ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Σιακαντάρης στο Newsbomb.gr: Η «αποαριστεροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ευδιάκριτη

Γιώργος Σιακαντάρης στο Newsbomb.gr:  Η «αποαριστεροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ευδιάκριτη

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ευδιάκριτη η «αποαριστεροποίηση» του κόμματος και «πλέον περνάμε από την pasoκification στην syrizokification»

Με κινούμενη άμμο μοιάζει η κατάσταση στην Αριστερά, καθώς μια εβδομάδα μετά από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ οι πληγές μοιάζουν αδύνατον να κλείσουν, ενώ άλλα κόμματα, όπως η «Νέα Αριστερά» προαλείφονται για σημαντικό πολιτικό ρόλο το επόμενο διάστημα δεδομένης της φθοράς του κόμματος από το οποίο προήλθε.

Το Newsbomb.gr, απευθύνθηκε στον διδάκτορα Κοινωνιολογίας, Γιώργο Σιακαντάρη προκειμένου να αναλύσει τα δεδομένα και να ενώσει τα κομμάτια του πολύπλοκου παζλ. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ευδιάκριτη η «αποαριστεροποίηση» του κόμματος, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «πλέον περνάμε από την pasoκification στην syrizokification».

Με την πολύχρονη και πολυδιάστατη εμπειρία του, έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων και επιστημονικός διευθυντής στο ΙΣΤΑΜΕ, ο κ. Σιακαντάρης εξηγεί μια εβδομάδα μετά από το συνέδριο τελικά ποιοι ήταν οι «νικητές» και ποιοι οι «ηττημένοι» και βέβαια πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες

«Καταρχάς μπορούμε να μιλήσουμε για το χειρότερο Συνέδριο ελληνικού πολιτικού κόμματος που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί. Εννοώ χειρότερο από πλευράς πολιτικού περιεχομένου. Καμία πολιτική και προγραμματική συζήτηση δεν έγινε εκεί. Ένα Συνέδριο που λίγες ώρες πριν την έναρξή του φαινόταν πως θα ξεκινήσει σαν μονόπρακτο έργο. Με τον αρχηγό ως μόνο ηθοποιό επί σκηνής και τους σύνεδρους ως θεατές, χωρίς εισιτήριο. Ένα Συνέδριο χωρίς Θέσεις, με σύνεδρους όλους όσοι δήλωναν υποστηρικτές του προέδρου, δεν προοιωνιζόταν τίποτα καλό», σημειώνει σε ένα πρώτο σχόλιο.

Η παρέμβαση Τσίπρα και η επίδειξη ισχύος

Καταλυτικό ρόλο σύμφωνα με τον κ. Σιακαντάρη έπαιξε η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. «Η παρέμβαση Τσίπρα άλλαξε τα δεδομένα. Προς το χειρότερο. Ο πρώην αρχηγός με αλαζονικό λόγο και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και αυτογνωσίας για το που αυτός οδήγησε το κόμμα του από τη στιγμή που έχασε την εξουσία, καλούσε τον νυν να προσφύγει εκ νέου στις κάλπες για να “αναβαθμιστεί”. Στην ουσία ο Τσίπρας ήθελε να του υπενθυμίσει ποιος είναι ο κυρίαρχος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό όμως έψαχνε και ο Κασσελάκης. Μια αφορμή για να προσφύγει στις κάλπες, όπου πλέον με αλλοιωμένη τη σύνθεση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ θα επανεκλεγόταν με 90%, όπως είπε. Η κίνηση Τσίπρα έβλαψε τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δυο τους βγήκαν ηττημένοι. Περισσότερο όμως ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μπορεί να είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του τη σκέψη μετά την Όλγα Γεροβασίλη, αν αυτή εκλεγόταν, να επανερχόταν ως σωτήρας», αναφέρει.

Ποιοι ήταν οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Όσον αφορά τους κερδισμένους του συνεδρίου ο κ. Σιακαντάρης εξέφρασε στο Newsbomb.gr την άποψη ότι «νικητής βγήκε η τριάδα Ν. Παππάς, Σ. Φάμελος, Γ. Τσίπρας η πρόταση των οποίων για μη διεξαγωγή εκλογών επικράτησε χωρίς να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία».

Στον αντίποδα πιστεύει πως ηττημένοι ήταν οι δυο αρχηγοί. «Αλλά αυτό λίγη σημασία έχει. Γιατί μεγάλος ηττημένος βγήκε η υπόθεση της Αριστεράς. Ο Κασσελάκης γίνεται εμφανές πλέον πως θέλει να απαλλαγεί απ’ οτιδήποτε μοιάζει με αριστερό στο κόμμα του. Και θα το κάνει, αν μείνει μέχρι τις επόμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές», εξηγεί.

Η αλαζονεία Κασσελάκη και η νέα μορφή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά και από όσα συνέβησαν στο συνέδριο έχει κατηγορηθεί για αλαζονεία και ναρκισσισμό. Φράσεις δε του τύπου «βρείτε μου αντίπαλο» ή «θα κέρδιζα με 90%» συντηρούν αυτήν την άποψη. Το ζήτημα είναι πλέον αν μπορεί αυτή η στάση να οδηγήσει σε περαιτέρω διάσπαση τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αποστασιοποίηση από τη βάση του.

Ο κ. Σιακαντάρης εντοπίζει ακόμη βαθύτερα το πρόβλημα: «Πλέον το ζήτημα δεν είναι η περαιτέρω διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η συνέχιση της ύπαρξής του με τη σημερινή μορφή. Προσωπικά θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως Κασσελάκη, πληρώνει για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για ν’ ανέλθει στην εξουσία, αλλά και τον τρόπο που κυβέρνησε συμμαχώντας με το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. Σημασία έχει πως αυτές οι φράσεις και το γενικότερο σόου Κασσελάκη, τύπου “κάμερα σε μένα”, οδηγεί στη μετάλλαξη προς το χειρότερο αυτού του κόμματος. Όλα δείχνουν πως αυτό οδηγείται σε περαιτέρω συρρίκνωση, αλλά και, ας μου επιτραπεί ο όρος, σε αποαριστεροποίηση».

«Περνάμε από την pasoκification στην syrizokification»

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σιακαντάρη «πλέον περνάμε από την pasoκification στην syrizokification».

Ωστόσο υπογραμμίζει μια άλλη σημαντική παράμετρο: «Αλλά ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί, όχι όσον αφορά την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όσον αφορά την τύχη του Κασσελάκη. Γιατί αν και ο ΣΥΡΙΖΑ φθίνει, στη χώρα υπάρχει ένα ευρύ κοινό βαπτισμένο και διαπαιδαγωγημένο στο πνεύμα του αυριανισμού και του πολιτικού μεσσιανισμού, το οποίο αναζητά αυτόνομη πολιτική στέγη. Ο Κασσελάκης τούς υπόσχεται πως ένα τέτοιο σπίτι θέλει να κτίσει. Βεβαίως αυτό το σπίτι δεν μπορεί να γίνει κυβερνείο, αλλά ποιος ξέρει αν δεν μπορεί να γίνει καταφύγιο των δυσαρεστημένων απ’ όλα τα κυβερνεία;»

Η στάση Κασσελάκη και το one man show

Ένα άλλο φαινόμενο που έχει προκαλέσει σχόλια είναι η στάση του Στέφανου Κασσελάκη, ο τρόπος που επικοινωνεί και που παρεμβαίνει. Το Newsbomb.gr ρώτησε τον κ. Σιακαντάρη αν αυτή η στάση πως απλώς διαφορετική με την ελληνική παλαιοκομματική πραγματικότητα και για αυτό ξενίζει ή μοιάζει σοβαρά απροσάρμοστη

«Η στάση του Κασσελάκη ως σκηνική, αλλά και πολιτική παρουσία δείχνει συμπεριφορά λαϊκιστή πολιτικού. Κοιτάξτε το όλο σκηνικό της παρουσίας του στο Συνέδριο. One man show. Και ποιος ξέρει ίσως και οι θέσεις για την περιβόητη “ατζέντα Ισλαμαμπάντ” προς τα εκεί βαδίζουν», απαντάει.

Μπορεί να παίξει ρόλο ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα;

Σε αυτό το ερώτημα ο πολιτικός αναλυτής είναι απόλυτος: «Ο μεγάλος ηττημένος του Συνεδρίου ήταν ο Τσίπρας. Μέχρι και αποδοκιμασίες ακούστηκαν σ’ αυτό για τον “μεγάλο ηγέτη”. Τόσο έχει μεταλλαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας ήθελε να γίνει μέντορας του Κασσελάκη βάζοντας το “μικρό παιδί”, όπως τον κατηγόρησε ο ίδιος ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στη συνέχεια θέλησε να τον διώξει με πιθανό σκοπό την επιστροφή του ως σωτήρας, μετά το διάλλειμα Γεροβασίλη. Τελικά έγινε Αλαβάνος. Ο Κασσελάκης και οι μεταλλαγμένοι Συριζαίοι τού επιφύλαξαν την τύχη που αυτός είχε επιφυλάξει στον προηγούμενο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ», κάνει τον παραλληλισμό.

Προλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις ευρωεκλογές;

Πλέον με όλα αυτά τα δεδομένα ζητούμενο παραμείνει κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα μέχρι τις ευρωεκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μόνο προς το χειρότερο, αλλά όχι τόσο χάλια ώστε να μη προλάβει ο αρχηγός του να τον μεταλλάξει σε νέο κόμμα με νέο όνομα, μετά απ’ αυτές. Με το απρόβλεπτο του ανδρός δεν θα απέκλεια να το επιχειρήσει και πριν απ’ αυτές. Το ζητούμενο όμως είναι, αν θα αντέξει αυτό το νέο μόρφωμα τη βάσανο των εθνικών εκλογών», επισημαίνει ο κ. Σιακαντάρης.

Θα υπάρξει Αριστερά στη χώρα;

Τέλος, μια εύλογη απορία είναι αν μετά από λες αυτές τις εξελίξεις η χώρα θα πορεύεται πλέον χωρίς Αριστερά. Το ερώτημα καθίσταται ακόμη πιο επίκαιρο λόγω και της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του κόμματος της «Νέας Αριστεράς» αυτές τις μέρες στο ΣΕΦ.

«Ο δρόμος είναι ανοικτός για τη Νέα Αριστερά, αρκεί αυτή να προχωρήσει σε κριτική σε βασικές επιλογές του Τσίπρα, όπως η συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. και αρκεί αυτή να ανοίξει το διάλογο με τους σοσιαλδημοκράτες», εκτιμάει σχετικά με αυτό ο Γιώργος Σικαντάρης.