ΚΟΣΜΟΣ

Χακάν Φιντάν: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι παγκόσμιος παράγοντας χωρίς την Τουρκία»

Χακάν Φιντάν: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι παγκόσμιος παράγοντας χωρίς την Τουρκία»
AP.

«Οι σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να είναι όμηροι των συμφερόντων ορισμένων κρατών – μελών», υπογράμμισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Σήμερα (06/09), ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βλέπει την Τουρκία ως μία υποψήφια χώρα, με την οποία μπορεί να πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις», μετά τη συνάντηση με τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ένωσης, Όλιβερ Βάρχελι, στην Άγκυρα.

«Αισθανόμαστε ευτυχείς που υποδεχόμαστε στη χώρα μας, τον κ. Όλιβερ Βάρχελι, Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση. Διανύουμε μία περίοδο, κατά την οποία η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος είναι αντιμέτωποι με διάφορες προκλήσεις. Σε αυτή την περίοδο, έχει γίνει σημαντικότερο από ποτέ οι σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθηθούν σε μία υγιή βάση· είναι σαφές ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ένωσης δε θα πρέπει να είναι όμηροι από τα στενά πολιτικά συμφέροντα ορισμένων κρατών – μελών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να είναι ένας πραγματικά παγκόσμιος παράγοντας χωρίς την Τουρκία», επεσήμανε αρχικά ο Χακάν Φιντάν.

«Αποτελεί απαραίτητη συνθήκη να ανοίξει ο δρόμος της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναζωπύρωση των μεταξύ μας σχέσεων, με βάση την προοπτική της προσθήκης. Ο κύριος Πρόεδρος (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) μάς επέστησε, επίσης, την προσοχή σε αυτό το θέμα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους. Σε μία εποχή κατά την οποία η πολιτική επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει βρεθεί στην ατζέντα λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών, θα ήταν μεγάλο στρατηγικό λάθος να αποκλεισθεί η Τουρκία από αυτή τη διαδικασία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βλέπει την Τουρκία ως μία υποψήφια χώρα που μπορεί να διαπραγματεύεται μαζί της και θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις που τής αναλογούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ένωσης, πρέπει να κάνει αυτό που τής αναλογεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να θεωρήσει την Τουρκία ως μία υποψήφια προς ένταξη χώρα, με την οποία μπορεί να διαπραγματεύεται.

Η αλληλεγγύη που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον σεισμό που βιώσαμε, ήταν πραγματικά πολύτιμη για εμάς· ελπίζω ότι αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης θα αντανακλάται σε όλες τις πτυχές των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την προσεχή περίοδο. Σήμερα, μαζί με τον κ. Όλιβερ Βάρχελι, επαναλάβαμε την αποφασιστικότητά μας να επιδιώξουμε τον στρατηγικό στόχο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συζητήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υψηλότερο επίπεδο, με βάση την εποικοδομητική συμβολή της Επιτροπής. Ακόμη, επισημάναμε ότι θα θέλαμε να δούμε μία οραματική προσέγγιση και συγκεκριμένα βήματα στην έκθεση που θα εκπονήσουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος, κ. Μπορέλ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, με την ευκαιρία αυτής της έκθεσης, αναμένουμε να εξετασθεί η κατάργηση του διατάγματος του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2019, το οποίο βλάπτει τα κοινά μας συμφέροντα. Επιπλέον, είναι η επανέναρξη των καθιερωμένων μηχανισμών διαλόγου Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης απαραίτητη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Δίδουμε προτεραιότητα στην αναθεώρηση της “Τελωνειακής Ένωσης”. Θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να καθορισθεί, σύμφωνα με τις ανάγκες του “σήμερα” και τις απαιτήσεις του “αύριο”. Η πρόοδος στη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων βίζας συγκαταλέγεται και στις προσδοκίες μας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας θα αυξήσει τον διάλογο μεταξύ των πολιτών και θα συμβάλει αναμφίβολα στην άρση των προβλημάτων και των προκαταλήψεων στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανέφερα, επίσης, στον κ. Βάρχελι την προσδοκία μας να εξαλειφθεί η πρόσφατη στοχοποίηση των πολιτών μας, στις αιτήσεις θεωρήσεων βίζας.

Τέλος, επανέλαβα ότι πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία μας, στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης με βάση τη δίκαια κατανομή των ευθυνών. Υπενθυμίσαμε για άλλη μία φορά ότι προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, πρέπει να διασφαλισθεί η σταθερότητα στις χώρες προέλευσης εκείνων. Όπως τόνισαξανά στον κ. Βάρχελι κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης (06/09), αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ανεχθεί τα πολιτικά εμπόδια. Θέλουμε να δείξουν την απαραίτητη βούληση και το θάρρος, με σκοπό οι σχέσεις μας να προχωρήσουν προς τα εμπρός».

Σχετικές ειδήσεις