ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ για μη κρατικά ΑΕΙ: Κομματική πειθαρχία και η μπάλα στην εξέδρα

ΠΑΣΟΚ για μη κρατικά ΑΕΙ: Κομματική πειθαρχία και η μπάλα στην εξέδρα

Έτοιμος να προχωρήσει σε επιπλήξεις όσων εκ των στελεχών/βουλευτών της Χαριλάου Τρικούπη επιδιώξουν να στηρίξουν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που μπερδεύει ακόμα περισσότερο την τάση του λέγοντας ότι συμφωνεί σε συναίνεση.

Είναι βέβαια ένα ερώτημα για ποια συναίνεση μιλάει ο κ. Ανδρουλάκης όταν δίνει γραμμή να μην ψηφίσει κανείς το νομοσχέδιο του Κυριάκου Πιερρακάκη και παράλληλα δηλώνει ότι δεν θα δέσει τα κορδόνια του Μητσοτάκη για κανένα ζήτημα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, μάλλον ζυγίζει ότι δεν είναι πολλοί οι διαφωνούντες/διαφωνούσες με την επίσημη γραμμή και παράλληλα ρίχνει δίχτυα στην εκλογική δεξαμενή του υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ, κοινό το οποίο είναι κατά της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ.

Παρόλα αυτά η στρατηγική του κ. Ανδρουλάκη είναι βέβαιον ότι θα πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις, αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επί του συγκεκριμένου θέματος αλλάζει συνεχώς απόψεις οδηγώντας αρκετούς να του προσάπτουν τακτική πολιτικού χαμαιλέοντα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης χτίζει ήδη το αφήγημά του για την αποτροπή διαφοροποιήσεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Κινείται με επίσημη γραμμή την καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου της ΝΔ για τα ΑΕΙ και την υπερψήφιση ορισμένων άρθρων, όπως αυτού που αφορά το εθνικό απολυτήριο. Μάλιστα, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται να διαμορφώνει μια σκληρή στάση, στα όρια της κομματικής πειθαρχίας, απέναντι σε διαφωνούντες/ούσες, με προεξάρχουσα τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου που ήδη έχει εκφραστεί υπέρ του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Τα όργανα πάντως του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν συζητήσει επαρκώς το νομοσχέδιο. Το τελευταίο εφεύρημα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ότι θα συμφωνήσει για τα μη κρατικά ΑΕΙ όταν υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση και αλλάξει το άρθρο 16! Κοινώς ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, αφού πρέπει να μεσολαβήσει αναθεωρητική Βουλή και η αλλαγή θα ισχύσει από την μεθεπόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Ο κ. Ανδρουλάκης απειλεί μάλιστα τα στελέχη του λέγοντας: «η θέση του ΠΑΣΟΚ για καταψήφιση επί της Αρχής του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στηρίζεται στο πρόγραμμά του κόμματος και επομένως όποια απόκλιση σε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα δεν είναι ανεκτή. Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν περαιτέρω σε επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Πριν δηλαδή συνεδριάσει η Κ.Ο. ο κ. Ανδρουλάκης προκαταβάλει ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η δική του θέση. Απλά, όμορφα και δημοκρατικά. Αυτό που δεν γίνεται αντιληπτό είναι γιατί πρέπει να συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αφού ο πρόεδρος έχει ήδη αποφασίσει μόνος του!

Αρκετοί πάντως θεωρούν ότι ο κ. Ανδρουλάκης βάζει σε τροχιά αναχρονισμού το ΠΑΣΟΚ διευρύνοντας το χάσμα λόγων και έργων μετά την απόφαση του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λένε και στη ΝΔ, βαδίζει στα μονοπάτια του μικροκομματισμού και επιχειρεί καθώς φαίνεται να καλύψει το πολιτικό-κοινωνικό κενό που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ με νότες μικροπολιτικής. Αφενός γιατί πιστεύει ότι έτσι θα μπει σε ένα παιχνίδι “επαναστατικής γυμναστικής” απέναντι στη μεταρρυθμιστική διάθεση της Κυβέρνησης, αφετέρου διότι θεωρεί πως γυρίζοντας τη πλάτη στη νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα προσελκύσουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.