ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο άγνωστο.... ο ΣΥΡΙΖΑ - Κύμα οργής κατά του Κασσελάκη - Απόψε... στο κομματικό εδώλιο

Στο άγνωστο.... ο ΣΥΡΙΖΑ - Κύμα οργής κατά του Κασσελάκη - Απόψε... στο κομματικό εδώλιο

Το μπρα ντε φερ ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχιστεί σήμερα, στις 19.00, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά. 

Απομονωμένος είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης καθώς με τη στάση του προκάλεσε την οργή ακόμη και των στελεχών που βρίσκονταν κοντά τους. Μετά την πρωτοβουλία του για το ερωτηματολόγιο, ο Στέφανος Κασσελάκης αγνόησε και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος αποφεύγοντας να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Εξέλιξη που πυροδότησε κύματα οργής από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας για την «αντιθεσμική» συμπεριφορά του προέδρου.

Σειρά στελεχών με παρεμβάσεις τους στα μέσα ενημέρωσης άφησαν σαφέστατες αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Τον χορό των σημερινών αιχμών κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη έσυρε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλός.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, καυτηρίασε ευθέως τη χθεσινή επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και τον προέτρεψε να μην ρίχνει νερό στον μύλο της εσωστρέφειας. Ειδικότερα, τον κατηγόρητσε πως «δεν πάει σε μια κατεύθυνση συνεννόησης, αλλά σε μια κατεύθυνση επίρριψης ευθυνών» και προσέθεσε με νόημα: «Εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ίδρυσε νέο κόμμα».

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα του Κασσελάκη περί αδιαμεσολάβητου, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι δεν είπε κανείς ότι καταργούνται τα όργανα. «Αδιαμεσολάβητα αλλά και όργανα» υπογράμμισε.

Επέκρινε τον κ. Κασσελάκη λέγοντας πως υπήρξε εκ μέρους του μια λανθασμένη αιφνιδιαστική ενέργεια με το ερωτηματολόγιο και του επέρριψε την ευθύνη ότι άλλαξε την ατζέντα αντί να είναι το αγροτικό με τη συζήτηση για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο χρονικό σημείο που έγινε και χωρίς ενημέρωση κανενός στελέχους του κόμματος. Όταν ανοίγεις θέματα για τον τίτλο για το σύμβολο έπρεπε να είχε γίνει συνεννόηση» σημείωσε.

Αναφερθείς στη σημερινή συνεδρίαση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας έθεσε το θέμα αποκατάστασης της ορθής λειτουργίας του κόμματος και διαμήνυσε πως δεν μπορεί να υπάρχουν αιφνιδιασμοί. Επίσης, ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να δώσει διευκρινίσεις για την επιστολή.

Ραγκούσης: Θέλουμε να αγιάσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν μας αφήνουν

Το συνέδριο είναι η τελευταία ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ για αντεπίθεση ανάκαμψης προκεμένου να αποφύγουμε τα άσχημα σενάρια, είπε ο Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

«Προπαθούμε να αγιάσουμε και δεν μας αφήνουν όλες αυτές οι εξελίξεις και οι πρωτοβουλίς» είπε χαρακτηριστικά για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το ερωτηματολόγιο, ο κ. Ραγκούσης εμφανίστηκε προωθημένος λέγοντας πως πρέπει να δώσουμε τις απαντήσεις στη δημοσιότητα.

Σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως πρέπει να στρίψει κεντροαριστερά.

Νίκος Παππάς: Να αξιολογηθούμε όλοι από τη βάση - Να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα το ερωτηματολόγιο

Την ανάγκη να γίνουν πολλά βήματα ακόμη για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μια επαρκή συλλογική λειτουργία, υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN.

Σε ό,τι αφορά το ερωτηματολόγιο, είπε πως πρέπει να εμπλουτιστεί και να πάει στη βάση με δεσμευτικό χαρακτήρα των αποφάσεων της. «Η βάση δεν είναι για δειγματοληψία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στο ερωτήματα αν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί αριστερά ή κεντροαριστερά, είπε πως «παρεκκλίνουμε από αυτό που ψηφίσαμε».

Μάλιστα, ζήτησε να αξιολογηθούν όλοι από τη βάση. Αυτό είναι το αυτονόητο, προσέθεσε.

Ερωτηθείς αν 5 μήνες μετά μετάνιωσε που στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη, είπε ότι δεν έχει μετανιώσει διότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν καταστροφική για τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι το κόμμα έχει πολλή δουλειά ακόμη.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, προσδιόρισε τον πήχη ψηλά και τόνισε πως ο στόχος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη.

Ζαχαριάδης: Δεν εκλέξαμε μονάρχη αλλά πρόεδρο - Τι θα πει αν έρθει ο Κασσελάκης

Ζήτημα πολιτικής πορείας, προσανατολισμού και συνενταγμένης ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Προέταξε την ανάγκη ενός ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικού από τα προηγούμενα χρόνια και να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ότι διοικεί το κόμμα σαν επιχείρηση, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως εκλέξαμε πρόεδρο, δεν εκλέγαμε μονάρχη.

Στο σχόλιο του Γιώργου Παπαδάκη ότι σημασία έχει τι λέει ο Κασσελάκης, ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε πως λέει ότι είναι πρόεδρος.

Στην επισήμανση της Μαρίας Αναστασοπούλου να δούμε αν έρθει σήμερα ο κ. Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία, ο κ. Ζαχαριάδης είπε τι θα πει αν έρθει, είναι μέλος της.

«Βλέπει» επιστροφή Τσίπρα μέχρι τις εθνικές εκλογές

Τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, επιχείρησε να αποκωδικοποιήσει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδημητρίου μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ωστόσο, η εκτίμηση που προκάλεσε έκπληξη είναι η πρόβλεψη με ποιον θα πάει στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. «Μητσοτάκης - Τσίπρας, η κόντρα στις επόμενες εθνικές εκλογές» προέβλεψε ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου.

Κρίσιμη για το μέλλον του Κασσελάκη η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο δεύτερος γύρος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19:00 θα κρίνει εν πολλοίς την τύχη του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν και το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Η «μαραθώνια» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πραγματοποιήθηκε μέσα σε βαρύ κλίμα, καθώς ο πρόεδρος με την κίνησή του να μην συμμετάσχει επί της ουσίας απαξίωσε το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, για να ακούσει τι είχαν να του πουν τα μέλη του – τα οποία είναι και εκείνα εκλεγμένα από τη βάση. Αντίθετα, επέλεξε να τους απευθυνθεί με μια μακροσκελή επιστολή, δείχνοντας τους ξεκάθαρα ότι θα προχωρήσει όπως εκείνος κρίνει, χωρίς να ζητάει για τίποτα τη γνώμη τους.

Τα «στρατόπεδα»

Η αδιαμφισβήτητη επικεφαλής της ομάδας των μελών της Πολιτικής Γραμματείας που έχει ενοχληθεί με τις κινήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η Όλγα Γεροβασίλη. Μάλιστα, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επιστολή Κασσελάκη, συμπληρώνοντας ότι «επιστρέφεται όπως είναι».

Μάλιστα, φέρεται να ζήτησε και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και την αναβολή του Συνεδρίου. Μαζί της συντάχθηκαν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Διονύσης Τεμπονέρας, η Ελένη Συμεωνίδου και η Ζωή Καρκούλια.

Ωστόσο, ο Νίκος Παππάς - που διαθέτει πολύ μεγάλη επιρροή στην Κεντρική Επιτροπή - έκανε ένα βήμα πίσω, μη θέλοντας να οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Και είναι δεδομένο ότι χωρίς τη στήριξη του, μετωπική σύγκρουση με τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν μπορούσε να γίνει.

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η σκληρή γραμμή που κράτησε απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι ήταν από τους πρώτους τον στήριξαν το καλοκαίρι, αλλά και η φράση του Παύλου Πολάκη, που φέρεται να είπε προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ότι «είμαι σε δύσκολη θέση απέναντι σας, γιατί τον στήριξα».

Πάντως, ο χανιώτης βουλευτής ήταν από τα πρόσωπα που ήθελαν να υπάρξει συνεννόηση με τον Στέφανο Κασσελάκη και όχι ρήξη.

Νέα απάντηση Κασσελάκη

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το Λονδίνο όπου βρίσκονταν την ώρα που στην Αθήνα το κόμμα του ετοιμάζονταν ακόμα και να τον αμφισβητήσει, έδειξε να απολαμβάνει από την άκοπη επικρατήσει του στον «πρώτο γύρο» αυτής της σύγκρουσης.

Μάλιστα, επανέλαβε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο LSE ότι θέλει να ακούγεται η φωνή των μελών, υποστηρίζοντας ότι τα ερωτήματα που έθεσε μέσω του isyriza δεν αφορούν το Συνέδριο, αλλά μακροπρόθεσμα πλάνα.

«Πώς ένα κόμμα που φοβάται να ακούσει τα μέλη του περιμένει να κυβερνήσει στο μέλλον; (…) Αν οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δουλέψει σωστά δεν θα ήμουν πρόεδρος σήμερα», σημείωσε, για να συμπληρώσει πως «δεν πρέπει να φοβόμαστε να απευθυνθούμε στα μέλη. Αυτό είναι η Αριστερά».