ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Την Τρίτη η συνέχεια της έκτακτης συνεδρίασης - Τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ: Την Τρίτη η συνέχεια της έκτακτης συνεδρίασης - Τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας

Σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη με την Πολιτική Γραμματεία να «σηκώνει το γάντι»

Συνεχίζεται το θρίλερ στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα έλαβαν χώρα στην έκτακτη συνεδρίαση, η οποία ορίστηκε έπειτα από το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, αλλά διεκόπη έπειτα από περίπου 6 ώρες, προκειμένου να συνεχιστεί την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου.

Κάτι τέτοιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναβληθεί το Συνέδριο του κόμματος, το οποίο μέχρι στιγμής είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη. Την ίδια ώρα μάλιστα, πολλά στελέχη τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής έκτακτης Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία δεν αποκλείεται να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Σημειώνεται πως για να γίνει πρόταση μομφής στον πρόεδρο για αντικαταστατική συμπεριφορά απαιτείται το 50+1 από τα 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, κάτι που δεν είναι βέβαιο πως μπορεί αν επιτευχθεί.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το γάντι στον πρόεδρο του κόμματος και με μία σκληρή ανακοίνωση γνωστοποίησε πως οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν αφορούν κανέναν.

Νέο μήνυμα Κασσελάκη από το LSE

Ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε το δικό του μήνυμα κατά την ομιλία του στον επικεφαλής του ελληνικού παρατηρητηρίου του London School of Economics, Κέβιν Φέδερστοουν, τονίζοντας πως «είμαι ο πρόεδρος του κόμματος. 150.000 άνθρωποι με ψήφισαν από τη βάση και βγήκα με καθαρό μήνυμα ότι θα δώσω φωνή στα μέλη».

Στο ερώτημα αν προτού δημοσιεύσει το ερωτηματολόγιο στο isyriza ρώτησε κάποιο στέλεχος του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε είναι, η δομή όπως είναι, αντανακλά αυτό που επιθυμούν πραγματικά τα μέλη; Δεν είμαι εγώ και τα μέλη εναντίον της δομής. Πρέπει να ακούσουμε τα μέλη, ας τους μιλήσουμε. Αν οι δομές λειτουργούσαν εγώ δεν ήμουν αρχηγός».

Κασσελάκης:«Θέλω τη γνώμη σας»

Υπενθυμίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε αναφορικά με το ερωτηματολόγιο πως «θέλω τη γνώμη σας». Η κίνηση Κασσελάκη τόσο για το ερωτηματολόγιο όσο -και κυρίως- των όσων τίθενται σ’ αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων την Όλγα Γεροβασίλη, να εκφράζουν τον αιφνιδιασμό τους και την αντίθεσή τους.

Εκρηκτικό το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Το σίγουρο είναι πως το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος είναι εκρηκτικό, ιδίως μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να μην δώσει το «παρών» στην Πολιτική Γραμματεία, καθώς βρίσκεται στο Λονδίνο, αλλά να αποστείλει επιστολή, βάλλοντας κατά πάντων και αφήνοντας αιχμές σε όσους επέκριναν το ερωτηματολόγιο.

«Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας. Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει. Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτητές στην ήττα» αναφέρει σε επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, απαντώντας στο αίτημα για έκτακτη σύγκληση του οργάνου.

Στην επιστολή του ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κάνει βήμα πίσω στην αναφορικά με το ερωτηματολόγιο του iSYRIZA δηλώνοντας: «Είναι δυνατόν να φοβόμαστε να ρωτήσουμε τα μέλη μας, ειδικά μετά από δύο εκλογικές ήττες που φανέρωσαν βαθύ έλλειμμα γείωσης με την κοινωνία; Να μάθουμε όλοι -και πρώτος ο Πρόεδρος- να ακούμε επιτέλους; Πόσο ακόμα να αγνοούμε τα μέλη μας και την κοινωνία;».

Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στην ανακοίνωσή της τονίζει επ’ αυτών: «Η ΠΓ καλεί τα μέλη του κόμματος από την κορυφή μέχρι τη βάση να δώσουν ενωμένα τους αγώνες που έρχονται. στο συνέδριο του κόμματος. Σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στον ΣΥΡΙΖΑ. Νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα πραγματοποιηθεί αύριο. Ξεκινάμε για την αναγκαία δημοκρατική αλλαγή».

Σε δύσκολη θέση μέχρι και ο Παύλος Πολάκης

Σύγχυση επικρατεί στα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα εξελίχθησαν στην έκτακτη συνεδρίαση. Ακόμη και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έφτασε με καθυστέρηση στη συνεδρίαση, φέρεται να είπε στα υπόλοιπα μέλη του κομματικού οργάνου πως βρίσκεται στις δύσκολη θέση απέναντί τους διότι στις διαδικασίες του καλοκαιριού στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Η επιστολή επιστρέφεται» φέρεται να ήταν μια από τις πρώτες κουβέντες της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία τάχθηκε υπέρ της πρότασης για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, μαζί με τους Αλέκο Φλαμπουράρη και Κατερίνα Νοτοπούλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας

Μετά τα όσα εξελίχθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί είναι αυτοί που ελπίζουν πως ενδεχομένως ο Αλέξης Τσίπρας να αποφασίσει να τοποθετηθεί στο Συνέδριο, αν αυτό πραγματοποιηθεί.

Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί τις εξελίξεις όλο το τελευταίο διάστημα χωρίς να παρεμβαίνει. Ο ίδιος θα δώσει το «παρών» στο Συνέδριο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα εκφωνήσει κάποια ομιλία.