ΣΥΡΙΖΑ: Το σίριαλ συνεχίζεται - Διεκόπη η Πολιτική Γραμματεία και συνεχίζεται αύριο, Τρίτη

Το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ενώ η Πολιτική Γραμματεία εξέδωσε νέα ανακοίνωση με «καρφιά» κατά του προέδρου 

ΣΥΡΙΖΑ: Το σίριαλ συνεχίζεται - Διεκόπη η Πολιτική Γραμματεία και συνεχίζεται αύριο, Τρίτη
9'

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί τα μέλη της θα έχουν νέα συνάντηση την Τρίτη ενώ η αναβολή του συνεδρίου του κόμματος θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

Το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τέσσερις μόλις ημέρες πριν από την έναρξη του έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη του κόμματος, με πρώτη την Όλγα Γεροβασίλη χθες το πρωί, να εκφράζουν τον αιφνιδιασμό τους και την αντίθεσή τους με το ερωτηματολόγιο του προέδρου και τα θέματα που ετίθεντο μέσω αυτού.

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε κόμμα μελών, όχι ένα αρχηγικό κόμμα

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πολύωρη συνεδρίαση.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η κοινωνία βγαίνει ξανά στο προσκήνιο. Η περίοδος ακινησίας που ξεκίνησε με τον περιορισμό των μετακινήσεων λόγω πανδημίας και κράτησε μέχρι και πριν λίγο καιρό λαμβάνει τέλος. Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα. Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το κίνημα των αγροτών.

Το μεγαλειώδες φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα διαμορφώνει πολιτικές εξελίξεις και υπερασπίζεται αξίες. Υπερασπίζεται την αλληλεγγύη, την ίδια την αξία της γνώσης, τις ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες σε πρόσβαση σε αυτή ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα. Υπερασπίζεται το κόπο των φοιτητών και των οικογενειών τους απέναντι στην αγοραία και χυδαία αντίληψη ότι όλα αγοράζονται και πουλιούνται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις των αγώνα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών για δημόσια παιδεία και τήρηση του συντάγματος. Το κίνημα των αγροτών δίνει μια μάχη όχι μόνο για τα δικά του συμφέροντα, όχι μόνο για την επιβίωση της αγροτικής παραγωγής, αλλά για να υπερασπιστεί το σύνολο της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια, στην εγκατάλειψη μεγάλων κομματιών της υπαίθρου, στην προοπτική να απαξιωθεί μεγάλο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του αγροτικού κινήματος με τα στελέχη του και με τεκμηριωμένες θέσεις για την αντιμετώπιση του άμεσου και καυτού προβλήματος που βιώνουν.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη κινητοποιήσεων, αποδεικνύεται ότι η απόπειρα συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάει χέρι χέρι με την παραβίαση βασικών κανόνων το κράτους δικαίου. Το συντριπτικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου δεν είναι απλά μια διεθνής δημοκρατική απόδειξη και ντροπή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι και η συνθήκη που φέρνει τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις μπροστά στην τεράστια ευθύνη να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να πορευτούν με κοινό βηματισμό στο δρόμο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της κοινωνίας. Μέσα σε αυτό το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον βαδίζουμε προς το έκτακτο συνέδριό μας, και τις ευρωεκλογές.

Στην πορεία αυτή πορευόμαστε με σεβασμό στην προσωπικότητα των μελών και των στελεχών μας, στις ψηφισμένες θέσεις μας, στη συλλογικότητα και στο καταστατικό μας. Αυτό αφορά όλους και όλες μας. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Δίνουμε το λόγο στα μέλη με τρόπο οργανωμένο. Για να αξιολογηθεί η δουλειά όλων μας. Για να επιβεβαιώσουμε την ευρεία φυσιογνωμία και ταυτότητα μας. Συσπειρώνουμε πολίτες από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Δεν διχάζουμε αριστερούς, κεντροαριστερούς, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους, ριζοσπάστες και προοδευτικούς πολίτες του κέντρου. Ενώνουμε δυνάμεις. Ενώνουμε τις καλύτερες παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος. Θα αποκρούσουμε κάθε προσπάθεια των πολιτικών μας αντιπάλων να περιορίσουν τη φυσιογνωμία και την ευρύτητα μας, όπως αυτή περιγράφεται στη διακήρυξη και τις ομόφωνα ψηφισμένες θέσεις μας προς το συνέδριο. Αγωνιστήκαμε ασταμάτητα για τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ζήσαμε την ανταπόκριση του προοδευτικού κόσμου στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση και στην εκλογή Προέδρου, τόσο το Μάιο του 2022 όσο και το Σεπτέμβρη του 2023. Εργαζόμαστε για να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του κόμματος. Είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και βεβαίως όχι ένα αρχηγικό κόμμα. Είναι λοιπόν η ώρα των μελών τα οποία και έχουν το λόγο. Ως κόμμα των μελών, οργανώνουμε το διάλογο, χωρίς απαγορευμένες ερωτήσεις, χωρίς να αποκλείουμε τα μέλη από τη δυνατότητα να αξιολογούν όλα τα ηγετικά κλιμάκια. Από τον πρόεδρο μέχρι και τις εκλεγμένες νομαρχιακές επιτροπές.

Καλούμε τα μέλη να επιβεβαιώσουν το θεμέλιο της φυσιογνωμίας μας με την καθολική τους συμμετοχή. Αναβαθμίζουμε την πολιτική μας λειτουργεία με τακτικές συνεδριάσεις, πολιτικό σχεδιασμό και οργανωμένη εξωστρέφεια. Αξιοποιούμε όλα μας τα στελέχη. Προστατεύουμε τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες από δημόσιες τοποθετήσεις που αποπροσανατολίζουν από τα μεγάλα προβλήματα. Ξεδιπλώνουμε τις πρωτοβουλίες μας εκεί που η κοινωνία δοκιμάζεται. Τα πετυχημένα περιφερειακά μας συνέδρια είναι αποτύπωση αυτής ακριβώς της επιλογής. Ξεκινάμε τις καμπάνιες για την ακρίβεια και τη στέγη αναδεικνύοντας προοδευτικές και τεκμηριωμένες λύσεις.

Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε προοπτική πολιτική λύσης. Διότι αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι χωρίς μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, δεν θα απαντηθούν οι αγωνίες του αγωνιζόμενου φοιτητικού και αγροτικού κόσμου, της κοινωνίας που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Χωρίς πολιτική αλλαγή δεν θα απαντηθούν οι αγωνίες της κοινωνίας. Ο διάλογος μέσα στον προοδευτικό χώρο είναι αναγκαίος. Αφορά τις οργανωμένες και συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις.

Όχι τις διασπάσεις τους και βεβαίως όχι προτεραιότητες εξωπολιτικών κέντρων που φαντάζονται εξελίξεις ερήμην ή ακόμα και ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ. Απαντάμε με τις πρωτοβουλίες μας σε όσους πιστεύουν το αντίθετο. Η ΠΓ καλεί τα μέλη του κόμματος από την κορυφή μέχρι τη βάση να δώσουν ενωμένα τους αγώνες που έρχονται. στο συνέδριο του κόμματος. Σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ. Νέα συνεδρίαση της Πολιτικής γραμματείας θα πραγματοποιηθεί αύριο. Ξεκινάμε για την αναγκαία δημοκρατική αλλαγή.

Ποιοι αμφισβητούν τον Στέφανο Κασσελάκη

Τα 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν άμεση σύγκληση του οργάνου είναι οι εξής:

ΑΡΑΠΗ-ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Οι μόνοι που δεν υπέγραψαν το αίτημα ήταν οι δύο γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, η τομεάρχης Εξωτερικών Ρένα Δούρου, η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος και η Μάγκυ Δούση.

Η Θεοδώρα Τζάκρη δεν έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και δεν συνδέθηκε και διαδικτυακά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, δεν συνδέθηκε ούτε διαδικτυακά και πρότιμησε να τους έστειλε επιστολή, εμμένοντας στις θέσεις του και δίνοντάς τους ραντεβού στο συνέδριο.

Ραγκούσης: Η πρωτοβουλία Κασσελάκη ακύρωσε το συνέδριο του κόμματος

Λίγο πριν τη διακοπή της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Ραγκούσης εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανο Κασσελάκη, με αφορμή την πρωτοβουλία του να θέσει στα μέλη ερωτηματολόγιο για το όνομα, την ταυτότητα και το μέλλον του κόμματος μέσω του isyriza. Όπως επισήμανε, με την απόφασή του ο Στέφανος Κασσελάκης να θέσει πριν από το συνέδριο θέματα ταυτότητας του κόμματος, το ακύρωσε εκ των πραγμάτων και μαζί τη δυνατότητα ανασύνταξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εν όψει εκλογών.

Ο Γιάννης Ραγκούσης απέδωσε πλήρεις ευθύνες στον Στέφανο Κασσελάκη για τη δημοσκοπική κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας ότι έλαβαν ο ίδιος ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του «μια σειρά από λανθασμένες πρωτοβουλίες», σχόλια όπως αυτό περί «άρρωστης αξιωματικής αντιπολίτευσης» ή η δημοσιότητα που πήρε η δήλωσή του ότι του έγινε πρόταση υπουργοποίησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρει τα εξής:

Κι αυτός δεν είναι ούτε το ερωτηματολόγιο ούτε το συνέδριο. Είναι η συνεχής υποχώρηση της κοινωνικής και δημοσκοπικής επιρροής του κόμματος.

Κι επειδή με αυτήν την επιστολή, πιθανότατα ξεκίνησε ένα πρόωρο blame game ενόψει ευρωεκλογών, θα πω καθαρά ότι για την κακή δημοσκοπική εικόνα, υπεύθυνη δεν είναι η Πολιτική Γραμματεία.

Ευθύνη έχουν μια σειρά από λανθασμένες πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από τον Πρόεδρο και τους άμεσους συνεργάτες του, ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες.

Η Πολιτική Γραμματεία ποια ευθύνη είχε για την αρνητική δημοσιότητα που προκαλέσαμε, για παράδειγμα:

  • με δηλώσεις περί «άρρωστης αξιωματικής αντιπολίτευσης»,
  • με το δάνειο Προέδρου στο κόμμα,
  • με την πρόταση υπουργοποίησης του Στ.Κασσελάκη.
  • με την διαφοροποίηση βουλευτών από την κομματική γραμμή για την ισότητα στο γάμο, που τελικά εξελίχθηκε εντελώς άδικα για 34 βουλευτές μας που ανέλαβαν το πολιτικό κόστος και έμειναν πιστοί στις αρχές μας.

2. Συμφωνώ με το ερωτηματολόγιο και με τη δυνατότητα τα μέλη να εκφραστούν και να πουν τη γνώμη τους για σειρά θεμάτων που πρέπει να τίθενται όμως με το σωστό επιστημονικά τρόπο.

3. Διαφωνώ με τον Πρόεδρο που ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των όσων απαντήσουν τα μέλη.
Αυτό θα είναι βαρύτατη προσβολή στα μέλη του κόμματος που θα συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο.

4. Ωστόσο, το συνέδριο είναι η κορυφαία στιγμή των μελών του κόμματος.
Το συνέδριο είναι ώρα των μελών.

Και δυστυχώς το ερωτηματολόγιο με τα συγκεκριμένα ταυτοτικά ερωτήματα που θέτει, εκ των πραγμάτων, έληξε το συνέδριο θέσεων πριν καν αυτό ξεκινήσει.
Με άλλα λόγια το συνέδριο αναβλήθηκε ήδη.

Και υπό αυτήν την έννοια η πρωτοβουλία να θέσει αυτά τα θέματα μετά το τέλος του προσυνεδριακού διαλόγου και Οχι στην αρχή του, ακυρώνει την κορυφαία στιγμή των μελών.

Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι έχει πια νόημα να συζητάς για τα δευτερεύοντα θέματα σε ένα κόμμα που δεν ξέρεις πως ονομάζεται, που πηγαίνει κοκ.

Άρα η πρωτοβουλία του Προέδρου ακύρωσε το συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας ενόψει ευρωεκλογών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή