ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στις 19.00 ο «δεύτερος γύρος» της κόντρας Κασσελάκη - Πολιτικής Γραμματείας - Το παρασκήνιο

ΣΥΡΙΖΑ: Στις 19.00 ο «δεύτερος γύρος» της κόντρας Κασσελάκη - Πολιτικής Γραμματείας - Το παρασκήνιο

Αν και τα μπρος πίσω αρκετών στελεχών αποδυνάμωσαν την πτέρυγα των «σκληρών» -η οποία ήταν διατεθειμένη ακόμα και να αμφισβητούσε τον Στέφανο Κασσελάκη, αν χρειάζονταν- όλες οι επιλογές βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι.

Το μπρα ντε φερ ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχιστεί και την Τρίτη, στις 19.00, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά, αν και στον «πρώτο γύρο» ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να βγαίνει νικητής «στα σημεία», αφού η πτέρυγα των «σκληρών» βγαίνει αποδυναμωμένη μετά την απροθυμία αρκετών μελών του οργάνου να συγκρουστούν με τον πρόεδρο.

«Γύρος δεύτερος»

Η «μαραθώνια» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πραγματοποιήθηκε μέσα σε βαρύ κλίμα. Και ο λόγος ήταν η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να μην συνδεθεί διαδικτυακά για να συζητήσει με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος του, τα οποία είχαν εξοργιστεί από την επιλογή του να θέσει παραμονή του Συνεδρίου, ζητήματα ταυτοτικού χαρακτήρα, τα οποία δεν βρίσκονταν στην προσυνεδριακή συζήτηση.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα από το γεγονός ότι δεν συνδέθηκε ποτέ με το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, για να ακούσει τι είχαν να του πουν τα μέλη του – τα οποία είναι και εκείνα εκλεγμένα από τη βάση. Αντίθετα, επέλεξε να τους απευθυνθεί με μια μακροσκελή επιστολή, δείχνοντας τους ξεκάθαρα ότι θα προχωρήσει όπως εκείνος κρίνει, χωρίς να ζητάει για τίποτα τη γνώμη τους.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν την κίνηση του «απαξιωτική» προς τα όργανα και «προσβλητική» προς τα στελέχη τους. Αυτό που, ωστόσο, έχει σημασία, είναι ότι την κρίσιμη στιγμή, αρκετά από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που ζήτησαν τη σύγκληση της μετά την παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη, δεν τόλμησαν να απαντήσουν στην «πρόκληση» του Στέφανου Κασσελάκη και να ζητήσουν την έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Έτσι, αποφάσισαν να επαναλάβουν σήμερα τη συνεδρίαση, στις 19.00, όταν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει επιστρέψει από το Λονδίνο, με σκοπό να τον φέρουν ενώπιον του οργάνου. Στην πραγματικότητα, του δίνουν μια ευκαιρία να τον ακούσουν και να βρουν μαζί διέξοδο.

Πάντως, αν και τα μπρος, πίσω αρκετών στελεχών αποδυνάμωσαν την πτέρυγα των «σκληρών» -η οποία ήταν διατεθειμένη ακόμα και να αμφισβητούσε τον Στέφανο Κασσελάκη, αν χρειάζονταν- όλες οι επιλογές βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν απάντηση προς την επιστολή Κασσελάκη, αλλά με μια προσεκτική ματιά θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι ήταν μια συρραφή από απόψεις αρκετών στελεχών, ενώ γίνεται σαφές ότι επιχειρήθηκε να είναι και ίσων αποστάσεων, για να καθρεφτίζει όλες τις τάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο όργανο.

«Είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και βεβαίως όχι ένα αρχηγικό κόμμα. Είναι λοιπόν η ώρα των μελών τα οποία και έχουν το λόγο… Σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνομοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν ανάμεσα σε άλλα.

Τα «στρατόπεδα»

Η αδιαμφισβήτητη επικεφαλής της ομάδας των μελών της Πολιτικής Γραμματείας που έχει ενοχληθεί με τις κινήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η Όλγα Γεροβασίλη. Μάλιστα, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επιστολή Κασσελάκη, συμπληρώνοντας ότι «επιστρέφεται όπως είναι».

Μάλιστα, φέρεται να ζήτησε και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και την αναβολή του Συνεδρίου. Μαζί της συντάχθηκαν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Διονύσης Τεμπονέρας, η Ελένη Συμεωνίδου και η Ζωή Καρκούλια.

Ωστόσο, ο Νίκος Παππάς - που διαθέτει πολύ μεγάλη επιρροή στην Κεντρική Επιτροπή - έκανε ένα βήμα πίσω, μη θέλοντας να οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Και είναι δεδομένο ότι χωρίς τη στήριξη του, μετωπική σύγκρουση με τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν μπορούσε να γίνει.

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η σκληρή γραμμή που κράτησε απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι ήταν από τους πρώτους τον στήριξαν το καλοκαίρι, αλλά και η φράση του Παύλου Πολάκη, που φέρεται να είπε προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ότι «είμαι σε δύσκολη θέση απέναντι σας, γιατί τον στήριξα».

Πάντως, ο χανιώτης βουλευτής ήταν από τα πρόσωπα που ήθελαν να υπάρξει συνεννόηση με τον Στέφανο Κασσελάκη και όχι ρήξη.

Νέα απάντηση Κασσελάκη

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το Λονδίνο όπου βρίσκονταν την ώρα που στην Αθήνα το κόμμα του ετοιμάζονταν ακόμα και να τον αμφισβητήσει, έδειξε να απολαμβάνει από την άκοπη επικρατήσει του στον «πρώτο γύρο» αυτής της σύγκρουσης.

Μάλιστα, επανέλαβε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο LSE ότι θέλει να ακούγεται η φωνή των μελών, υποστηρίζοντας ότι τα ερωτήματα που έθεσε μέσω του isyriza δεν αφορούν το Συνέδριο, αλλά μακροπρόθεσμα πλάνα.

«Πώς ένα κόμμα που φοβάται να ακούσει τα μέλη του περιμένει να κυβερνήσει στο μέλλον; (…) Αν οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δουλέψει σωστά δεν θα ήμουν πρόεδρος σήμερα», σημείωσε, για να συμπληρώσει πως «δεν πρέπει να φοβόμαστε να απευθυνθούμε στα μέλη. Αυτό είναι η Αριστερά».