ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Χαμόγελα» για την εσωκομματική κάλπη, «μουρμούρα» για τη διαφάνεια - Τα φαβορί που επικράτησαν

«Χαμόγελα» για την εσωκομματική κάλπη, «μουρμούρα» για τη διαφάνεια - Τα φαβορί που επικράτησαν

Ικανοποίηση επικρατεί στην Κουμουνδούρου από τον τρόπο με τον οποίο κύλησε η εσωκομματική προκριματική αναμέτρηση, για την ανάδειξη των 35 εκ των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ονόματα όσων κέρδισαν το «εισιτήριο» για το ευρωψηφοδέλτιο, θα ανακοινωθούν σήμερα, χωρίς, ωστόσο, να ανακοινωθούν αποτελέσματα και σειρά κατάταξης.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέρουν ότι στις εσωκομματικές αυτές κάλπες έλαβαν μέρος 60.000 πολίτες. Γεγονός που τους χαροποιεί ιδιαιτέρως, καθώς η χθεσινή ημέρα ήταν στην πραγματικότητα για παραλία και όχι ανοιξιάτική. Επομένως, θεωρούν πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι κινητοποιήθηκαν τόσοι άνθρωποι.

Μάλιστα, επικαλούμενοι τη μεγάλη συμμετοχή, έδωσαν και παράταση μίας ώρας στην όλη διαδικασία. Βέβαια, σε αυτές τις εκλογές είχαν δικαίωμα ψήφου όχι μόνο τα μέλη του κόμματος, αλλά και οι «φίλοι» του – χωρίς, όμως, να στηθεί ξεχωριστή κάλπη.

Επίσης, δεν ξεκαθαρίστηκε πόσοι ψήφισαν διαδικτυακά -ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδες, δεν έδωσαν στοιχεία για το πόσοι γράφτηκαν- και πόσοι προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα. Όπως και να έχει, στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγω για «μαζική συμμετοχή» και «μεγάλη επιτυχία» του εγχειρήματος.

Όπως ήταν λογικό, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν σήμερα. Διότι θα πρέπει να μετρηθούν οι σταυροί για 200 υποψήφιους, αλλά και να ληφθεί υπόψιν και η ποσόστωση, καθώς βάσει του καταστατικού του κόμματος, πρέπει να υπάρχει ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στο ψηφοδέλτιο.

Πάντως, ορισμένοι επισημαίνουν πως το γεγονός ότι δεν θα ανακοινωθούν σταυροί και σειρά κατάταξης -για να μην υπάρχει «πριμοδότηση» των πρώτων σε σταυρούς στην εθνική κάλπη- δεν αποτελεί και τον ορισμό της αδιάβλητης διαδικασίας – ασχέτως αν πολιτικά, έχει βάση η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

Μάλιστα, τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν ότι θα μπορούσαν κάποιοι να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί, ακόμα και να υπάρξουν ενστάσεις από εκείνους που θα μείνουν εν τέλει εκτός λίστας.

Η επικράτηση των φαβορί

Όπως ήταν αναμενόμενο -και σύμφωνα με πληροφορίες και όχι με αποτελέσματα- τα «φαβορί» ήταν αυτά που κυριάρχησαν. Από την Αττική προκρίνονται ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης και η ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου.

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Δώρα Αυγέρη, η Ολυμπία Τελιγιορίδου στη Δυτική Μακεδονία και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στη Δυτική Ελλάδα. Μέχρι αργά το βράδυ, στη Στερεά Ελλάδα πήγαιναν ψήφο, ψήφο η γιατρός Ελευθερία Γκλέτσου και επιχειρηματίας, γνωστός για τη συμμετοχή του στο reality “Survivor”, Νάσος Παπαργυρόπουλος.

Ποιους ενοχλεί ο Τσίπρας

Ωστόσο, αν κάτι δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από αυτό το έντονο τριήμερο, είναι τα παραπολιτικά σχόλια για τον Αλέξη Τσίπρα, με τα οποία γέμισαν κυριακάτικες εφημερίδες, που τον τελευταίο καιρό δείχνουν να εκτιμούν αρκετά τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι κάποιοι, ακόμα και σήμερα, δέκα -σχεδόν- μήνες μετά την παραίτηση του, δεν βλέπουν με ευχαρίστηση τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Μάλιστα, δείχνουν να αγωνιούν για τα σχέδια του πρώην πρωθυπουργού και για το αν θέλει να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή του πολιτικού σκηνικού.

Πάντως, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Τα σχέδια του είναι δημόσια και υλοποιούνται βήμα, βήμα. Προφανώς και κάποιους τους ενοχλεί που δεν κάθεται σαν «Βούδας» στο Σούνιο, παρεμβαίνοντας όποτε το κρίνει σκόπιμο. Το ερώτημα είναι γιατί έχουν αυτή την αγωνία…

Ταύτιση με Μαξίμου για Ισραήλ-Ιράν

Με μια βόλτα στα κοινωνικά δίκτυα, μπορούσε εύκολα κάποιος να καταλάβει ότι στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ -στους κανονικούς ανθρώπους, όχι τα τρολ- υπήρχε έντονη ενόχληση για την πλήρη ταύτιση της ανακοίνωσης του κόμματος και εκείνης του υπουργείου Εξωτερικών.

Εκείνο που ενόχλησε, δεν ήταν μόνο η επιλογή των ίδιων λέξεων, αλλά η ίδια θέση που εκφράζουν, στηρίζοντας επί της ουσίας πλήρως το Ισραήλ στην επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, χωρίς να αναφέρει ούτε μια λέξη για τις δικές του ευθύνες. Τόσο για την κλιμάκωση της έντασης με τη Τεχεράνη, όσο και για τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα.