ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Έτσι θα βελτιωθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας - Οι αναγκαίες αλλαγές

Παπαθανάσης: Έτσι θα βελτιωθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας - Οι αναγκαίες αλλαγές

“Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Υγεία με στόχο τη διασφάλιση ενός ισχυρού, βιώσιμου και δικαιότερου Δημοσίου Συστήματος Υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών”, δήλωσε από του βήματος της Ολομέλειας της Βουλής ο βουλευτής κ. Θανάσης Παπαθανάσης

Ο βουλευτής Θανάσης Παπαθανάσης παρουσίασε μία σειρά καίριων πτυχών για το επίμαχο νομοσχέδιο που ως στόχο έχει τη βελτίωση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, επισημαίνοντας την ανάγκη για αλλαγές που θα φέρουν ποιοτικές βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη των πολιτών. Με εμφανή την πρόθεση για ανάπτυξη και προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις του τομέα της υγείας, ο κ. Παπαθανάσης υπογραμμίζει τη σημασία της διαρκούς επένδυσης στον κρίσιμο αυτόν τομέα.

Σημείωσε δε ότι είναι πολύ σημαντική η δυνατότητα που παρέχεται στους ιατρούς του δημοσίου συστήματος υγείας να ασκούν ιδιωτική πρακτική αξιοποιώντας την κλινική τους εμπειρία. Αυτή η μεταρρύθμιση σε συνδυασμό με τις επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις και τις αυξήσεις στα εισοδήματα των ιατρών επιδιώκουμε να κάνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πιο ελκυστικό.

Το νομοσχέδιο, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης, στοχεύει στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που επηρεάζουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με ρεαλισμό και σοβαρότητα. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο αφορά την διεύρυνση της πρόσβασης σε προληπτικά προγράμματα, όπως ακριβώς αποτυπώνεται στην επέκταση του ηλικιακού ορίου για τις μαστογραφίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», ώστε να περιλαμβάνει γυναίκες ηλικίας από 45 έως 74 ετών, τη ρύθμιση των συνταγογραφήσεων των φαρμάκων και την διαπραγμάτευση των τιμών τους, καθώς και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των φορέων υγείας. Επιπλέον, τονίζεται η ενίσχυση της διαδικασίας αδειοδότησης ιδιωτικών κλινικών και η ορθολογική διαχείριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των νοσοκομείων, σε μία λογική εξορθολογισμού και διευθέτησης χρόνιων ζητημάτων της δημόσιας διοίκησης.

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε ο κ. Παπαθανάσης στην αξιοποίηση των φαρμακείων ως σημεία εμβολιασμού κατά της covid-19, καθώς διαθέτουν ένα άρτια εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο επιστημονικό προσωπικό και ένα μεγάλο και πυκνό δίκτυο δομών σε όλη τη χώρα ενώ η αποτελεσματικότητα τους στον εμβολιασμό κατά της γρίπης αλλά και η σημαντική συνεισφορά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας είναι αποδεδειγμένη.

Ο κ. Παπαθανάσης κάλεσε την Αντιπολίτευση να εξετάσει προσεκτικά το νομοσχέδιο και να συνεργαστεί για το κοινό καλό, υποστηρίζοντας ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. «Έχουμε υποχρέωση διασφάλισης ενός ισχυρού, βιώσιμου, και δίκαιου Δημοσίου Συστήματος Υγείας που θα παρέχει υψηλής ποιότητας περίθαλψη σε κάθε στάδιο της ζωής των πολιτών».

Καταλήγοντας ο κ. Παπαθανάσης τόνισε την δέσμευση της Κυβέρνησης για ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας ως πυλώνα για την ευημερία, την συνοχή και την ποιότητα ζωής των πολιτών, επιβεβαιώνοντας πως η προτεινόμενη μεταρρύθμιση προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Παπαθανάση: