ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλειδώνει» το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης

«Κλειδώνει» το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης

Νέα συνάντηση των κομματικών επιτελείων – Η συμφωνία για την αναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου

Το τελικό κείμενο για το προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, σε νέα συνάντησή τους την Πέμπτη στις 9:30 το πρωί.

Οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων, που θα συναντηθούν για τρίτη φορά θα επιχειρήσουν να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο του πολιτικού συστήματος. Το τελικό κείμενο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το μεσημέρι, ούτως ώστε οι τρεις αρχηγοί να το υπογράψουν.

Με την οριστικοποίηση των συγκεκριμένων κεφαλαίων, θα «κλειδώσει» το προγραμματικό πλαίσιο επί του οποίου θα διατυπωθούν οι προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Το κείμενο περιλαμβάνει κεφάλαια που αφορούν το εύρος του κυβερνητικού έργου, το χρόνο βίου της κυβέρνησης (η ΝΔ φέρεται ότι επιθυμεί τετραετία σε αντίθεση με ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που αντιπροτείνουν θητεία μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2014), την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των στόχων της κυβέρνησης και τον τρόπο λειτουργίας της.

Για την αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου

Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, οι κ.κ. Β. Μεϊμαράκης και Χρ. Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτη και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ ασχολήθηκαν κυρίως με το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κομματικά επιτελεία συμφώνησαν στην ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής για μια διετία, δηλαδή οι περικοπές δαπανών 11,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 να επεκταθούν μέχρι το 2016. Επίσης, συμφωνία υπήρξε και στην ανάγκη εξοικονόμησης πόρων, στα πλαίσια ισοδύναμων μέτρων, μέσω της μείωσης της σπατάλης στη δημόσια διοίκηση, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Ένα άλλο σημείο αφορά στην επιμήκυνση του χρόνου για το επίδομα ανεργίας και την επέκταση των δικαιούχων του επιδόματος.

Επιπλέον, έχει υπάρξει συμφωνία όσον αφορά στη μείωση του ΦΠΑ, ιδιαίτερα στα τρόφιμα.

Οι αποκλίσεις

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τα εργασιακά, ιδιαίτερα όσον αφορά τους κατώτατους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις. Διαφορές υπάρχουν όσον αφορά στη φορολόγηση των επιχειρήσεων και τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς η Δημοκρατική Αριστερά ζητά να παραμείνουν ορισμένες υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.