ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ώρα μηδέν» για τον ΣΥΡΙΖΑ: Το ρίσκο Κασσελάκη και η σκληρή γραμμή από Αχτσιόγλου–«φιλοπροεδρικούς»

«Ώρα μηδέν» για τον ΣΥΡΙΖΑ: Το ρίσκο Κασσελάκη και η σκληρή γραμμή από Αχτσιόγλου–«φιλοπροεδρικούς»

Καζάνι που βράζει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κρισιμότερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. 

Μια συνεδρίαση που δεν θα μοιάζει με καμία προηγούμενη στα 19 χρόνια που υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως εκλογικός συνασπισμός και στα 10 ως ενιαίο κόμμα, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, καθώς τίποτα δεν θα θυμίζει μετά την ολοκλήρωση της, την παράταξη που γνωρίζαμε ως σήμερα – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Και εκεί που όλα έδειχναν ότι θα είναι μια -σχετικά- εύκολη υπόθεση για τη νέα ηγεσία, η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να «προκηρύξει» εσωκομματικό «δημοψήφισμα», προκάλεσε μια τεράστια «ρωγμή» στο προεδρικό μπλοκ, που ενδέχεται να μετατραπεί οριστική ρήξη.

Τα δεδομένα μέχρι το πρωινό της Παρασκευής ήταν συγκεκριμένα. Η «Ομπρέλα» θα αποχωρούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο -μάλιστα, δύο ιστορικά στελέχη, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης το έπραξαν νωρίτερα.

Η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου θα ασκούσε, μεν, σκληρή κριτική, αλλά δεν έδειχνε να σκέφτεται καν την αποχώρηση, την ώρα που οι «σκληροί προεδρικοί» -Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Σωκράτης Φέμελλος, Γιώργος Τσίπρας- και τα πρόσωπα που είναι φιλικά διακείμενα προς τον νέο πρόεδρο -Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κώστας Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος- θα πετύχαιναν μια άνετη υπερψήφιση της εισήγησης της ηγεσίας.

Όμως, όλα τινάχτηκαν στον αέρα από την -πολιτικά ακατανόητη, επικοινωνιακά στοχευμένη- επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να θέσει θέμα εσωκομματικού «δημοψηφίσματος», ώστε να αποφασίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή η μη, των Νίκου Φίλη, Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη και Στέφανου Τζουμάκα.

Η κίνηση αυτή ήταν πολιτικά ακατανόητη, διότι οι τρεις πρώτοι είχαν επί της ουσίας ανακοινώσει την αποχώρηση τους από το κόμμα, ενώ και ο τέταρτος θα το έπραττε στην Κεντρική Επιτροπή. Επικοινωνιακά ήταν στοχευμένη, γιατί ικανοποιούσε τους σκληροπυρηνικούς διαδικτυακούς οπαδούς του προέδρου, που ζητούσαν «αίμα στην αρένα».

«Έκρηξη» των «φιλοπροεδρικών»

Όμως, τη στάση αυτή του Στέφανου Κασσελάκη, τα «φιλοπροεδρικά» στελέχη, την εξέλαβαν ως μήνυμα και προς τους ίδιους για το μέλλον. Θεώρησαν, δηλαδή, ότι προσπαθεί να τελειώσει οριστικά με το κόμμα και πως θα παρακάμπτει τους πάντες.

Έτσι, του διαμήνυσαν και εκείνοι με τη σειρά τους, ότι είτε θα πάρει πίσω το «δημοψήφισμα», είτε θα το καταψηφίσουν. Μάλιστα, φρόντισαν να είναι εντελώς ξεκάθαροι μαζί του και σε αυστηρότατο τόνο, δείχνοντας του πως η ανοχή τους έχει όρια.

Το ρίσκο Κασσελάκη

Πλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες πριν από τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, δείχνει εντελώς εγκλωβισμένος στην τακτική της στενής του ομάδας, που τον οδήγησαν σε αυτή την παράλογη -πολιτικά- κίνηση.

Αν κάνει πίσω στο «δημοψήφισμα», θα υποστεί τεράστιο πλήγμα στο «ηγετικό προφίλ του» και θα απογοητεύσει τους ιντερνετικούς φίλους του – που στο κάτω, κάτω της γραφής είναι και εκείνοι που τον ψήφισαν στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

Αν επιμείνει, κινδυνεύει να χάσει την ψηφοφορία και να διασπάσει εντελώς την -εύθραυστη, αλλά υπαρκτή- συμμαχία του με κορυφαία στελέχη, γεγονός που ενδέχεται να λάβει ανυπολόγιστες συνέπειες – αν συνυπολογίσουμε ότι οργισμένος εμφανίζεται και το μόνο πρόσωπο που έχει κοντά του και το οποίο διαθέτει πολιτικό βάρος, ο Νίκος Παππάς.

Εμμέσως, δηλαδή, θα έχει κατορθώσει να ξεκινήσει το «ξήλωμα» της ηγεσίας του, πολύ πριν τις ευρωεκλογές…

Σχετικές ειδήσεις