομικής σχολής της Οξφόρδης, Αντώνης Τζανακόπουλος, αποδομεί λέξη, προς λέξη τη ρητορική Κασσελάκη, τόσο πολιτικά, όσο και νομικά.

Αποχωρήσεις Βούτση-Σκουρλέτη

Παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και ο Νίκος Βούτσης, ακολουθώντας με διαφορά λίγων ωρών τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίτερα την αποχώρησή του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Μέρα με τη μέρα τείνει να ηγεμονεύσει η κουλτούρα, αν είναι δυνατόν στο κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς, για αναζήτηση ευθυνών σε διαχρονικούς δήθεν «υπονομευτές» που στοχοποιούνται ανοικτά με τα ονοματεπώνυμα δεκάδων βασικών στελεχών του κόμματος. Εξάλλου συντηρείται κλίμα για κυνήγι μαγισσών, κλίμα εχθροπάθειας και συνακόλουθα αναζήτησης του «αδιαμεσολάβητου Μεσσία», για τη συνεχή φυγή προς τα μπρος με την αποδοχή ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»”, ανέφερε στην επιστολή του προς τη Ράνια Σβίγκου, το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Πάνος Σκουρλέτης την επιστολή με την οποία ανακοινώνει επίσημα την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει ασέβεια την αναφορά περί υπονόμευσης του κόμματος τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Ο δρόμος που έχει επιλέγει είναι αδιέξοδος, καταστροφικός και οδηγεί έξω από το πλαίσιο των ιδεών, των αξιών και των θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και δεν είμαι διατεθειμένος να τον ακολουθήσω. Επιλέγω να συνταχτώ με τις δεκάδες των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά αποχωρούν υπερασπιζόμενοι την πολιτική τους αξιοπρέπεια και αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο», τόνισε ο πρώην γραμματέας του κόμματος.

Σχετικές ειδήσεις