ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ώρα των Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, Αχτσιόγλου – Το παρασκήνιο λίγο πριν την πολυσυζητημένη εκδήλωση

Η ώρα των Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, Αχτσιόγλου – Το παρασκήνιο λίγο πριν την πολυσυζητημένη εκδήλωση
Eurokinissi

Αν και δύσκολα θα εμφανιστούν βουλευτές από την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη, θεωρείται δεδομένη η παρουσία στελεχών πρώτης γραμμής των δύο κομμάτων, αλλά και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων που έχουν αναφορά στην προοδευτική παράταξη. 

Στραμμένα στο θέατρο «Άλφα», εκεί που σήμερα, στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση ανάμεσα στους Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έχει προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων και μόνο με την ανακοίνωση της, είναι τα βλέμματα όλων στην ευρύτερη Κεντροαριστερά – ακόμα και αν κάποιοι το αρνούνται.

Ωστόσο, λίγο έλλειψε η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ να φύγει εκτός ελέγχου, καθώς υπήρξαν εισηγήσεις προς τον Στέφανο Κασσελάκη, για να λάβει μέτρα κατά του νεαρού στελέχους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην αποδέχεται τις προτροπές ορισμένων εκ των συνεργατών του.

Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποια πρόσωπα θα εμφανιστούν στην εκδήλωση. Αν και δύσκολα θα εμφανιστούν βουλευτές από την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη, θεωρείται δεδομένη η παρουσία στελεχών πρώτης γραμμής των δύο κομμάτων, αλλά και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων που έχουν αναφορά στην προοδευτική παράταξη.

Εισήγηση για διαγραφή

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, υπήρχαν συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη που εισηγήθηκαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει σκληρά καταστατικά μέτρα εναντίον του νεαρού στελέχους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ακόμα και να τον διαγράψει την παραμονή της πολυσυζητημένης εκδήλωσης – χωρίς καν να τον έχουν ακούσει!

Επίσης, στο τραπέζι φέρεται να έπεσε και η σκέψη να σταλεί τελεσίγραφο από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, προς τον Διονύση Τεμπονέρα και να του ζητήσει να ακυρώσει την εκδήλωση.

Επικράτησαν, ωστόσο, οι ψύχραιμες φωνές και έτσι φαίνεται ότι οι εισηγήσεις έμειναν απλά στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Διότι πέραν του παραλόγου της σκέψης, μια τέτοια ενέργεια θα ήταν βαθύτατα αντικαταστατική – αν και η ηγετική ομάδα λίγο έχει δείξει ότι την ενδιαφέρει η τήρηση του καταστατικού, που περισσότερο ως εμπόδιο στα σχέδια της το βλέπει, παρά σαν το «Σύνταγμα» του κόμματος.

Απάντηση στους «καλοθελητές»

Πάντως, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέσω στενών του συνεργατών, φρόντισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και την παραμονή της συζήτησης με τους Μανώλη Χριστοδουλάκη και Έφη Αχτσιόγλου, να απαντήσει στους «καλοθελητές» που θέλησαν να του φορτώσουν την «ταμπέλα» του «υπονομευτή» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το σπίτι μας. Μακριά από εμάς και από τον Διονύση Τεμπονέρα, κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης και αποπροσανατολισμού», ανέφεραν από το περιβάλλον του νεαρού στελέχους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, συμπλήρωσαν πως «ποτέ δεν επιδοκιμάσαμε διασπαστικές κινήσεις».

«Καχεκτικός» προσυνεδριακός διάλογος

Όλα αυτά διαδραματίζονται κατά την περίοδο του προσυνεδριακού διαλόγου, που διεξάγεται με «καχεκτικό» τρόπο, με χαμηλή συμμετοχή από την πλευρά των στελεχών και των απλών μελών. Κείμενα δημοσιεύονται με το «σταγονόμετρο». Για την ακρίβεια, μόλις 24 έχουν δημοσιοποιηθεί, ενώ υπάρχουν και 3 ακόμα που κατατέθηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής – ένα εξ αυτών από τον Διονύση Τεμπονέρα.

Παρά την αδιαφορία που καταγράφεται, η λεγόμενη «πλατφόρμα Τεμπονέρα» κατατέθηκε στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου. Σε μια περίοδο, δηλαδή, που όλοι όσοι εμπλέκονται με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν δικαίωμα να καταθέσουν δημόσια τις απόψεις τους – για να μην πούμε την υποχρέωση.

Ανοιχτή στον διάλογο η Νέα Αριστερά

Ανοιχτή στον διάλογο, δηλώνουν από τη μεριά τους τα στελέχη της Νέας Αριστεράς. «Θέλουμε να οικοδομηθεί μια κοινωνική συμμαχία όλων όσοι σήμερα ασφυκτιούν από την κυβέρνηση της δεξιάς. Το ζητούμενο είναι με ποια στρατηγική θα μπορέσουν να εκφραστούν κυρίαρχα πολιτικά. Θα τεθούν από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά αυτής της στρατηγικής», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ποιοι θα δώσουν το παρών

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο ποιοι θα δώσουν το παρών στην εκδήλωση. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία βουλευτών και στελεχών της Νέας Αριστεράς - που, άλλωστε, είναι και οι μοναδικοί που δεν «γκρίνιαξαν» για αυτή τη συζήτηση.

Αυτούς που δύσκολα θα δούμε, είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν θέλουν να «ερεθίσουν» με την παρουσία τους τις ηγεσίες των κομμάτων τους. Πάντως, αναμένεται να βρεθούν πολλά στελέχη των καθοδηγητικών οργάνων της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη.

Πρόσκληση έχει λάβει και το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Δραγασάκης και εκτός απροόπτου θα την αποδεχθεί. Στην εκδήλωση, αναμένεται να βρεθούν και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, όπως ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Δημήτρης Βερβεσός, ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδωσίου και πολλά συνδικαλιστικά στελέχη.

Επίσης, αναμένεται να παραβρεθεί ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας και υποψήφιος περιφερειάρχης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ιωακειμίδης, ενώ χαιρετισμό θα στείλει ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.