ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδησσός: «Κάθε μέρα, γίνεται πραγματικός πόλεμος εδώ» – Οι πρώτες δηλώσεις Μητσοτάκη μετά την έκρηξη

Οδησσός: «Κάθε μέρα, γίνεται πραγματικός πόλεμος εδώ» – Οι πρώτες δηλώσεις Μητσοτάκη μετά την έκρηξη

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην επίθεση που δέχθηκε η αποστολή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι από ρωσικό πύραυλο, στην Οδησσό.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στάθηκε στην επίθεση σε κοντινή απόσταση από ρωσικό πύραυλο με στόχο την αποστολή του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενόσω η ελληνική αντιπροσωπεία βρισκόταν στο λιμάνι της Οδησσού.

Σχολιάζοντας το σοβαρό περιστατικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «μας έκαναν μία ξενάγηση στο λιμάνι. Όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητα, ακούσαμε μία μεγάλη έκρηξη. Για εμάς, είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση της Ελλάδας, η οποία από την πρώτη στιγμή ήταν κοινή με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε ουδέτεροι στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών», επεσήμανε μεταξύ άλλων. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης ευρισκόμενος έξω από έναν ναό που έχει δεχθεί πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της Οδησσού για τους Έλληνες καθώς εκεί, περίπου 200 μέτρα από το σημείο όπου διεξαγόταν η συνέντευξη τύπου, βρίσκεται το ιστορικό κτήριο της Φιλικής Εταιρείας.

«Η Οδησσός είναι ταυτισμένη στη συνείδηση της πατρίδας με τον αγώνα της ανεξαρτησίας, την ελληνική επανάσταση», σημείωσε ακόμη.

Το «ευχαριστώ» Ζελένσκι σε Μητσοτάκη

«Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, που βρήκε το θάρρος να έλθει εδώ και ευχαριστώ για τη στήριξη», ήταν τα λόγια του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Οδησσό και τα μηνύματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφθεί την Οδησσό, προκειμένου να απευθύνει μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και μήνυμα προς το ελληνικό στοιχείο της Ουκρανίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής παιδείας της Διασποράς και έδρα της Φιλικής Εταιρείας, σύμβολο των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών.

Η επίσκεψη οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφαλείας, ενώ, είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, στο τέλος Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της Οδησσού, το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς και της ομογένειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στήριξη προς την Ουκρανία, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ, που θα συνεχισθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας και χωρίς να αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας μας.

Όσον αφορά τη στήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας, υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν της πρόσκλησης που τού είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός.

Στην Αθήνα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε συναντήσει για πρώτη φορά στο άτυπο δείπνο που οργάνωσε ο Πρωθυπουργός με τους ηγέτες της περιοχής, παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Το δείπνο και η Διακήρυξη των Αθηνών που είχε υιοθετηθεί εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός περνά μέσα από την Αθήνα.

Σε συνέχεια των αποφάσεων του ΝΑΤΟ –στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης και του Βίλνιους τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα προσχώρησε στην Διακήρυξη των ηγετών των G7 για τη στήριξη της Ουκρανίας– στην οποία επαναλαμβάνονται οι αποφάσεις της Συμμαχίας και επαναβεβαιώνεται η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας, τόσο διμερώς όσο και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Σχετικές ειδήσεις