ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όχι σε νέα μέτρα εάν εφαρμοστούν αυτά του Μαρτίου

Όχι σε νέα μέτρα εάν εφαρμοστούν αυτά του Μαρτίου

Με γνώμονα να μην ληφθούν νέα μέτρα για φέτος και με προϋπόθεση την αυστηρή τήρηση των ψηφισμένων από την Βουλή μέτρων του Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η διυπουργική σύσκεψη της κυβέρνησης, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά, είναι το τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η εξίσωση των φόρων στα καύσιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη εξευρεθεί ισοδύναμα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013 ώστε να μη γίνουν οι περικοπές στα Ειδικά Μισθολόγια των ενστόλων. Η εξοικονόμηση θα προέλθει με μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων. Η πρόταση αυτή πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτή από την τρόικα καθώς δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Μία ακόμα πρόταση, με κατεύθυνση την μείωση των δαπανών στην Άμυνα, είναι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες ώστε να περιορισθούν οι ανάγκες προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών πενταετούς θητείας.

«Το κρίσιμο σημείο είναι στις 23 Ιουλίου είναι να έχουμε έτοιμα τα 11,6 δισ. ευρώ» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές για τα μέτρα την περιόδου από το 2013 και μετά, ώστε να παρουσιαστεί το νέο πρόγραμμα στην Τρόικα στις 24 Ιουλίου. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή στο λόγο υπουργού, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη: «έχω το θλιβερό προνόμιο να περικόψω για δεύτερη φορά δαπάνες, μετά τον Φεβρουάριο», όταν είχαν περικοπεί στον τομέα του δαπάνες ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Η σύσκεψη θα συνεχισθεί αύριο σε επίπεδο διευθυντών υπουργείων, ενώ την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου την Τετάρτη το όλο πλαίσιο να συζητηθεί στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Οι εννέα υπουργοί και ο ένας υφυπουργός που συμμετείχαν στη σύσκεψη, συζήτησαν αναλυτικά τις πιστώσεις του αναθεωρημένου Προϋπολογισμού του 2012. Συζητήθηκαν επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, οι δαπάνες σε παιδεία, υγεία, άμυνα, κοινωνική ασφάλιση, και σε φορείς του Δημοσίου με έμφαση στις επενδύσεις.