ΣΤΙΣ 11 Η ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή στο Μαξίμου: Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Μητσοτάκης για την οπαδική βία

Οργή στο Μαξίμου: Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Μητσοτάκης για την οπαδική βία

Όλα ανοιχτά στην σημερινή διυπουργική υπό τον Πρωθυπουργό – Ακόμα και κλείσιμο όλων των γηπέδων σκέπτεται η κυβέρνηση προκειμένου να βάλει φρένο στην δολοφονικές επιθέσεις των εγκληματικών ομάδων που δρουν πέριξ του αθλητισμού.

Η οργή της κυβέρνησης για το νέο κρούσμα δολοφονικής επίθεσης εναντίον αστυνομικού θα οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις και στην κλιμάκωση της αντίδρασης της πολιτείας όπως άλλωστε ήταν και η ρητή προειδοποίηση που είχε απευθύνει το περασμένο καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα στις 11 το πρωί συγκαλείται υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, Σταύρου Παπασταύρου, του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκου, αλλά και των συναρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη.

«Πάμε σε ριζικές παρεμβάσεις, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου και πλέον δεν μιλάνε για χούλιγκαν αλλά για κοινούς εγκληματίες. «Οι δράστες όλων αυτών των φρικτών εγκλημάτων δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τον αθλητισμό, ούτε με τους εκατομμύρια φιλάθλους που θέλουν να πάνε στη γήπεδο. Είναι κοινοί εγκληματίες που, με την ανοχή κάποιων, απειλούν και κάποιες φορές αφαιρούν ανθρώπινες ζωές και καταστρέφουν περιουσίες», ήταν η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι όλα στο τραπέζι, ακόμα και το κλείσιμο των γηπέδων, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις. Υπάρχουν όμως και όπλα που διαθέτει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση μετά τις αλλαγές και τις προσθήκες που δρομολόγησε στην νομοθεσία τον περασμένο Αύγουστο.

Σε εκείνη τη σύσκεψη με τους Big-4 του ελληνικού ποδοσφαίρου και παρουσία του Προέδρου της ΟΥΕΦΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει προ των ευθυνών τους, τους παράγοντες του ποδοσφαίρου αλλά και συνολικά του επαγγελματικού αθλητισμού, με την αυστηρή προειδοποίηση ότι εάν χρειαστεί η πολιτεία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το ύστατο μέτρο του αποκλεισμού των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε κάθε περίπτωση αυτή η κλιμάκωση στην οποία είχε αναφερθεί ο Πρωθυπουργός έχει και προηγούμενο στάδιο που προβλέπει το κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών.

Σε κάθε περίπτωση την κυβερνητική κινητοποίηση προκαλεί η διάχυση της οπαδικής βίας ακόμη και σε αθλήματα που μέχρι πρότινος δεν παρήγαγαν τέτοια φαινόμενα. «Πλέον η κατάσταση δείχνει ότι έχει ξεφύγει», εκτιμούν τα γαλάζια στελέχη και προσθέτουν τουν ότι το ζητούμενο είναι η αυστηροποίηση των ποινών να συνοδεύεται όπως λένε από το κυβερνητικό στρατόπεδο και από την πραγματική έκτισή τους.

Γι’ αυτό και είναι κρίσιμη η παρουσία του Γιώργου Φλωρίδη στη σύσκεψη, ο οποίος μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για ριζικές αλλαγές που θα ανατρέπουν τον τρόπο που αντιμετωπίζονται δικονομικά τα φαινόμενα της οπαδικής βίας. Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν άφηναν αναπάντητη τη στείρα κριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας το βεβαρημένο παρελθόν του στην διακυβέρνηση της χώρας και ειδικά τις αλλαγές στους Ποινικές Κώδικες που η κυβέρνηση Τσίπρα είχε φέρει στο παρά ένα των εθνικών εκλογών του 2019.

Πάντως είναι γεγονός ότι τα συγκεκριμένα τραγικά περιστατικά πυροδότησαν – εκτός από πολιτικές εξελίξεις – και μεγάλη οργή στους κόλπους της Ελληνική Αστυνομίας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εξέδωσαν ανακοίνωση, ζητώντας τη διακοπή όλων των πρωταθλημάτων, σε όλα τα αθλήματα.

Σε αυτήν εκφράζουν, την οργή και τη θλίψη τους για τη «δολοφονική επίθεση εις βάρους του συναδέλφου» τους, ζητώντας, παράλληλα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διακόψει άμεσα, σήμερα, όλα τα πρωταθλήματα σε κάθε άθλημα. Επίσης, καλούν τόσο τους αρμόδιους φορείς να υψώσουν τείχος σε παρόμοιες ενέργειες βίας, όσο και την ελληνική Δικαιοσύνη «να αναζητήσει τις ευθύνες, όσο ψηλά και αν αυτές υπάρχουν σε επίπεδο ιδιοκτησιών, που ουσιαστικά λειτουργούν ως ηθικοί αυτουργοί σε δολοφονικές ενέργειες».

Σχετικές ειδήσεις