ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βεστερβέλε στηρίζει Σαμαρά για τη διετή παράταση

Ο Βεστερβέλε στηρίζει Σαμαρά για τη διετή παράταση

Ο γερμανός υπουργός Eξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ του αιτήματος του έλληνα Πρωθυπουργού να δοθεί διετής παράταση στην Αθήνα για την εφαρμογή των νέων περικοπών στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον χρόνο που χάθηκε με τις ελληνικές εκλογές» δήλωσε.

Και αυτό επιβάλλει ευελιξία σε χρονικά θέματα. Αυτό δεν αγγίζει ωστόσο τους όρους του μνημονίου. «Είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές σε αυτό» υπογράμμισε..

Ωστόσο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είναι μόνος στον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Ελεύθερων Δημοκρατών. Τόσο τα άλλα μέλη της κυβέρνησης, όσο και οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων αντιτίθενται στην παράταση.

«Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις» του απάντησε ο εκπρόσωπος των κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών) Στέφαν Μίλερ. Για εμάς, πρόσθεσε, είναι ξεκάθαρο ότι «δεν θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις ούτε σχετικά με την ουσία ούτε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα. Κάθε εβδομάδα παράταση κοστίζει στους φορολογούμενους ένα "κάρο" χρήματα».

Η δήλωση αυτή – που υποστηρίχθηκε και από τον γενικό γραμματέα των Ελεύθερων Δημοκρατών, Πάρτικ Ντέρινγκ – καθορίζει και το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι υποχρεωμένη να κινηθεί η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση της την επόμενη Παρασκευή, 24 Αυγούστου, με τον κ.Σαμαρά στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, η Μέρκελ, στη συνάντηση της προσεχούς Παρασκευής αναμένεται έτσι να δείξει καταρχάς το «σιδερένιο» της πρόσωπο – το κατά πόσο και πότε θα προβεί σε παραχωρήσεις παραμένει έτσι ανοικτό θέμα.

Μια πρόγευση αυτής της συνάντησης, που θα έχει προφανώς την ταπεινωτική μορφή της «απολογίας» του έλληνα Πρωθυπουργού, έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ.

«Η καγκελάριος θα ακούσει, καταρχάς, τι έχει να της πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματος» είπε. «Γι' αυτήν, όπως κατά τα άλλα και για την υπόλοιπη κυβέρνηση, ισχύει ότι η βάση για τη βοήθεια προς την Ελλάδα είναι το μνημόνιο. Σε αυτό είναι διατυπωμένα τα μέτρα που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά. Δεν δύναμαι όμως να προκαταλάβω το αποτέλεσμα της συζήτησης».