ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μπιλ Κλίντον σήμερα στην Αθήνα

Ο Μπιλ Κλίντον σήμερα στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο πρώην «πλανητάρχης», Μπιλ Κλίντον, με αφορμή την έναρξη μιας συντονισμένης πρωτοβουλίας Ελληνοαμερικάνων που αποσκοπεί στην μεταστροφή της αρνητικής εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, αλλά και στην προώθηση ενεργειών που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κλίντον συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αργότερα, ο κ. Κλίντον θα εγκαινιάσει την προσπάθεια «Ελληνική Πρωτοβουλία» (Hellenic Initiative), στην οποία συμμετέχουν γνωστοί επιχειρηματίες και έχει ως πρώτο στόχο τη συγκέντρωση 100 εκατ. δολαρίων. Επίσης, θα επικεντρωθεί σε δραστηριότητες όπως την ενίσχυση μεμονωμένων φιλανθρωπικών οργανώσεων, που αποδεδειγμένα συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Η πρωτοβουλία αυτή που έχει την μορφή fund, έχει επίσης ως στόχο την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, η δικαιοσύνη και η παιδεία, αλλά και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Στη σύσκεψη που θα ακολουθήσει θα μετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, και οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης Γιάννης Στουρνάρας και Κωστής Χατζηδάκης.

Προηγούμενος σταθμός του κ. Κλίντον ήταν η Κύπρος όπου βρέθηκε χθες ως προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου με αντικείμενο να δώσει μία και μόνο διάλεξη με θέμα την «Παγκόσμια Οικονομική Κρίση».

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αρχές ασφαλείας της Κύπρου κινητοποιήθηκαν και καθ'όλη την ολιγόωρη παραμονή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ στο νησί τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντια.

Άλλωστε, την εβδομάδα που πέρασε, εκπρόσωπος του κ. Κλίντον βρέθηκε στην Κύπρο για να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες της παραμονής αλλά και της διάλεξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κλίντον δεν ζήτησε χρήματα για την διάλεξη.