ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ»

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ»
EUROKINISSI, φωτογραφία αρχείου.

«Στη Σύνοδο, θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας προσερχόμενος στα γραφεία της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στάθηκε στην εύφλεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, κατά την προσέλευση στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Στη Σύνοδο, θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ως προς τα πρώτα, θα ήθελα να κάνω τρεις επισημάνσεις.

Πρώτον, όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν, θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης.

Δεύτερον, θα συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο, μία χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενώ, επηρεάζεται άμεσα και η Κύπρος, αφού έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές. Στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να παρέχουμε και στον Λίβανο την υποστήριξη που χρειάζεται.

Τρίτον, θα συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν τη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Προς το παρόν, είμαι ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει και αναγνωρίζουν το γεγονός ότι αυτή μπορεί να προοδεύσει, αλλά πάντοτε στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τόνισε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Σε απόλυτη συνεννόηση με την Κύπρο, εκφράζω ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά που συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με αυτήν που μπορεί να υπάρξει στο ζήτημα του Κυπριακού, με αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που καθορίζουν το μοναδικό πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί και βέβαια, εκφράζοντας και εμείς την προσδοκία μας, να αποδόσει επιτέλους καρπούς.

Τέλος, τα θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα συζητηθούν αύριο (18/04)», ολοκλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις